Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna harmadik játéknapján öt játszma fejeződött be döntéssel. A forduló meglepetéseként az azeri Vugar Gasimov legyőzte az orosz Peter Szvidlert. Elkönyvelhette első nyerését a 17 éves Magnus Carlsen, de a parti során nem állt valami fényesen az orosz Erneszto Inarkijev ellen, ellenfele időzavara segített. A viadal doyenje, az angol Michael Adams örökös sakk helyett azonnal vesztőt húzott a 18 esztendős ukrán Szergej Karjakinnal vívott csatájában. Harmadszor is kapitulációra kényszerült a bolgár Ivan Cseparinov. Az orosz Alekszander Griscsuk megszerezte második győzelmét, félpontos előnnyel vezet. Az azeri két titán, Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov erejéből világossal is csak remire futotta.

Kevesen gondoltak arra, hogy a harmadik fordulóban az első győzelmet Vugar Gasimov szerzi meg. Az elitben újonc azeri sakkozó a szicíliai védelem Paulsen-változatában az esélyesebb orosz Peter Szvidlerre mért vereséget. Szvidler új terve nem vált be, Gasimov jól reagált a furcsa futólépésre, és kezdeményezéshez jutott. Zárt centrum mellett pedig megindította a királyszárnyi támadást, a 31. lépés után boldogan fogadhatta a gratulációkat.

Gasimov két honfitársa, Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov csak remizett. Mamedgyarov játszmája volt az érdekesebb. Az amerikai Gata Kamsky a Grünfeld védelmet választotta, és a sorozatos cserék után gyalogot nyert. A taktikai adok-kapok végül örökös sakkal végződött. Tejmur nem tudta bizonyítani világos igazát az orosz huszárjáték ellen, a kínai Wang Yue jól állta a sarat.

Az orosz kommentátor sokáig joggal dicsérte a 22 éves Erneszto Inarkijevet. Az első helyre rangsorolt norvég Magnus Carlsen vezérgyalog megnyitására remekül felkészült, előnybe is került, csak fölöslegesen fogyasztotta gondolkodási idejét. Magnus a legjobb taktikát választotta, gyorsan húzott, ellenfelét időzavarba kergette. Nagy megkönnyebbülést jelenthetett számára, amikor 26.e5 gyalogáldozattal életre keltette tisztjeit, és különböző színű futók mellett a sötét királyállásban a világos mezők gyengesége, valamint szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát. Nem meggyőző játékkal, de a norvég titán megszerezte első győzelmét.

Meglepő hibákat láttunk a Cseparinov-Bacrot és a Karjakin-Adams játszmákban. A bolgár nagymester anyagi előnyös bástyavégjátékot egyenesen vesztésre rontotta a francia Etienne Bacrot ellen, hosszúsánccal, három vereséggel kezdte a viadalt. A spanyol megnyitás divatos Arhangelszki-változatában csatázott az ukrán Szergej Karjakin és az angol Michael Adams. A küzdelem vezérvégjátékban is nagy erővel dúlt, Adams utolsó lépésével óriásit hibázott, örökös sakk helyett vesztőt húzott.

Siker koronázta az orosz Alekszander Griscsuk erőfeszítéseit. A cseh David Navara rossz lebonyolítás miatt gyalogot vesztett. Griscsuk minimális anyag mellett is okozott problémákat ellenfelének, lépéskényszerbe hozta, a bástyavégjátékot már simán nyerte meg. Griscsuk másodszor nyert sötéttel, félpontos előnnyel vezeti a 14 fős mezőnyt.

A 3. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Gata Kamsky (amerikai, 2726) döntetlen (Grünfeld védelem, 54)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 57)
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 31)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Orosz huszárjáték, 37)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Etienne Bacrot (francia, 2705) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 67)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Michael Adams (angol, 2729) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 66)
David Navara (cseh, 2672) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) 0 - 1 (Szláv védelem, 85)

A verseny állása:
1. Alekszander Griscsuk 2,5 pont
2-6. Gata Kamsky, Tejmur Radzsabov, Magnus Carlsen, Vugar Gasimov és Szergej Karjakin 2
7 - 9.Michael Adams, Etienne Bacrot és Wang Yue 1,5
10-13. David Navara, Sahriyar Mamedgyarov, Peter Szvidler és Erneszto Inarkijev 1
14. Ivan Cseparinov 0

A 4. forduló párosítása:
Kamsky - Griscsuk
Adams - Navara
Bacrot - Karjakin
Wang Yue - Cseparinov
Szvidler - Radzsabov
Inarkijev - Gasimov
Mamedgyarov - Carlsen