Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka ezüstérmes lett 400 m vegyesen az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon. A számot az olasz Alessia Filippi nyerte, míg Jakabos Zsuzsanna a negyedik helyen végzett.

A bajai illetőségű Hosszú, aki májusban lesz 19 esztendős, korosztályos Európa-bajnokként az ifjabbak között már letette a névjegyét, a felnőttek mezőnyében most sikerült neki ugyanez: délelőtt bátor úszással, harmadikként verekedte be magát a fináléba, ahol fokozatosan előretörve a végén csak a címvédő olasz Filippit nem tudta befogni. Ideje - 4:37.43 perc - nagyszerű, alig egy másodperccel gyengébb csak Risztov Éva országos rekordjánál.

"Még dobogóval sem számoltam, nemhogy Európa-bajnoki ezüstéremmel! - lelkendezett a bravúrmedál kiharcolása után Hosszú Katinka. "A tavaly decemberi, debreceni rövidpályás Eb-n nem jött össze semmi, ezért nem vártam itt, Eindhovenben magamtól kiugró eredményt. Erre fel összejött az ezüst, nagyon boldog vagyok, nem is csak a második hely miatt, hanem mert három másodpercet javítottam az eddigi legjobbamon. Remélem, most már 200 vegyesen is jó leszek."

Jakabos, aki a jövő hónap elején lesz 19, ugyanakkor már a "nagyoknál" is alkotott korábban: a 2004-es, majd a 2006-os Eb-n is a negyedik lett ebben a számban. Kár, hogy az előrelépés nem, az ismétlés azonban sikerült: a pécsi versenyző megint negyedikként csapott a célba, 4:38.61 perc alatt megtéve a távot.

A matinés remeklést - második és harmadik idő a selejtezőben - folytatta az esti elődöntőben is Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn: mindketten bejutottak a szerdai döntőbe 200 m háton. Szepesi, a Kőbánya SC 20 éves kiválósága elődöntős futamában hajszállal lett csak második, nagyszerű, 2:09.46 perces idővel. Ez az összesítésben is a második helyet érte. A nyolc közé lépett a júliusban 19 esztendős Verrasztó, a jelen sokoldalúságban legelső magyar női úszója is. A Jövő SC kitűnősége - szemben a legnagyobb riválisokkal, akik Kiss László szövetségi kapitány szerint délelőtt csak annyit adtak ki magukból, amennyi a továbbjutáshoz feltétlenül kellett - Szepesihez hasonlóan odatette magát, a küzdőképesség jutalma nem is maradt el: futamában szintén másodikként végzett 2:10.91-gyel, s az ötödik idő birtokosaként lett döntős.

Ugyancsak lesz magyar szereplője a 100 méteres férfi mellúszás szerda esti döntőjének: Bodor Richárd, a pécsiek Eb-bronzérmese, aki március 10-én múlt el 29 éves, a keddi fináléban 1:01.48 perccel a nyolcadik időt úszta, ezzel még éppen "besurrant" a legjobbak mezőnyébe.