Társoldalunk:

Eltűnt teniszsztárok nyomában

2008.03.30. 8:13

Marat Szafin
Legjobb helyezése: 1. (2000. november 20.)
Tavaly év végi helyezése: 56.

A kétszeres Grand Slam-győztes meglepő módon sosem tudott két egymást követő évet a top 10-ben zárni, utoljára 2004-ben sikerült visszakapaszkodnia negyediknek. Következő év elején megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot, de "csak" a 12. helyen állt, mikor pezsgőt bontott immár 2006-ra gondolva.

Közben volt egy törés a pályafutásában, a cincinnati torna után sokáig nem lépett pályára, a rajongók pedig azóta is hiába várnak a régi Szafinra. 2006 végén produkált egy jó sorozatot, döntőt játszott Moszkvában, negyeddöntőt Madridban és Párizsban, így egy időre a legjobb harmincba verekedte magát.

Bár tavaly jobbára csak szenvedett, egy-egy jobb eredmény azért még összejöhet Szafinnak.

Gustavo Kuerten
Legjobb helyezése: 1. (2000. december 4.)
Tavaly év végi helyezése: 676.

Tavaly már pedzegette a brazil, hogy amennyiben nem javulnak a dolgok, csomagol és távozik a pályák környékéről - márpedig nem javultak. A csípője évek óta fáj, 2005-ben három, 2006-ban csak egyetlen meccset játszott emiatt. Tavaly egyszer nyert, várhatóan még elindul egy-két tornán, de a hírek szerint a Roland Garros után visszavonul.

Nicolas Kiefer
Legjobb helyezése: 4. (2000. január 10.)
Tavaly év végi helyezése: 49.

Kiefer helyzete nem rossz, 2006-ot egy Australian Open-elődöntővel nyitotta, szépen haladt a top 10 felé, mikor lesérült. Egy évébe telt, mire visszatért, de azóta 19-11-es mérleget mondhat magáénak, játszott három elődöntőt és gyengébb eredményeinek zöme visszatérése első heteiben született. Legutóbb nem kapott meghívót a német Davis-kupa-csapatba, ami csak további motivációt jelentett neki: dafke a kulcsszó, ha nem sérül meg, eljuthat újfent az élbolyba.

Gaston Gaudio
Legjobb helyezése: 5. (2005. április 25.)
Tavaly év végi helyezése: 180.

A salakmenő megnyerte a 2004-es francia nyílt bajnokságot, majd a 2005-ös salakszezonban győzött Estorilban, Gstaadban és Kitzbühelben, így legjobb tízben volt a világranglistán év végén. 2006-ban aztán se győzelem, se döntő, mindössze két elődöntő, mégis a top 30-ban zárt.

Tavaly óta viszont rohamosan hanyatlik a teljesítménye: 2007-ban hatszor nyert és csak egyetlen alkalommal nem-salakon, év közben kihullott a legjobb százból, idén pedig már a visszavonulásról kezdett beszélni, miután első ATP-meccsén csupán három gémet nyert.

Guillermo Coria
Legjobb helyezése: 3. (2004. május 3.)
Tavaly év végén helyezetlen volt

Coriának, saját bevallása szerint a fejével van baj, azt mondja, minden rendben edzésen, de pocsék a versenyen. 2004 kiemelkedő éve volt, Roland Garros-döntő, győzelem Monte-Carlóban és Buenos Airesben, finálé Miamiban. Hanem tavaly már meccset se játszott mentális problémái miatt.

A bajok 2006 áprilisában kezdődtek, mikor nyolc tornán hétszer kizúgott a nyitókörben, majd abbahagyta a játékot a US Open után. Azóta egy győzelmet aratott, pályán kívül: kártérítést kapott egy táplálék-kiegészítőket forgalmazó cégtől, amelynek szennyezett gyártmánya miatt lett pozitív a doppingtesztje még 2001-ben.

Hosszas halogatás után novemberben újra ütőt ragadott, azóta mindhárom meccsét elvesztette, ugyanakkor az utolsón nyert egy játszmát és nem sérült meg, ebbe a vékonyka reménysugárba kapaszkodhat pillanatnyilag.

Forrás: EPA

Paradorn Srichaphan
Legjobb helyezése: 9. (2003. május 12.)
Tavaly év végi helyezése: 265.

Srichaphan 2005 vége óta lejtőn van. Karrierje 2002-ben indult be, mit indult, robbant: legyőzte Andre Agassit Wimbledonban, a következő évet a 11. helyen zárta, két tornagyőzelemmel a háta mögött. Egy ideig még a legjobbak között tudott maradni, de 2006 hajrájában már csak az ötvenedik pozíció környékén mozgott.

Tavaly az év nagyobb részében sérüléssel küszködött, most 28 éves, így kérdéses, sikerül-e a visszatérése. Néhány hónap múlva ismét pályára lépne, addig sem unatkozik, feleségül vett egy korábbi Miss Universe-t.

Mario Ancic
Legjobb helyezése: 7. (2006. július 10.)
Tavaly év végi helyezése: 85.

Ancic leginkább arról nevezetes mostanság, hogy utoljára ő tudta legyőzni Roger Federert Wimbledonban. Két éve elővezetett egy igazán kiemelkedő eredmény nélküli, de stabilan jó sorozatot (döntő Aucklandben és Marseille-ben, negyeddöntő Miamiban, Rómában és a Roland Garroson, elődöntő Hamburgban), majd egy rövidebb kihagyás után ismét hasonló szériával rukkolt ki. Utóbbinak köszönhetően 2007 elején is a legjobb tízben volt, azóta viszont sérülései miatt az ötvenből is kizuhant.

A nagy kérdés nála, hogy képes-e végigjátszani egy teljes évet - mert ha lehetőséget kap, él is vele, az elmúlt év utolsó négy tornáját 7-4-es mérleggel zárta, James Blake-et és Paul-Henri Mathieu-őt is legyőzve. Idén történetesen a gyomra rendetlenkedett, mostanában tér vissza.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK