Vágólapra másolva!
Óriási szenzáció született a Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2008 szuperverseny 12. fordulójában. A 17 éves Magnus Carlsen a sötét bábukat vezetve remek játékkal legyőzte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. A norvég titán előző napi vereségén gyorsan túltette magát, bátran játszott, jobban értékelte az állást, mint nagynevű ellenfele. Carlsen holtversenyben az örmény Levon Aronjannal az élről várja a sorsdöntő utolsó fordulót. A játéknapon nekünk is volt okunk örömre, Polgár Judit sötéttel játszva gyalogvégjátékban kihasználta Michael Adams hibáját, gyalogáttöréssel nyert, megfosztotta veretlenségétől az angol nagymestert. Lékó Péter sötéttel remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand megosztozott a ponton a holland Loek van Welyvel, míg a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov negyedszer kapott ki! A vasárnapi utolsó játéknapon nagymestereink világossal játszanak, Polgár-Aronjan, Lékó-Mamedgyarov a párosításuk. Megmérkőzik a világbajnoki döntő két résztvevője, Anand és Kramnyik, érdeklődéssel várjuk a Carlsen-Radzsabov játszmát is.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés az esztendő első szuperversenyén, amelynek mai játéknapján Magnus Carlsen szenzációs játékkal, a sötét bábukat vezetve legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. A 17 éves norvég titán nagyszerű sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg. Nem sokat búslakodott előző napi rontásán, hogy Viswanathan Anand ellen hibázott a támadásvezetéssel, egy rossz vezérsakkal romba döntötte reményeit. Nem lehetett könnyű számára, hogy "kitalálja" az orosz exvilágbajnok megnyitásválasztását. Katalán megnyitás, vagy valami más? Kramnyik az angol megnyitás mellett döntött, remélve, hogy a pozíciós küzdelemben rutinjával felülkerekedhet.

Magnus azonban ismét bizonyította, hogy megnyitáselméleti felkészültsége már vetekszik a legjobbakéval. Ismerte a legmodernebb elméletet, jól megoldotta a d6 gyalog védelmét, és Kramnyik nyugodt játékra törekvését váratlan királyszárnyi rohammal akadályozta meg. Carlsen jóval több gondolkodási időt használt el, de robogtak a gyalogjai, f5-g5-g4, amelyek mezőket biztosítottak a világos gyalogállásban. Kramnyik hibázott a 28. lépésben, óriási tempót ajándékozott Magnusnak, aki élt is a lehetőséggel. A vezércsere után egyre nagyobb volt sötét előnye, a világos király szorongatott helyzete is nehezítette Kramnyik életét.

Kölcsönös időzavarban sem hibázott Magnus, nem izgulta el az esélyt, valamennyi lépése az elemzőprogramok szerint is a legjobb volt. Bástyájával behatolt a második sorra, duplázott a nyílt a vonalon, lecserélte a futókat, huszárja f3-ra betört. A kontroll előtti utolsó lépésekor csak másodpercei voltak, a biztos megoldást választotta, lenyerte a világos b gyalogokat. Kramnyiknak nem volt védelme, a sötét b szabadgyalog és a világos király elleni döntő akcióval szemben tehetetlen volt. Sakktörténeti érdekesség, hogy klasszikus gondolkodási idejű partit Kramnyik világossal utoljára az elisztai világbajnoki döntőn vesztett Topalovval szemben.

Forrás: [origo]

Kramnyik vs. Carlsen

Polgár Judit a játszmáig még veretlen Michael Adams ellen az orosz huszárjátékot játszotta meg, és választása telitalálatnak bizonyult. Az angol nagymesterrel szemben könnyen egyenlített ki, aki sorozatos cserékkel gyalogvégjátékot volt kénytelen játszani. Úgy tűnt, hogy megvédte a betörési mezőket, de egy hibás királylépése után Judit megtalálta a megoldást, pontos tempólépésekkel megszerezte a győzelmet.

Megnyitáselméleti szempontból volt érdekes Tejmur Radzsabov és Lékó Péter partija. A vezérindiai védelem divatos változatában nagymesterünk régi elemzést töltött meg új ötlettel, és örökös sakkal ért véget az összecsapásuk. A jó kezdés után visszaeső holland Loek van Wely az indiai világbajnoknak okozott meglepetést, kiharcolta a döntetlent, Viswanathan Anand az azeri Radzsabovhoz hasonlóan félpontos hátrányban van a vezető duóval szemben.

Nem tudta gyalogelőnyét győzelemig fokozni az éllovas Levon Aronjan az ukrán Vaszilijn Ivancsukkal szemben. Az olimpiai bajnokok rangadóján az örmény sakkozó centrumáttöréssel kombinált vezérszárnyi játékkal előnybe került, gyalogot is nyert. Ivancsuk némi nehézség árán megtalálta a döntetlenhez vezető utat, megőrizte veretlenségét. Döbbenettel néztük a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov újabb kudarcát. Korán tisztet áldozott, de az ukrán Pavel Eljanov védte a látszatfenyegetéseket, és megszerezte második győzelmét. Az izraeli Borisz Gelfand ezúttal remizett, de változatanul sereghajtó a mexikói vb holtversenyes második helyezettje.

A 12. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Vezérindiai védelem, 45)
Kramnyik (orosz, 2799) - Carlsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Angol megnyitás, 57)
Radzsabov (azeri, 2735 - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Eljanov (ukrán, 2692) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Benoni védelem, 46)
Adams (angol, 2726) - Polgár (magyar, 2707) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 44)
Aronjan (örmény, 2739) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 67)

A verseny állása:
1-2. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 7,5 pont
3-4. Viswanathan Anand és Tejmur Radzsabov 7
5. Vaszilij Ivancsuk 6,5
6-9. Lékó Péter, Michael Adams, Vlagyimir Kramnyik és Sahriyar Mamedgyarov 6
10-11. Veszelin Topalov és Polgár Judit 5,5
12. Pavel Eljanov 5
13. Loek van Wely 4,5
14. Borisz Gelfand 4

Az utolsó forduló párosítása:
Ivancsuk - Van Wely
Polgár - Aronjan
Topalov - Adams
Gelfand - Eljanov
Lékó - Mamedgyarov
Carlsen - Radzsabov
Anand - Kramnyik