Vágólapra másolva!
Huszonkét ország 122 versenyzője - a világranglista első tizenhat helyezettje közül tizennégy - indul a hét végi budapesti női kard Világkupa-versenyen, amelyen az olimpiai kvalifikációs rangsorban jelenleg kvótát érő helyen álló Nagy Orsolya még közelebb kerülhet a pekingi részvételhez.

A Magyar Vívó Szövetség idén már a harmadik olyan versenyt rendezi, amelyik az olimpiai kvalifikációs sorozat része, és az első kettő nagy hazai sikerrel zárult: a női párbajtőr Grand Prix-t Szász Emese, a férfi kard GP-t pedig Nemcsik Zsolt nyerte.

"Ismét a kard ünnepe előtt állunk, de az igazi ünnephez arra lenne szükség, hogy most is álljon magyar vívó a dobogón. Erre az Eb-bronzérmes Nagy Orsolyának meg is van az esélye" - fogalmazott az Unicredit Bank-kupáért kiírt Vk szerdai sajtótájékoztatóján Nébald György szövetségi kapitány.

"Összességében azonban azt kell mondanom, hogy visszafogott reményekkel várhatjuk a versenyt, sajnos az utóbbi időszak eredményei és a világranglista is ezt támasztja alá. Orsi mellett nincs másik versenyzőnk, aki elöl lenne a rangsorban. Az is rossz hír, hogy legutóbb az orléans-i Vk-n Csaba Edina rásérült a műtött térdére, így a hét végén rá nem is számíthatunk" - tette hozzá a szakvezető.

Nagy Orsolya jelenleg 16. a világranglistán, de sokkal fontosabb, hogy az olimpiai kvalifikációs rangsorban a 14. helyet foglalja el, s ez kvótát érő pozícizó. Arra már csupán matematikai esély van, hogy nőikard-csapatunk kvalifikálja magát, így a szakvezetés csak abban reménykedhet, hogy egyéniben Nagy megszerzi a kvótát.

Forrás: [origo]

Nagy Orsolya a pekingi olimpiát is célba veszi

"Jelenleg 128 pontom van, de ha most zárnák le a listát, még a német színekben vívó Bujdosó Alexandra is mehetne az olimpiára, pedig ő csak 74 ponttal rendelkezik. Bízom benne, hogy ott lehetek Pekingben, ám addig is a hét végén a hazai Világkupán szeretnék bekerülni a legjobb nyolc közé. Tavaly sajnos már a 32 között kiestem, és ez még most is bosszant, mert a zsűri csúnyán elbánt velem. Hosszas videózás után végül úgy kaptam ki 15-14-re az olasz Biancótól, hogy meggyőződésem, az utolsó tust én adtam" - mondta az egyéniben háromszoros Eb-bronzérmes, csapatban vb-második Nagy Orsolya.

A hét végi Világkupán 22 ország 122 versenyzője indul, és a világranglista első tizenhat helyezettje közül tizennégy - így az olimpiai bajnok amerikai Zagunis és a világbajnok orosz Nyecsajeva is - pástra lép a XIII. kerületi önkormányzat sportcsarnokában, a volt Láng Csarnokban. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik a selejtezővel, vasárnap 9 órától folytatódik a a 64-es táblán, a négyes döntőre pedig 14.30-tól kerül sor.