Vágólapra másolva!
Baczkó Bernadett szombati harmadik helye után cselgáncsozónőink vasárnap is itthon tartottak egy bronzérmet a Hungária-kupán. Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó budapesti Világkupán a 70 kg-ban Mészáros Anett is a dobogó harmadik fokára állhatott a Körcsarnokban.

A 70 kg-os súlycsoportban 31 induló között a tavaly vb-bronzérmes, így már olimpiai kvótás Mészáros Anett az első mérkőzésén a junior vb-ezüstérmes Conway ellen hátrányba került, a brit egy jukóval vezetett ellene, de a paksiak kiválósága is végrehajtott egy jukó értékű akciót, és mivel két kokája is volt, továbbjutott.

A szerb Delibasics ellen nem kellett ennyire megszenvednie, őt ipponnal verte, a holland Bolder viszont újból szívós ellenfélnek bizonyult, csak a hosszabbításban, intéssel sikerült túljutnia rajta. A három győzelemmel már a négy közé került az egyenes ágon, ahol a kétszeres Eb-ezüstérmes spanyol Blanco várt rá a döntőbe jutásért. A mérkőzést vazarival, két koka ellenében az ibériai lány nyerte. A bronzérmet azonban Mészáros megszerezte, két jukóval az osztrák Schlagnitweit ellen.

"Jobb lett volna aranyat nyerni, de sajnos a spanyol lány ellen egyetlen pillanatra kihagyott a figyelmem. Mindazonáltal a bronzéremnek is nagyon örülök! Jó volt, hogy már olimpiai indulóként indulhattam, így nem nyomasztott a tét, hogy jól kell szerepelnem. Az kicsit bánt, hogy a bíráskodás nem tükrözte, Magyarországon van a verseny. Az első meccsemen két akciómat sem ítélték meg, és akkor, nem tagadom, tanácstalan lettem, hogy mit is kellene csinálnom..." - nyilatkozta Mészáros Anett.

Forrás: [origo]

Mészáros Anett kitett magáért

A súlycsoport másik magyar indulója, Szabó Franciska az első mérkőzésén ipponnal kikapott az orosz Szemjonovától, és kiesett.

A 78 kg-ban - 32 induló között - nem sok sikerélmény jutott versenyzőinknek. Halász Tímea "papíron" legyőzte a kínai Jang Hszü-lit, mert ellenfele nem állt ki, utána azonban tizenhárom másodperc alatt kikapott a fehérorosz Csimasenkától. A vigaszágon egy mérkőzés jutott neki, itt a brazil Cezartól kapott ki. Dávid Zsuzsannát a spanyol Prieti Madrigal, Bodó Bernadettet az ukrán Szavenko búcsúztatta az első fordulóban.

A 63 kg-os súlycsoportban hatalmas mezőny jött össze, 43 induló, és Szabó Brigittának nagyon fontos lett volna, hogy jól szerepeljen. A tatabányaiak korábbi junior világbajnoka az olimpiai kvalifikációs rangsorban a verseny előtt a kilencedik helyen állt, és a sorozat zárása, a lisszaboni Eb után az első öt jut ki Pekingben. Sajnos Szabó - aki a nyitó körben erőnyerő volt - az első mérkőzésén hosszabbítás után, intéssel kikapott a finn Ylinentől, s ezzel kiesett, nem tudott a pozícióján javítani.

Gáspár Eszter és Joó Abigél sem végzett pontszerző helyen, de mindketten dicséretesen helytálltak. Az első fordulóban erőnyerő Gáspár vazarival verte a rutinos portugál Cavallerit, és a vb-bronzérmes kubai Hernandez is csak egy vazarit és egy jukót ért el ellene. A vigaszágon Gáspár a belga Verheekét intéssel verte, a horvát Miskovictól ipponnal kikapott, és a kilencedik helyen végzett.

Joó Abigél szinte reménytelen helyzetben volt a kazah Tajzsanova ellen - az ázsiai neve mellett három jukó és három koka állt az eredményjelzőn -. de a KSI fiatalja előbb egy jukóval válaszolt, majd ipponnal megnyerte a mérkőzést. A második fordulóban is ipponnal győzött, huszonkét másodperc alatt intézte el az idei orosz bajnok Belszkaját. A spanyol Gutierez azonban véget vetett a menetelésének, ipponnal, fojtással győzött ellene. A négy közé azonban a spanyol sem jutott be, így Joó számára véget ért a Hungária-kupa.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke több szempontból is elégedetten értékelte a Hungária-kupát. "Ez volt az utolsó verseny a Körcsarnokban, amelyet hamarosan elkezdenek bontani. Sajnálom, hogy eltűnik ez a létesítmény, hiszen sok szép magyar cselgáncssiker született itt, jómagam is itt lettem ötödik 1987-ben, a 86 kg-osok között. Ami az idei viadalt illeti, főként az olimpiai kvalifikáció miatt rendkívül erős mezőny gyűlt össze, eljöttek a kínaiak, japánok, kubaiak, csak a dél-koreaiak hagyták ki a programból. A nevezési lista láttán már éreztem, hogy nehéz meccsek elé néznek a magyarok, de Baczkó Bernadett és Mészáros Anett bronza révén azért sikerült túlteljesíteni az előzetes elvárásokat, amelyek egy éremről szóltak. Még 63 kg-ban jó lett volna előrelépni, sajnos Szabó Brigittának most nem sikerült" - nyilatkozott az MJSZ vezetője, hozzátéve: hazai részről sok tehetséges fiatal mutatkozott be a Hungária Kupán, akik szépen dolgoztak, és egy napon felnőhetnek a mostani legjobbakhoz.

A verseny jövőjéről egyelőre annyit tudni, hogy - a nemzetközi szövetség reformpolitikájának jegyében - várhatóan kétévente, mindkét nem számára egyidejűleg bonyolítják majd le.

Eredmények:
63 kg: 1. Zolnir (szlovén), 2. Hszü Ju-hua (kínai), 3. Van Emden (holland) és Hirai (japán)
70 kg: 1. Rousey (amerikai), 2. Blanco (spanyol), 3. Mészáros Anett és Vang Jüan (kínai)
78 kg: 1. Laborde (kubai), 2. Louette (francia), 3. Csimasenka (fehérorosz) és Verkerk (holland)
+ 78 kg: 1. Tong Ven (kínai), 2. Polavder (szlovén), 3. Tateyama (japán) és Tserenhand (mongol)

* * *

A 81 kg-os ifj. Nagysolymosi Sándor és a +100 kg-os Bor Barna kilencedik lett az olimpiai kvalifikációs férfi Világkupa-sorozat bécsi állomásán. A többi vasárnap tatamira lépett magyar - Krizsán Szabolcs (81), Farkas Bálint, Madarász Tamás (90), Ganter István, Péntek Zoltán (100) és Csizmadia Zoltán (+100) - egyaránt helyezetlenül zárt. Szombaton Burján László, Hammer Erik (60 kg), Gorjanácz Zsolt, Taraba Sándor (66), Braun Ákos és Ungvári Attila (73) szintén idő előtt búcsúzott. Az osztrák fővárosban 53 ország 316 dzsúdósa próbált szerencsét.