Vágólapra másolva!
A zágrábi műkorcsolya Európa-bajnokság női versenyében Sebestyén Júlia a rövid programban az ötödik helyen végzett, de hátránya minimális a dobogósokkal szemben, így a szombati kűrben éremért korcsolyázhat. A legjobb huszonnégy közé másik indulónk, Katherine Hadford is bejutott, ő a 22. helyen. A férfiaknál még csütörtökön tizenhat év után újra cseh győzelem született. Ám az, hogy Zágrábban Tomas Verner állhatott a dobogó tetejére, a tavalyi Eb-ezüstje és a vb-4. helye után mégsem világszenzáció.

Mindazonáltal a mezőnyben két jóval nevesebb versenyző is akadt a 22 éves cseh korcsolyázónál. A francia Brian Joubert címvédőként indult, tavaly ő nyerte a vb-t is, a svájci Stephane Lambiel pedig 2005 és 2006 világbajnoka.

Ám Verner most mindkettőjüknél jobb volt; már a rövid program során is ő kapta a legmagasabb pontszámot, és a kűrben is ő bizonyult a legjobbnak. Ebbe még az is belefért, hogy négyfordulatos toe-loopja után a tenyerével súrolta a jeget, így a triplát már nem is tudta rátenni.

Lambiel rögtön a programja elején a tripla Axel helyett csak duplát ugrott, s emellett akadtak egyéb kisebb hibái, a még inkább bizonytalan Joubert-t pedig a szabadkorcsolyázásban még az orosz Voronov is megelőzte.

"A párizsi Grand Prix-n csak hatodik lettem, az maga volt a szörnyűség, de aztán egyre jobb formába lendültem. Igaz, a mostani produkcióm messze nem az eddigi legjobbam, ám kitettem a szívemet, a lelkemet a jégre, és ezt a bírók és a közönség is értékelte. Nagyszerű érzés nyerni, és remélem, nem ez volt az utolsó világversenyes érmem. Most néhány napot pihenek, és utána máris kezdem a felkészülést a göteborgi világbajnokságra" - nyilatkozta Tomas Verner, aki előtt legutóbb Petr Barna, 1992-ben szerzett Eb-aranyérmet a cseheknek, Lausenne-ban.

A nagy vesztesek közül a bronzérmes Joubert nem is titkolta mérhetetlen csalódottságát, azzal együtt, hogy a szezonban rengeteget betegeskedett, és sokáig az orvosok sem tudták, mi a baja. A francia versenyző az említett párizsi GP-n nem is tudott elindulni, s az erőnléti problémái most Zágrábban is kiütköztek. mint elárulta, ezért is tett csak egy négyfordulatos ugrást a programjába.

Lambiel különösebben nem volt elkeseredve amiatt, hogy be kellett érnie az ezüstéremmel: "Elfogadom, hogy ma Tomas jobb volt nálam, ám elégedett vagyok a saját produkciómmal, még ha ennél volt már jobb is. Akadtam hibáim, de dinamikus programot sikerült futnom" - jegyezte meg a svájciak klasszisa.

Eredmények, férfiak:
1. Verner (cseh) 232,67
2. Lambiel (svájci) 225,24
3. Joubert (francia) 219,45
4. Voronov (orosz) 210,13
5. Van der Perren (belga) 199,57
6. Schultheiss (svéd) 184,94