Vágólapra másolva!
Cseh László 200 m vegyesen, míg Kis Gergő 800 gyorson nyert aranyérmet az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon.

A nap sportképe: Gyurta Dániel alulnézetből

Kis Gergő 7:51.94 perces országos csúccsal aranyérmes lett 800 m gyorson az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon.

Az ajkaiak 20 éves kiválósága tökéletesen megfelelt Kiss László szövetségi kapitány elvárásának, aki medált, ez által sporttörténeti sikert remélt tőle, mivel ez a szám most először szerepel az úszó Eb hivatalos programjában. A magyaros derűlátást erősíthette, hogy Kis a szerdai selejtezőben a legjobb időt úszta, megjavítva 2006-os magyar csúcsát (7:57.33 p), s hogy 400 m gyorson is országos rekordot döntött.

A fináléban aztán nagyszerűen alakult minden: Kis előbb egy négyes élboly tagjaként "utazott", féltávnál negyedik volt, 600-nál a harmadik, 650 méternél már a második, az utolsó ötvenen pedig - új sebességfokozatra kapcsolva - könnyedén ellépett a román Dragos Comantól is, és bő testhossznyi előnnyel győzött.

"Rövid pályán már nyertem érmet, de arra sokan azt mondják, olyan a normál medencéhez viszonyítva, mint fociban a nagypályás labdarúgáshoz képest a futsal. Szóval ez az ötvenes medencében aratott siker az igazi, s most már ez is megvan, mégpedig aranyérem formájában. A verseny előtt az első hat hely valamelyikével számoltam, de hogy majdnem hat másodpercet javítottam a legjobbamon, ez bizony meglepett" - nyilatkozta Kis Gergő, az eindhoveni Eb első magyar győztese.

Cseh László remek, magabiztos versenyzéssel aranyérmes lett 200 m vegyesen. A magyar klasszis már az elején faképnél hagyta a teljes mezőnyt, rögtön pillangón tetemes előnyt szerezve, aztán háton, mellen és gyorson is csak az óra volt az ellenfele, s ezúttal az időmérő szerkezet "győzött". Az 1:58.02 perc így is nemzetközi szintű, s csak bő egy másodperccel gyengébb, mint az általa tartott Európa-csúcs (1:56.92).

Hosszú Katinka ezüstje, Szepesi Nikolett bronza és Kis Gergő friss aranya után Csehé a negyedik eindhoveni magyar úszóérem, pedig még a felénél sem tart a kontinensviadal.

"Az időeredményemmel nem vagyok elégedett. Én mindig meg szeretném javítani a legjobbamat, de ez most elmaradt, pedig a pakliban benne volt egy új Európa-csúcs is" - hangzott Cseh Lászlónak az öröm pillanataiban is önkritikus nyilatkozata.

A döntő előtt az Eb sajtóközpontjának előzetesében a helyi szakírók - a magyar csapat sztárjának nevezve a vegyesúszó klasszist - ezt írták: "Cseh László megpróbálja végleg maga mögött hagyni a hatalmas (de nem legyőzhetetlen) Michael Phelps árnyékát". Hogy az amerikai szuperúszó - aki nemcsak a magyar, de az összes többi riválisát is legyőzte az elmúlt szezon világversenyein - mennyire súlyosan "vetült rá" Csehre, nehéz megmondani, de hogy a friss Eb-győzelem jótékony hatással lehet az "árnyékoszlatásra", az aligha kétséges.

Szepesi Nikolett, a 200 m hát bronzérmese 100-on is bejutott a döntőbe: az elődöntőben 1:01.14 perccel - ami új egyéni csúcs - ötödikként lett finalista. A pénteki döntőre már új Európa-rekorderrel vonulhatnak fel a "nyolcak": saját elődöntőjét tudniillik 59.50 másodperces kontinenscsúccsal nyerte a francia Laure Manaudou. Az előző csúcsot az orosz Anasztaszija Zujeva tartotta, aki 59.64-gyel február 20-án éppen Manaudou-tól ragadta el a rekordot.

Szemben Szepesivel Gercsák Balázsnak végállomást jelentett az elődöntő 200 m pillangón, ahol 2:00.16 perces idővel a 14. lett, s nem került be a szám pénteki döntőjébe.

Gyurta Dániel beúszta magát a 200 m mell péntek esti döntőjébe, s ugyanígy tett 200 m vegyesen Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka is. Gyurta, a Jövő SC klasszisa nem gyorsult a délelőtti selejtezőben mutatotthoz képest, sőt három századdal elmaradt akkori idejétől, de így is - 2:12.93 perccel - ötödikként került be a fináléba. Biztatóan szerepelt a magyar duó a 200 női vegyes elődöntőjében: Verrasztó 2:13.97 perces egyéni rekorddal a negyedik, Hosszú 2:15.04-gyel a nyolcadik helyen lépett tovább a pénteki döntőbe.

Elképzelhető, hogy megbüntetik a szerb Milorad Cavicot, aki az 50 méteres pillangó szerdai eredményhirdetésén "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólóban állt fel a dobogó tetejére. A 24 éves győztes - aki Európa-csúccsal nyerte a finálét - így adott hangot politikai nézeteinek, annak ellenére, hogy Koszovót már több mint harminc országban (így Magyarországon is) elismerik független államként. A LEN fegyelmi bizottsága várhatóan a csütörtöki programot követően dönti el, milyen büntetésben részesíti a sportolót.

Eredmény:
férfi 200 m vegyes, Európa-bajnok:
Cseh László 1:58.02 p
2. Dinko Jukic (Ausztria) 1:59.65
3. Vytautas Janusaitis (Litvánia) 2:00.17

férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
Kis Gergő 7:51.94 p - országos csúcs
2. Samuel Pizzetti (Olaszország) 7:54.09
3. Dragos Coman (Románia) 7:54.37

férfi 200 m gyors, Európa-bajnok:
Paul Biedermann (Németország) 1:46.59 p
2. Amaury Leveaux (Franciaország) 1:46.99
3. Massimiliano Rosolino (Olaszország) 1:47.33

női 100 m gyors, Európa-bajnok:
Marleen Veldhuis (Hollandia) 53.77 mp
2. Hanna Maria Seppala (Finnország) 54.04
3. Inge Dekker (Hollandia) 54.12

női 100 m mell, Európa-bajnok:
Mirna Jukic (Ausztria) 1:08.18 p
2. Aljona Alekszejeva (Oroszország) 1:08.91
3. Joline Höstman (Svédország) 1:08.94