Vágólapra másolva!
Először indulhat Grand Slam-tornán kiemeltként Szávay Ágnes, aki a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon a 20. helyről vág neki a viadalnak. A szaksajtó szerint ő és a lengyel Agnieszka Radwanska lehet képes arra, hogy megszorítsa a nagyokat, Henint, Serena és Venus Williamst, Sarapovát, illetve Davenportot. A férfiak hiába fogadkoznak, ha Roger Federert elkerülik a sérülések és a betegségek, akkor nem okozhat számára problémát a végső győzelem.

Sok időt nem érdemes vesztegetni a férfiak viadalára, hiszen Roger Federer olyan esélyes a győzelemre, hogy egy magára valamit is adó fogadóiroda fel sem veszi az esélyesek közé.

A svájci világelső 2004 óta az Australian Open, Wimbledon, US Open hármasból mindössze egyet nem tudott megnyerni: a 2005-ös ausztrál bajnokságot, akkor az elődöntőben Marat Szafin egy máig emlékezetes csatában ütötte el a finálétól, s verte 5:7, 6:4, 5:7, 7:6, 9:7-re.

Ugyan kisebb gyomorproblémával és influenzával érkezett Ausztráliába, de állítja, az argentin Diego Hartfield elleni összecsapásra százszázalékos formában lesz.

"Nehéz felkészülni az év első versenyére, hiszen előtte nincs alkalom annyit játszani. Az elmúlt napokban mutatott edzésformámmal elégedett vagyok, fizikálisan semmi gond, százszázalékosan hiszek magamban"

A svájci játékos, aki címvédésre és ezzel együtt 13. Grand Slam-diadalának begyűjtésére készül, vírusos fertőzése miatt kénytelen volt lemondani a szereplést a Kooyong Classic elnevezésű e heti bemutató tornán, amit pedig egyedüliként iktatott az év eleji programjába. Ennél fogva két hónapja nem játszott tétmérkőzést, de ez nem zavarja.

"Nagyon is hozzá vagyok szokva az ilyesmihez. Rendszeresen előfordul, hogy négy-hat hétig nem játszom, aztán mindjárt egy nagy torna következik. Szóval számomra ez nem különleges eset."

Végső sikere esetén negyedszer, illetve sorozatban harmadszor bizonyulna a legjobbnak az Australian Openen. "Engem is meglep, hogy a Grand Slam-eken rendszeresen jól szerepelek" - utalt arra, hogy a 2005-ös francia nyílt bajnokság óta az összes GS-tornán döntőbe jutott, s leginkább nyert. "A veszély mindig az első fordulókban rejlik. Nagy a nyomás amiatt, hogy sok világranglista-pontot kell megvédeni, ráadásul hozzá kell szokni a labdához, a felülethez, a körülményekhez. Szerencsére valahogy mindig összeállnak a dolgok" - tette hozzá.

Federer mellett a spanyol Rafael Nadalt, a szerb Novak Djokovicot, a brit Andy Murrayt, a spanyol David Ferrert, a másodvirágzását élő Carlos Moyát, valamint az amerikai Andy Roddickot emlegetik még a szakemberek azok között, akik esetleg csodát tehetnek.

A hölgyeknél Justine Henin csúcsformában várja a viadalt, hiszen a belga világelső utoljára a tavalyi wimbledoni elődöntőben szenvedett vereséget (akkor meglepetésre a francia Marion Bartoli győzte le), azóta 28 mérkőzésen nem talált legyőzőre, s nyert Torontóben, a US Openen, Stuttgartban, Zürichben, a madridi WTA-világbajnokságon, míg a 2008-as esztendőben Sydneyben diadalmaskodott.

"Megértem, hogy a mutatott forma és a világranglista alapján engem tartanak a fő esélyesnek, de nem szabad elfeledni, egy Grand Slam-torna hosszú. Ez hét meccset jelent, hatalmas nyomást. Tényleg úgy érzem, bármi megtörténhet" - vélte Henin.

Forrás: EPA

Heninre a Williams testvérek lehetnek leginkább veszélyesek, elsősorban a címvédő Serena, aki az aktív játékosok közül a legtöbb Grand Slam-győzelemmel büszkélkedhet, szám szerint nyolccal (Henin beérheti, ha nyer Melbourne-ben).

"Azt hiszem, sohasem voltam még ilyen jó erőállapotban. A testem kész mindenre, a felkészülésem kiválóan sikerült, nincsen rajtam semmilyen nyomás, nincsen a "jaj Istenem, nyernem kell"-szorongás. Élvezni fogom a teniszt, s majd meglátjuk, ez mire lesz elég" - nyilatkozta a Serena.

A hetedik helyen kiemelt amerikai szerint az eggyel lejjebb rangsorolt nővére, Venus is jó formában van.

Forrás: EPA

Titkos favoritnak számít Lindsay Davenport, aki gyermeke megszületése után szeptemberben tért vissza a pályára, azóta négy tornán indult, Balin, Quebec Cityben és idén Aucklandban nem talált legyőzőre, egyetlen vereségét a szeptemberi, pekingi elődöntőben Jelen Jankovic ellen szedte össze.

Persze, hamar kiderül, milyen formában van, hiszen már a második fordulóban szembetalálkozhat a tavalyi döntős Marija Sarapovával, aki annak örül a leginkább, hogy nem bajlódik semmilye sérüléssel.

"Fantasztikusan érzem magam, nagyon élveztem a verseny nélküli heteket. Emlékszem a tavalyi eseményekre, tudom, mikor hibáztam, azon leszek, hogy kijavítsam ezeket, s egyre jobb legyek" - mondta az orosz szépség.

Nagyon szeretném megnyerni az Australian Opent, hiszen nagy ez nagy dicsőség lenne számomra. De persze tudom, Henin és a Willimas lányok az esélyesebbek, ráadásul a top 20-ban bárki legyőzhet bárkit.

Ebben reménykedünk mi is, hiszen ott van a mezőnyben 20. kiemeltként Szávay Ágnes, aki a világranglista-110. orosz Jekatyerina Makarova ellen lép pályára. A felek a felnőttek között még nem találkoztak soha, , ám a 2005-ös wimbledoni junior torna negyeddöntőjében igen, akkor Ági 6:0, 6:7, 6:1-re nyert.

Forrás: EPA

Amennyiben a magyar játékos sikerrel veszi az első akadályt a második körben a Laura Granville (amerikai)-Yvonne Meusburger (osztrák) párharc győztesével mérkőzhet meg. A későbbiekben az orosz Nagyja Petrova, majd a szintén orosz Szvetlana Kuznyecova következhetne.

Utóbbi játékos, akit másodikként emeltek ki, a francia Natalie Dechy ellen kezd, s a Reuters előzetese szerint az első komoly megmérettetésére éppen "a tehetséges Szávay " ellen kerülhet sor.

Szávay pályafutása során most először szerepelhet kiemeltként Grand Slam-tornán.