Vágólapra másolva!
A nőknél Sebestyén Júlia hetedszer nyerte meg a műkorcsolyázók országos bajnokságát, a második helyen a már másfél éve Magyarországon élő Katherine Hadford végzett, így még ő utazhat a hó végi zágrábi Európa-bajnokságra. Az ob nagy vesztese a bronzérmes Pavuk Viktória, aki - miután a szakbizottság megváltoztatta a korábbi döntését - lemarad az Eb-ről.

Sebestyén Júlia szombaton talán élete legjobb rövid programját futotta a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban, vasárnap viszont a kűrje már nem úgy alakult, ahogy szerette volna. A nyitó hármas kombinációja még szépen sikerült, benne a tripla Lutz is, utána azonban a tervezett háromfordulatos ugrásai csak duplák lettek, ezeket nem is próbálta meg kiforogni, csak a toe-loopot, ám ebből elesett.

"Annak mindenképpen örülök, hogy hetedszer lettem magyar bajnok, és a rövid programommal is maximálisan elégedett vagyok. A kűr sajnos nem sikerült, fáradtnak éreztem megam, fáztam is, lemerevedtem, és nem tudtam rendesen bemelegedni. De azt mondom, inkább az Eb-n jöjjön össze a kűr" - nyilatkozta Sebestyén, elhallgatva ekkor, hogy tulajdonképpen betegen versenyzett. Később elmondta, hogy nem akart kifogásokat keresni.

"Juli reggel rosszul volt, hányingerrel küszködött, és azt sem lehetett biztosra venni, hogy képes lesz lefutni a kűrt. Arra is felkészültem, hogy a felénél megáll és lekorcsolyázik a jégről... Mindazonáltal nagyon jó formában van, ezt mutatja a rövid programja is, ami extra jól sikerült, és az edzéseken hibátlan kűröket látok tőle. A hó végén a zágrábi Eb-n feltétlenül dobogóra várom, és ebben az is benne van, hogy nyerhet" - mondta a tiszaújvárosi versenyző edzője, Gurgen Vardanjan.

Sebestyén mögött a kűr váratlan helycserét eredményezett. Az Egyesült Államokban született, de már másfél éve Magyarországon élő, magyar felmenőkkel rendelkező Katherine Hadford nagyon szép programot adott elő, és megelőzte a tripla Rittbergerben eleső, de ettől eltekintve ugyancsak jól sikerült kűrt bemutató Pavuk Viktóriát. A Bp. Spartacus versenyzője sem volt elégedetlen, egészen addig, még meg nem tudta, hogy a bíróktól a vártnál jóval alacsonyabb pontszámokat kapott. S ennek komoly jelentősége lett.

Forrás: [origo]

A bajnok Sebestyén Júlia és az ezüstérmes Katherine Hadford indulhat az Eb-n

A bajnokság előtt a magyar szövetség a zágrábi Eb-re Sebestyén Júliát és Pavuk Viktóriát nevezte, s a tervek szerint a 19 éves Katherine Hadford csak a szófiai junior vb-n indult volna. Ám amikor eldőlt, hogy az ob-n Hadford a második helyezett, a műkorcsolya szakbizottság vezetője, Jurek Eszter megkérdezte az edzőjét, Jerenjak Ipakjant, hogy elfogadják-e az eredeti "felállást". A válasz az volt, hogy az eredmények ismeretében tanítványát az Eb-n is szeretné indítani, hiszen megérdemli, és nem akar tőle elvenni egy ilyen lehetőséget. A szakbizottság még az eredményhirdetés előtt összeült, s négy szavazattal három tartózkodás mellett úgy foglalt állást, hogy Hadford mehet az Eb-re.

"Nagyon boldog vagyok, hogy indulhatok az Eb-n, az ob előtt erre nem is igazán mertem gondolni. Csak az volt a célom, hogy két jó programot mutassak be. Így megyek ki az Eb-re is, ahol szerintem bekerülhetek az első tizennyolc közé" - fogalmazott hibátlan magyarsággal Katherine Hadford.

A 2004-es budapesti Eb-n negyedik Pavuk Viktória, aki novemberben a párizsi GP-n élete legmagasabb pontszámát kapta, mérhetetlen csalódottsággal fogadta a döntést, hogy nem indulhat az Európa-bajnokságon, s a sírással küszködve bővebben nem kívánt nyilatkozni. Edzője, nővére, Pavuk Patrícia azonban megtette: "Igazságtalan döntés született, mert egyrészt a szakbizottság már korábban eldöntötte, hogy Viktória utazik az Eb-re, másrészt most nagyon csúnyán lepontozták... Két háromfordulatos ugrását is visszaminősítették duplává, és elvették tőle azt a lehetőséget, hogy idén újra ott lehessen a legjobbak között az Eb-n. Az első nyolcba bejuthatott volna, amire Katherine Hadfordnak semmi esélye sincs. A verseny után odamentem a pontozókhoz, hogy megkérdezzem, vajon mit rontott el Viki, és jellemző, hogy senki sem mert a szemembe nézni..." - mondta el Pavuk Patrícia, ugyancsak a könnyeivel küszködve.

A január 22-27. közötti zágrábi Európa-bajnokságon Sebestyén Júlia, Katherine Hadford, Tigran Vardanjan és a Barta Krisztina, Tóth Ádám kettős képviseli a magyar színeket.

Az ob eredményei
nők:
1. Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SE) 165,13
2. Katherine Hadford (Jégcsillag SE) 128,68
3. Pavuk Viktória (MTK) 120,04
4. Chelsea Rose Chiappa (Miskolci Jégvirág) 94,82
5. Pádár Bianka (Bp. Spartacus) 92,46
6. Szolga Annamária (Jégcsillag SE) 67,62

férfiak:
1. Tigran Vardanjan (AST) 116,41
2. Magyar Márk (Bp. Spartacus) 102,71

páros:
1. Natalie Ganem, Trefil Kristóf (Miskolci Jégvirág) 99,64

jégtánc:
1. Barta Krisztina, Tóth Ádám (Tangó Korcsolyázó Egylet) 141,51