Társoldalunk:

Klicsko egyhangú címegyesítése

2008.02.24. 10:33

Az ukrán Vlagyimir Klicsko egyhangú pontozással legyőzte az orosz Szultan Ibragimovot a New York-i Madison Square Gardenben rendezett ökölvívó világbajnoki címegyesítő mérkőzésen.

A nehézsúlyú ütközetben az esélyesebbnek tartott Klicsko a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) bajnokaként, Ibragimov pedig a Boksz Világszervezet (WBO) legjobbjaként lépett ringbe. A 12 menetes összecsapás egyáltalán nem volt látványos, sőt. Az ukrán öklöző karja hosszúságát kihasználva szinte kizárólag balegyeneseket ütött alig-alig kezdeményező riválisa ellen, és ez elég is volt számára a fölényes sikerhez (119-110, 117-111, 118-110).

A mérkőzés egyetlen izgalmas jelenete a 9. menetre esett, Klicsko ekkor két bal-jobb kombinációval megrendítette Ibragimovot, a kötél azonban megmentette az oroszt a számolástól.

Klicsko szerint a szikrázó csata azért maradt el - amit egyébként a több mint 14 ezer néző elégedetlenül vett tudomásul -, mert Ibragimov leginkább hátrált, nem akart igazán rizikót vállalni.    

Általános megítélés szerint az ütközet az első lépésnek tekinthető a királykategória címegyesítése, az úgynevezett vitathatatlan bajnok megtalálása felé vezető úton. A klasszikus súlycsoportnak kilenc éve nincs egyesített bajnoka, az utolsó ilyen titulust a brit Lennox Lewis érdemelte ki 1999 novemberében, amikor legyőzte az amerikai Evander Holyfieldet. Akkortájt három nagy bokszszervezetet tekintettek mérvadónak, jelenleg ötöt. Klicsko és Ibragimov szervezetein kívül még a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világtanács (WBC) számít. Előbbinél az üzbég Ruszlan Csagajev, utóbbinál az orosz Oleg Maszkajev a vb-öv birtoklója.    

A 31 éves Klicsko az eddigi 53 mérkőzéséből 50-et nyert meg - 44-et kiütéssel -, és három alkalommal kapott ki, a 32 esztendős Ibragimovnak 22 sikerrel megvívott - benne 17 KO-val megnyert - meccsén kívül egyetlen döntetlenje és most már egy veresége van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK