Társoldalunk:

Móna István és Horváth Viktor is tenyerelt a Sportcsillagok Falára

2008.02.15. 16:44

Újabb két kitűnő magyar sportoló - Móna István olimpiai és világ-, illetve Horváth Viktor világ- és Európa-bajnok öttusázó - örökítette meg kézlenyomatát az utókor számára.

A Hemingway Alapítvány által létrehozott Magyar Sportcsillagok Falán - amely a Testnevelési Egyetem aulájában látható - ezzel 150-re nőtt a tenyerelők száma. Az ünnepségre ezúttal a hagyományoktól eltérően két szakaszban került sor, a forgalmi dugóba keveredett Horváth Viktor ugyanis több mint egy óra késéssel érkezett meg.

A pénteki ceremónián Császári Attila, a sportág hazai szövetségének elnöke köszöntötte a kiválóságokat: "Móna Pista nélkülözhetetlen tagja volt - Balczó Bandival és Török Ferivel együtt - annak az aranycsapatnak, amely 1963 és 1968 között verhetetlen volt. A korona az olimpiai bajnoki cím volt, ezzel vált teljessé a pályafutás. Derűjével és vidámságával mindig átlendítette a nehézségeken a csapatot" - méltatta a sportvezető előbb Mónát, majd a megérkező Horváth Viktorral folytatta.

Móna István szavai:


"Nem kisebb személyiség Viktor sem, már csak azért sem, mert eddig is szép számmal tudott eredményeket elérni és ezután is nyilván lesznek még sikerei. Az elmúlt évig nagy tehetségként, reménységként volt elkönyvelve, már szinte silver-boyként kezdtük emlegetni, de aztán a tavalyi világbajnokságot és Európa-bajnokságot is megnyerte egyéniben. Óriási dolog, amit elért, előtte ez egyetlen versenyzőnek sikerült" - mondta Császári, hozzátéve: - "Tíz olimpiai aranyérmesünk és öt világbajnokunk kézlenyomata található már meg a Sportcsillagok Falán, 15 jól csengő név méltó a sportág hagyományaihoz."

Horváth Viktor nyilatkozott a tenyerelés után:


Móna István tagja volt az 1968-ban, Mexikóvárosban aranyérmes csapatnak, ezt megelőzően pedig négy vb-elsőséget gyűjtött be a válogatottal. Horváth Viktor - két egyéni vb-ezüst után - tavaly világbajnoki címet szerzett, s a kontinensviadalon is a legjobbnak bizonyult.

Egy idényen belül ezt megelőzően csak a francia Sebastien Deleigne-nek sikerült a duplázás, még 1998-ban. A fehérvári versenyző egyéni sikerei mellett csapatban és váltóban is több Eb- és vb-címmel büszkélkedhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK