Vágólapra másolva!
Úszóink vasárnap délelőttig két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek az eindhoveni Európa-bajnokságon, s jó az esély arra, hogy megismételjék a két évvel ezelőtti budapesti Eb-n hét éremmel megkoronázott produkciójukat. Férfi 400 méter vegyesen hétfőn azonban egymással is háborúzniuk kell.

- Hogyan értékeli a válogatott eddigi szereplését? - kérdeztük Kiss László szövetségi kapitányt az Eindhoven büszkeségének számító de Tongelreep uszoda előtt.
- Edzőtáborokból, azaz munkából jöttünk Eindhovenbe, s ugyan még másfél nap hátra van az Eb-ből, kijelenthetjük, hogy az egész csapat tisztességesen helytállt. Az Európa-bajnokságot csupán egy állomásnak tekintjük az olimpia előtt, mégis kiváló eredményeket értünk el. Az élre természetesen Cseh Laci és Kis Gergő első helye kívánkozik.

Laci sikere 200 vegyesen papírforma volt. Kis Gergő győzelmének 800 gyorson azért is különösen örülök, mert vidéki műhelyből, jelesül Ajkáról jutott fel a csúcsra. De szintén vidéki, bajai a női 400 vegyesen második Hosszú Katinka, az ugyanitt hatodik Jakabos Zsuzsanna pedig pécsi. S fontos, hogy erős vidéki bázisaink is legyenek. Nagyon örültem női 200 vegyesen Verrasztó Evelyn ezüstjének és országos csúcsának is, Kovács Ági régi rekordját egy igen komoly eredménnyel adta át a múltnak. Szepesi Niki 200 háton úgy lett bronzérmes, hogy a középdöntőbeli idejével második lehetett volna, de így is minden dicséretet megérdemel, hiszen az időeredményével harmadik a világranglistán.

- Mi jöhet még a hátralevő másfél napban?
- Ma este a női 200 gyors döntőjében ott lesz Mutina Ági és Verrasztó Evelyn is, és bízom benne, hogy egyikük felkerül a dobogóra. Hétfőn a férfi 400 vegyes előfutamaiban nagy háború lesz házon belül, hiszen mind a négy indulónknak, Cseh Lacinak, Kerékjártó Tamásnak, Kis Gergőnek és Verrasztó Dávidnak is a legjobb nyolc között lenne a helye, ám egy nemzetből csak ketten juthatnak be a döntőbe. Szóval, a fiúk egymást fogják gyilkolni, de ahhoz, hogy a válogatás az olimpiára korrekt legyen a Laci melletti másik helyért, mindenki megkapja az esélyt. Majdnem ugyanez volt a helyzet ma délelőtt női 200 pillangón, ahol szegény Boulsevicz Bea a nyolcadik legjobb eredménnyel nem jutott még a tizenhat közé sem, mert Kovács Emese az első, Jakabos Zsuzsa a negyedik időt úszta. Szóval, ebben a számban is kedvezőek a kilátásaink.

Forrás: [origo]

- Nem elfeledkezve a műugró Barta Nóra ezüstérméről, az úszók eddig két aranynál, két ezüstnél és egy bronzéremnél tartanak. Konkretizálva az előbbi kérdést, ehhez mennyi medált tehetnek hozzá?
- Az Eb előtt azt mondtam, hogy a két évvel ezelőtti margitszigeti Eb-en elért eredményünket, vagyis a hét érmet megközelíthetjük. Azzal, hogy 200 vegyesen Kerékjártó Tamást szabálytalan forduló miatt kizárták, egy szinte biztos érmet elbuktunk, de a tervet így is teljesíthetjük. De még fontosabb, hogy elmondhatjuk, épül egy erős csapat, és ez a fiatal társaság két-három olimpiára is kijut. Két éve Budapesten Cseh Laci és Kovács Ági is három érmet szerzett, a hetediket Kerékjártó szállította, most pedig már öt érmesünk van, ugyanakkor többen végeztek pontszerző helyen. Emellett a váltóink is jól szerepelnek, jó esélyünk van arra, hogy több számban is megszerezzük a kvótát, és akkor igen nagy létszámú csapattal mehetünk az olimpiára.