Vágólapra másolva!
Világ- és olimpiai bajnok kajakosunk, Kovács Katalin sűrű év elé néz, elsősorban a pekingi olimpián lesz rajta a világ szeme. Addig azonban sok vízen kell még eveznie, e hétvégétől például San Diegóban edzőtáborozik. Az utazás előtt sikerült telefonon elérnünk.

- Tizenegy évesen kezdett kajakozni, előtte sportolt valamit?
- Nem, semmit, rögtön kajakozni mentem le. Bár sporttagozatos suliba jártam, ahol kosaraztam és tornáztam, de igazából a kajak fogott meg.

- 2001-ben váltott egyesre, mi motiválta ebben?
- Igazából már '99-ben mentem egyest és az edzések 70-80 százalékában is így megyünk, ezért nem volt különösebb jelentősége, teljesen természetesen jött.

- Mennyiben más vezérevezősnek lenni és egyesben indulni?
- Mármint?

- Nem jelent nagyobb felelősséget az előbbi?
- Mindkettő óriási felelősséget jelent, igazából nem is tennék különbséget a kettő között.

- Hamarosan Kaliforniában edzőtáboroznak, mennyi ideig lesznek kint?
- Hat hétig, pénteken indulunk. Épp ezért a születésnapomat már itthon, szűk családi körben megünnepeltük.

- Azután hogyan folytatódik az év?
- Idén egyelőre a válogatókban gondolkodom, nem akarok foglalkozni az olimpiával. Az még nagyon korai lenne. Még a milánói Európa-bajnokság is messze van, kizárólag a felkészülésre és a válogatókra gondolok.

- A szabadidejét mivel tölti? Úgy hallottam, bútortervezéssel is foglalkozik.
- Egy bútorboltban vagyok tulajdonos, de ez nem jelent mindennapi elfoglaltságot, majd a sportolás után figyelhetek jobban oda erre.

Kovács Kati számára az első próbatétel idén a milánói Eb lesz, ahol vb-címvédőként már biztosított az indulása 500 méter egyesben. A legfontosabb mégis a júniusi MOL Világkupa: itt Kovács (szintén vb-címvédőként) alanyi jogon indulhat 500 egyesben és négyesben, s amennyiben az első két hely valamelyikén végez és megelőzi a másik magyar egységet, máris biztosítja helyét az olimpiai csapatban.

Irány San Diego
Fábiánné Rozsnyó Katalin irányításával összesen nyolc kajakos hölgy indul pénteken San Diegóba, melegvízi alapozásra, az Egyesült Államok egyik olimpiai edzőközpontjába. Mivel az elmúlt években is ott tartották a téli felkészülést Kovács Katiék, lassan kezd bevett helyszínné válni. Három fontos érv szól a kaliforniai pálya mellett: valóban sík víz, nyugodtan lehet dolgozni, mert nincs tömeg és van kimért pálya.