Vágólapra másolva!
Mondhatni a hét végi budapesti egyéni Világkupa-verseny felvezetéseként rendezték meg pénteken a Láng Sportcsarnokban a női tőrözők BEK-viadalát, amelyen a Honvéd együttese ezüstérmes lett az orosz Dinamo Moszkva mögött. Az MTK a negyedik helyen zárt.

Bár az Eximbank-kupáért kiírt egyéni Világkupára komoly mezőny nevezett, szombaton és vasárnap 29 ország 123 vívónője lép pástra a Láng Sportcsarnokban, a BEK különösebben nem mozgatta meg a résztvevők fantáziáját; pénteken csupán öt együttes, közte két magyar szállt harcba a serlegért. A Honvéd Human Rent (Knapek Edina, Ujlaky Virginie, Berta Adrienn, Varga Gabriella) címvédőként rögtön bekerült az első négy közé, ahova az MTK (Mohamed Aida, Nattán Sarolta, Czeglédi Edina, Horváth Andrea) is követte. A kék-fehérek magabiztosan, 44-32-re gyűrték le az ukrán Kijev gárdáját. Nem csak Mohamed vívott kiválóan, csapattársai is kitettek magukért, Czeglédinek akadt egy 6-0-ra megnyert asszója is.

A Honvéd-MTK szereposztású elődöntőben elsőként a két csapat első számú versenyzője, Knapek és Mohamed nézett farkasszemet egymással, és nem bírtak dűlőre jutni, 2-2-re végeztek. Ezt követően Ujlaky 3-2-re nyert Nattán, Berta pedig 3-1-re Horváth ellen, majd Knapek is legyőzte 3-0-ra Nattánt, és így a Honvéd már jelentős előnyre tett szert. Később Mohamed 16-13-ra felhozta az MTK-t, de újra nőtt a különbség, és az utolsó párban Ujlaky és Mohamed 25-17-es Honvéd-vezetésnél lépett pástra. Az MTK vívónője egymás után háromszor talált (25-20), ám Ujlaky összekapta magát. Mohamednek támadnia kellett, hiszen az idő vészesesen fogyott, s a nem kellőképpen előkészített akciói után törvényszerű volt, hogy nem fordíthat; a Honvéd 34-25-re nyert.

Forrás: [origo]

A tavalyi arany után Varga Gabriella, Ujlaky Virginie, Berta Adrienn és Knapek Edina idén ezüstérmes lett a BEK-ben

"Aidát sajnálom, de azért az eredménynek örülök!" - jegyezte meg a lelátón az 1968-as mexikóvárosi olimpián birkózásban aranyérmes Varga János, aki maga is érintett volt az összecsapáson. Lánya, az Európa-bajnok Varga Gabriella azonban ezúttal nem vívott, kisebb bordasérüléssel bajlódik, délelőtt is kórházban volt, röntgenen járt. Mindenesetre az egyéni Világkupán már szerepelni fog, az elődöntőben pedig Berta Adrienn jól helyettesítette.

"Mivel az országos bajnokság döntőjében kikaptunk az MTK-tól, úgy álltunk fel, hogy most mindenképpen vissza kell vágnunk" - jegyezte meg Berta Adrienn, aki még kora délután edzője, Bernát Zoltán rosszalló tekintetétől kísérve jó néhány Balaton-szelet elfogyasztásával is hangolt a találkozóra. De az egészségesebb életmód jegyében a szokásos sárgarépa fejadagját is magával hozta, és ebből csapattársai is növelték szervezetük vitaminháztartását.

A döntőre sajnos a román Steaua Bukarestet búcsúztató orosz Dinamo Moszkvának maradt több tartalék energiája, s az az igazság, hogy a Nyikisina, Lobinceva, Hakimova trió sokkal jobban is vívott a mieinknél. Indításként Nyikisina 5-1-re verte Ujlakyt, Hakimova ugyancsak 5-1-re Knapeket, Lobinceva pedig 3-1-re Bertát, és ezután már a Honvéd reménytelenül szaladt az eredmény után. A Dinamo Moszkva végül 43-23-ra győzött, s nyerte meg a BEK-et, a Honvédnak idén be kellett érnie az ezüsttel, a bronzot pedig a Steaua Bukarest kapta, miután a harmadik helyért 45-19-re nyert az MTK ellen.

Bernát Zoltán csalódottan vonta meg a verseny mérlegét: "Ha úgy lettünk volna ezüstérmesek, hogy szoros mérkőzésen kapunk ki az oroszoktól, az elfogadható, és egy szót sem szólok. De nem ez a helyzet. Sajnos a lányok fegyelmezetlenül vívtak, az utóbbi időben már nem először, így most el kell beszélgetnem velük..." - fogalmazott a szakvezető, aki egyben a válogatott szövetségi kapitánya is. S a lányok az eredményhirdetés után bő negyedórán át hallgathatták az intelmeit.