Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar versenyző rögtön az első mérkőzésén kikapott a tamperei olimpiai kvalifikációs birkózó Európa-bajnokság első napján, amelyen a szabadfogásúak 55, 66, 84 és 120 kg-os kategóriáinak küzdelmeire került sor. Szabó-Czibolya Gábor és Tőzsér Sándor számára egy meccsből állt az Eb, míg Ritter Árpád és Aubéli Ottó a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket, ám ott is mindketten vereséget szenvedtek.

Az már a hétfői sorsolásnál eldőlt, hogy a magyarok számára nagyon nehéznek ígérkeznek az első meccsek, hiszen valamennyien exszovjet versenyző ellen kezdtek, ráadásul Ritter Árpádra (84) és Aubéli Ottóra (120) egyaránt világ- és Európa-bajnok várt.

A legkisebbeknél a junior korú Szabó-Czibolya Gábor az örmény Mihran Dzsaburjantól, míg a 66 kilós, szintén még junior Tőzsér Sándor az azeri Emin Azizovtól kapott ki két sima menetben.

A két fiatalhoz hasonlóan a válogatott két erőssége, az egy súlycsoporttal lejjebb kétszeres Eb-győztes, illetve világbajnoki ezüstérmes Ritter és a vb- és Eb-harmadik Aubéli sem tudott menetet nyerni.

Ritter a tavaly világ- és Európa-bajnok orosz Georgij Ketojevtől az első menetben 2-0-ra, a másodikban pedig 6-1-re kapott ki. Aubéli a sydneyi olimpiai bajnok, kétszeres vb- és négyszeres Eb-aranyérmes, már szlovák színekben versenyző David Muszulbesszel szemben szintén két menetben maradt alul, igaz, neki legalább sikerült megszorongatnia riválisát (1-0, 2-0).

A négy birkózó számára ugyanakkor még nem feltétlenül ért véget az Eb, ugyanis amennyiben legyőzőiknek sikerül fináléba jutniuk, a vigaszágon a bronzéremért csatázhatnak tovább.

Mint a nap folyamán később kiderült, a kedden szerephez jutott négy magyar szabadfogású birkózó közül kettő, Ritter Árpád és Aubéli Ottó valóban a vigaszágon folytathatja a küzdelmeket.

A kétszeres Eb-győztes Ritter, illetve a vb- és Eb-harmadik Aubéli az után kapott még egy lehetőséget, hogy első körös legyőzőjük egyformán bejutott a döntőbe.

Ugyanakkor a duó tudta: egyiküknek sincs már esélye arra, hogy az Eb-n olimpiai kvótát szerezzen, miután súlycsoportjaikban a másik ágról grúz birkózók kerültek döntőbe, akiknek még nem volt ötkarikás helyük.

A folytatásban Ritter és Aubéli is kikapott, és ezzel kiesett. A kétszeres Eb-győztes Ritter az örmény Vagyim Lalijev ellen lépett szőnyegre a vigaszág első körében, s két nagyon szoros menetben, mindkettőt 1-0-ra elveszítve búcsúzott.

Aubéli jobban kezdett az orosz Bahtijar Ahmedovval szemben, 1-0-ra nyerte az első két percet, a folytatásban azonban elfáradt, a másodikat 2-0-ra, míg a döntő menetet 6-0-ra bukta el, így ő is kiesett.

Az Eb első napján ezzel már nem maradt magyar versenyben, mind a négy birkózó nyert meccs nélkül zárta a küzdelmeket.

Szerdán a szabadfogásúak 60, 74 és 96 kg-os csatározásaira kerül sor, három magyarral, Wöller Gergővel, a már biztos olimpiai induló Hatos Gáborral és a fiatal Ligeti Dániellel.

Eredmények, 55 kg:
1. Dzsamal Otarszultanov (Oroszország)
2. Rizvan Gadzhiev (Fehéroroszország)
3. Francisco Sanchez (Spanyolország) és Sezar Akgül (Törökország)
...18. Szabó-Czibolya Gábor

A döntőben:
Otarszultanov - Gadzhiev 2-0

66 kg:
1. Sahin Ramazan (Törökország)
2. Koba Kakaladze (Grúzia)
3. Raszul Dzsukajev (Oroszország) és Emin Azizov (Azerbajdzsán)
...21. Tőzsér Sándor

A döntőben:
Ramazan - Kakaladze 2-0

84 kg:
1. Georgij Ketojev (Oroszország)
2. Revaz Mindorashivili (Grúzia)
3. Nauruz Temrezov (Azerbajdzsán) és Davyd Bichinashvili (Németország)
...17. Ritter Árpád

A döntőben:
Ketojev - Mindorashivili 2-0

120 kg:
1. David Modzmanashvili (Grúzia)
2. David Mussulbes (Szlovákia)
3. Baktyiar Akmedov (Oroszország) és Ali Isajev (Azerbajdzsán)
...14. Aubéli Ottó

A döntőben:
Modzmanashvili - Mussulbes 2-0

Kegyetlen sorsolás a birkózó-Eb-nhttp://www.origo.hu/sport/egyeb/birkozas/20080401-birkozoeb-kegyetlen-sorsolas.html