Társoldalunk:

400 vegyesen egymással háborúznak a magyarok

2008.03.23. 12:52

Az eindhoveni úszó Eb vasárnap délelőtti műsorának csattanós zárásaként a 4x200 méteres férfi gyorsváltó az összesítésben az ötödik pozíciót érő magyar csúccsal (7:18.96 p) kiharcolta a jogot az esti döntőben való részvételre.

Cseh László adta meg az alaphangot, hiszen amikor - másodikként érkezve a falhoz - az első 200 méternél átadta a képzeletbeli váltóbotot a négyes második indulójának, Kerékjártó Tamásnak, egyszersmind saját korábbi legjobbját is megjavította, 1:48.75 perccel. Előző csúcsa 1:48.89 perc volt, ezt tavaly március 26-án, a melbourne-i világbajnokságon érte el.

"Egyáltalán nem vagyok jó formában, sőt kifejezetten fáradtnak éreztem magam a vízben, erőből úsztam, nem technikával. Ehhez képest kellemes meglepetés, hogy országos csúcsot értünk el, a csapat is, meg én is" - összegzett a magával ritkán elégedett Cseh a futam után.

"Országos rekorddal kezdődött és azzal is fejeződött be" - foglalta össze a váltóverseny lényegét Kiss László szövetségi kapitány, aki elmondta, hogy a legfontosabb július közepén, az eredmények akkori összegzésekor benn lenni a világ legjobb 16 csapata között. Merthogy ennyi váltó indulhat majd a pekingi olimpián. "Remélem, odaér a négyesünk..." - tette hozzá, korainak ítélve az esélylatolgatást, elég lesz-e a mostani csúcs az ötkarikás részvételhez, hiszen még nagyon sok verseny van hátra az idényből.

Ami a kvartett többi tagját illeti, Kerékjártó nemcsak tartotta a pozíciót, hanem az élről indította Gercsák Balázst, aki sokáig szintén kiválóan tempózott, a végére azonban elfáradt, s csak ötödikként tudta őt váltani Kis Gergő.

A 800 m itteni Európa-bajnoka viszont remek finissel másodiknak hozta be a váltót, összességében pedig az ötödik lett a magyar négyes, az említett 7:18.96 perces csúccsal. A régi rekordot 7:19.75-tel a múlt nyáron, július 25-én, Budapesten állította fel a magyar válogatott ugyanebben az összetételben.

200 méteres női pillangón Kovács Emese a legjobb idővel (2:09.80 p) vált tagjává a délutáni elődöntő 16-os mezőnyének, s ugyanitt továbbjutott, méghozzá negyedikként Jakabos Zsuzsanna (2:11.21) is. A szám harmadik magyarja, az Eindhovenbe csak ezért az egy indulásért kiutazó Boulsevicz Beatrix viszont nem járt szerencsével: jóllehet a nyolcadik időt (2:11.68) érte el, a nemzetenként csak két versenyző továbblépését megengedő szabály miatt kiesett, hiszen Kovács mellett Jakabos is gyorsabbnak bizonyult nála.

Az 50 m női gyorson Tompa Orsolya az alsó régióban végzett: 26.89 másodpeccel 42. lett.

Bor Katalin 50 m mellen próbálkozott, de igyekezete (34.09 mp) csak a 32. helyhez volt elegendő. Elődöntőt érő idővel az összesítésben 13.-ként végzett ugyanakkor Takács Krisztián, aki az 50 m gyors kvalifikációjában 22.78 mp alatt ért célba.

A vasárnapi folytatásban a gyorsváltó mellett két további döntőben jutnak még szerephez magyarok: Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn 200 m gyorson, Szepesi Nikolett pedig 50 m háton indul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK