Vágólapra másolva!
Két játszmában vereséget szenvedett Jelena Jankovictól, ezzel nem jutott be az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének elődöntőjébe a címvédő Serena Williams.

Jankovic és a fiatalabbik Williams lány tavaly is találkozott egymással, akkor a negyedik fordulóban az amerikai örülhetett. Most is Serena kezdett jobban, 2-0-ra vezetett, de a hátát, térdét és vállát fájlaló szerb a következő kilenc játékból nyolcat behúzott, és ezzel hozta az első szettet.

A címvédő egyik nagy fegyvere, a nagy adogatás ritkán hozott pontokat, és Serena nem mozgott olyan lendületesen, mint ahogyan azt tőle megszokhattuk, később kiderült, hogy a jobb nagylábujján lévő vízhólyag volt a ludas ebben. A második játszmában mindkét játékos ápolást kért, Jankovic combja is nehezen viselte a megpróbáltatásokat, de kettőjük közül a szerb volt az, aki sérülten is jobban bírta.

A meccs utolsó játéka hű lenyomata volt az egész meccsnek, Serena két bombaadogatás után ütött két kettőshibát, majd elrontott egy könnyű labdát, Jankovic pedig ekkora ziccert nem hagyott kihasználatlanul.

A hetedikként kiemelt amerikai korábban háromszor - 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben - nyerte meg a tornát. A harmadikként rangsorolt szerb teniszező először jutott el a legjobb négyig az Australian Openen.

"Hihetetlen meccs volt, még mindig remegek" - nyilatkozta Jankovic. "Nagy dolog legyőzni a címvédőt, és egy olyan nagy bajnokot, mint Serena, nem történik ilyen minden nap az emberrel. Jó érzés, hogy sikerült visszavágni a tavalyi vereségért, az meg végképp csodás, hogy a sérülések ellenére már a négy között vagyok, nem vártam előzetesen, hogy ilyen messzire eljutok".

"Sok hibát követtem el, nem úgy játszottam, ahogy akartam. Rosszul helyezkedtem, rosszul szerváltam, nem jól választottam meg az ütéseimet, nem találtam a ritmust. Jelena viszont nagyon is a helyén volt, keményen teniszezett" - mondta a csalódott Serena, akinek elkeseredését tovább fokozta, hogy nem sokkal később a páros negyeddöntőjében is búcsúzott nővérével, Venusszal, miután a 2006-os bajnok kínai Jen Ce, Cseng Csie duó 3:6, 6:4, 6:2-re verte őket.

Jankovic elődöntőbeli ellenfele az orosz Marija Sarapova lesz, aki meglepően egyoldalú mérkőzésen búcsúztatta a világelső belga Justine Henint.

A legutóbb döntős, 20 éves orosz sztár - aki 30 nyerőt ütött - diadalával egyszersmind véget vetett Henin nagy menetelésének: a 2004-es melbourne-i bajnok 32 meccs óta őrizte veretlenségét. Utoljára tavaly, a wimbledoni elődöntőben kapott ki a francia Marion Bartolitól. Érdekes, hogy a belga kiválóság 2002 óta nem veszített el szettet 6:0-ra.

Forrás: Getty Images

Sarapova csúcsformában játszott Henin ellen

"Nagyon magas színvonalon játszott ma Sarapova. Jobban szervált és sokkal agresszívebb volt, mint én. Nincs mit szépíteni, egyszerűen jobban játszott" - mondta Henin a találkozó után. "Nagyon nehéz folyamatosan a csúcson lenni, ráadásul az elmúlt napokban nem volt teljesen rendben a térdem. Ellenfelem ma mindent jobban csinált, mint én. Számítani lehetett rá, hogy egy ilyen vereség valamikor bekövetkezik. Most már előre kell tekinteni."

"Ez volt az egyik legjobb meccsem, amit valaha játszottam. Minden úgy alakult, hogy elterveztem. Az az alapállásom, hogy megpróbálom hibára késztetni mindenkori ellenfelemet, nem pedig csak várom, hogy történjen valami. Nem vagyok passzív játékos, ezzel együtt azért igyekeztem türelmes lenni" - összegzett Sarapova.

A férfiaknál a papírforma érvényesült: a spanyol Rafael Nadal simán nyert a finn Jarkko Nieminen ellen. Pedig az első játszmában parádésan teniszezett a finn, akinek két lehetősége is volt a szett megnyerésére, de Nadal mindkettőt hárította, és végül meg is nyerte az első felvonást.

A folytatásban a szokásos erőteljes játékával aztán a spanyol már nem sok esélyt adott Nieminennek, a négy között a francia Tsonga vagy az orosz Juzsnyij lehet a második kiemelt ellenfele.

"Nem játszottam kirobbanó formában, de ma ez is elég volt. Nagyszerű érzés először bejutni itt az elődöntőbe" - nyilatkozta a mallorcai klasszis.

A torna meglepetésembere, a francia Jo-Wilfried Tsonga is elődöntőbe jutott, a világranglista 38. helyezettje - aki élete ötödik Grand Slam-versenyén szerepel - a 14. helyen kiemelt orosz Mihail Juzsnijt verte három szettben, és a legjobb négy között a spanyol Rafael Nadallal találkozik.

eredmények:
férfiak, negyeddöntő:
Tsonga (francia) - Juzsnij (orosz, 14.) 7:5, 6:0, 7:6 (8-6)
Nadal (spanyol, 2.) - Nieminen (finn, 24.) 7:5, 6:3, 6:1

nők, negyeddöntő:
Jankovic (szerb, 3.) - S. Williams (amerikai, 7.) 6:3, 6:4
Sarapova (orosz, 5.) - Henin (belga, 1.) 6:4, 6:0