Vágólapra másolva!
Április végén jelenik meg a Chess Informant 101. kötete.  A legújabb  kiadvány az előfizetők számára rövidesen letölthető a www.sahovski.co.yu honlapról. A könyv a szeptembertől december végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a mexikói nyolc résztvevős világbajnoki döntő,  a krétai csapat Európa-bajnokság, a Világkupa, a Klubcsapatok Európa Kupájának, a moszkvai Tal-emlékverseny, az orosz szuperbajnokság, rangos nyílt viadalok figyelmet érdemlő partijait elemzik maguk a játékosok. Döntött a nemzetközi zsűri, a jubileumi 100-as kötet legjobb játszmájának a havannai szuperversenyen játszott Nielsen-Ivancsuk partit választotta. Az ukrán olimpiai bajnok remek minőségáldozattal nyert. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját 18 éves honfitársának, Szergej Karjakinnak ítélték, aki  a 12. lépésben hozott intuíciós áldozatot Pavel Eljanov ellen.

A sakkozók körében oly népszerű kiadvány 101. kötetét rövidesen nagy érdeklődéssel tanulmányozhatják a sakkrajongók. Közel 1000 játszma, illetve megnyitáselméleti érdekességgel szolgáló parti részleteit gyűjtötték csokorba. Az indiai Viswanathan Anand győzelmével zárult mexikói világbajnokság legizgalmasabb összecsapásait, az amerikai Gata Kamsky győzelmével zárult Világkupa, az orosz sakkozás nagy sikerét hozó csapat Európa-bajnokság partijait tanulmányozhatjuk. Világsztárok egész sorát vonultatták fel az együttesek a Klubcsapatok Európa Kupáján. Moszkvában, a II. Tal-emlékversenyen az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik remekelt. Böngészhetjük a sok érdekességgel szolgáló nyílt versenyeken vívott játszmákat is. Ezúttal sem hiányoznak a hatásos kombinációk és tanulságos végjátékok. A kötetben a korábban szovjet színekben világbajnok-jelölt, majd a német sakkozás egyik legjobbjaként is szép sikereket elérő Artur Juszupov pályafutásának érdekes partijaival, kombinációival, végjátékaival ismerkedhetünk meg. Juszupov többek között Lékó Péter szekundánsa is volt, jelentős az irodalmi tevékenysége.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 100-as kötet legjobb partijaira nyolc főből álló grémium szavazott. Ismét a látványos kombinációk, taktikai csapások nyerték el a szakemberek elismerését, és meglepően szoros végeredmény született. A szavazást végül egypontos előnnyel Vaszilij Ivancsuk havannai partija nyerte meg, a dán Peter-Heine Nielsen elleni győzelme végül 52 pontot kapott. Az olimpiai bajnok minőséget áldozott, pontos játékkal támadta a fejlődésben visszamaradt világos hadállást. Hatásos taktikai csapással kényszerítette feladásra az indiai Chanda Sandipan a holland Szergej Tivjakovot. Nagyon tetszetős volt a 22.Ff6-tal bevezetett kombináció.

A foroszi szuperversenyt emlékezetes nagy versenyfutás után nyerte meg Ivancsuk. A generációk csatájában fél ponttal előzte meg a 18 éves Szergej Karjakint. A viadalon számtalan kitűnő párharcra került sor, 47 ponttal jutalmazták Ivancsuk remek nyerését a spanyol Alekszej Shirov ellen. Ebben a játszmában a d4 mezőn csattant az áldozat. A negyedik helyezett parti egyúttal elnyerte a legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját. Szergej Karjakin a 12. lépésben hozott a világos királyállást romboló huszáráldozatot, 46 pont a jutalma, az újítás kategóriában nagy fölénnyel nyert 71-gyel.

A szicíliai védelem bonyodalmait mindkét színnek kedvelők örülhetnek a Griscsuk-Rublevszkij összecsapás sikerének, 32 pontjának. Alekszander nem tétovázott sokat, az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzés első partijában a d5-ön dördülő áldozattal jutott lépéselőnyhöz. A szófiai szuperversenyen az angol Michael Adams a román Európa-bajnok, Liviu-Dieter Nisipeanu könnyelmű vezérlépését használta ki messzire számított áldozattal. A szorításból nem tudott sötét szabadulni, 27 pont. A c5 mező végzetes volt az amerikai Alekszander Shabalov számára is, a bajnokságon Alekszander Oniscsuk mutatott rá a taktikai elnézésére. Ehhez a játszmához hasonlóan 22 ponttal jutalmazták Ivan Ivanisevic nyerését, itt a g7 mezőn csattant az áldozat. Az ausztrál Jan Rogers kettős minőségáldozatot hozott (19), Karjakin tisztet, majd bástyát is áldozott a siker érdekében holland Loek van Wely ellen (17).

A belgrádi szerkesztőség rövidesen megjelenteti a 100 kötet legjobb partjait, 1000 játszma került be a válogatásba. A világbajnokok sorozatban eddig Garri Kaszparov, Anatolij Karpov, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand pályafutását, legjobb játszmái, kombinációt, végjátékait bemutató CD jelent meg.