Vágólapra másolva!
Az esztendő legrangosabb hazai sakkversenyeként a Miskolci Nemzeti Színházban május 28. és június 1. között rendezik meg elsőszámú nagymesterünk, Lékó Péter és a norvég csodagyerek, Magnus Carlsen nyolcjátszmás rapid párosmérkőzését. A borsodi megyeszékhelyen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata szponzorok segítségével negyedszer szervezi meg a Lékó & ... sakkfesztivált. Három éve Lékó az angol Michael Adamsszel 4-4-re végzett, 2006-ban az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovot 4,5-3,5-re legyőzte. Tavaly Vlagyimir Kramnyikkal csatázott, az orosz világbajnok nagy csatában 4,5-3,5-re nyert. Remek sportcsemegét ígér a trónkövetelő elleni összecsapása a honi, de az öt kontinens valamennyi sakkrajongója számára is. A játszmákat élőben a www.lekocarlsen.hu oldalon lehet majd nyomon követni.

A hagyományos Wijk aan Zee-i tornák történetének legfiatalabb győztesét, a 17 éves Magnus Carlsent januárban ünnepelte a sakkvilág.

Sikere egyáltalán nem volt véletlen, páratlan sikerszériája azóta is tart. Második lett Linaresben az indiai világbajnok, Viswanathan Anand mögött. Nizzában, az Amber-versenyen bizonyította, hogy a rapid műfaj sem idegen számára, Kramnyikkal, Lékóval és Topalovval osztotta a második helyet. Menetelését a FIDE első Grand Prix tornáján, Bakuban is folytatta. Nehezen lendült játékba, de a hajrában esélyét megragadta, két minőségáldozatos győzelemmel befogta a meglepetésre domináló azeri Vugar Gasimovot és a kínai Wang Yue-t. Norvégia egyik legnépszerűbb sportolója a bámulatos tehetségű trónkövetelő, az északi sportok hazája nagy kedvencük miatt sokadszor égett a sakk lázában.

2004-et írtunk. A Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál záróünnepségén nagy ováció köszöntötte a "C" nagymesterverseny első helyezettjét, a 13 éves Magnus Carlsent.

Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Post január 26-i számában publikált cikkében a fantasztikus Wijk an Zee-i sikeréről beszámolva a sakkozás Mozartjának nevezte el. "Mega" Magnust 2484-es Élő-pontszámával nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős (IX-es kategóriájú) tornán, ahol kilenc győzelem mellett csak egy vereséggel 10,5 ponttal zárt, s ezzel meg is nyerte a viadalt. Bámulatos volt játéka, első nagymesteri normáját teljesítette, a holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerése különösen káprázatos volt.

Magnus Carlsen 1990. november 30-án született Lommedalenben, Oslo külvárosában. Meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni, a 2001-es áprilisi Élő-listán találkoztunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. A korcsoportos bajnokságokon változó sikerrel szerepelt, legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomnjacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simon Agdesteintől, a sokszoros norvég bajnoktól, az egykori válogatott labdarugótól.

Magnust Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre hívták meg. Káprázatos memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a "királlyal", Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt, látványos hibát követett el. Mindenesetre Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. A 2004. július 1-jétől érvényes ranglistán már 2567 ponttal jeleskedett. Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját.

Nem volt megállás! 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, és óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!
A 2006. január 1-jétől érvényes ranglistán átlépte a 2600 Élő-pontos határt, és óriási érdeklődés kísérte Magnus szereplését a Corus-B tornán. Sikerrel teljesítette célkitűzését, holtversenyes első helyével kiharcolta a jogot, hogy 2007-ben már a szuperversenyen játszhasson. De még maradjunk 2006-nál, már csak azért is, mert pályafutása újabb mérföldkőhöz érkezett Reykjavíkban. Győzni tudott a Glitnir villámversenyen, mégpedig úgy, hogy az elődöntőben 2-0-ra verte Viswanathan Anandot! Egyszerűen szárnyalt: nem sokkal később Szarajevóban, a Bosna hagyományos versenyén holtversenyben végzett az élen, a díjkiosztón a közönség hosszú perceken keresztül ünnepelte. A torinói sakkolimpián iskolai kötelezettségei miatt csak nyolc partit játszott, 6 pontot gyűjtött, és 2820-as performance eredményt ért el. Könnyedén játszott, sűrűn rápillantott a legjobbak partijaira is, figyelte őket, hiszen már sorban kapta a meghívókat a szuperversenyekre.

A norvég bajnokságon ismét holtversenyben végzett edzőjével, Agdesteinnel, de a két hónappal későbbi rájátszást már Magnus nyerte, s ezzel pályafutása során először bajnoki címet is ünnepelhetett. Edzéseinek irányítását a dán Peter-Heine Nielsen vette át, akit Viswanathan Anand szekundánsaként is ismer a sakkvilág.

Pályafutása első szuperversenyein - Moszkva, Wijk aan Zee - még kissé megilletődötten játszott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Vishy szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Magnus bemutatkozott Monacóban is, majd következett elisztai világbajnok-jelölti párharcra Levon Aronjan ellen. A hatjátszmás összecsapás ádáz küzdelmet hozott, s döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született meg, az örmény sakkozó nyert.

2007 júliusa újabb mérföldkő a pályafutásában, az Élő-listán átlépte a 2700-as álomhatárt, majd Bielben holtverseny után tornagyőztes lett a 18-as kategóriájú tornán. A Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

Az idei Wijk aan Zee-i, XX-as kategóriájú tornán a rangsorban csak a tizedik volt, de tekintélyt parancsoló, 2733-as pontszámmal. A meglepetések, váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott, vesztett két partit - Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki -, de nyert ötöt. Holtversenyes első helye abszolút megérdemelt volt, amelyet a nagy riválisok is elismertek. Kis híján rajt-cél győzelmet aratott, csak Anandtól elszenvedett veresége után engedte át a vezető pozíciót, hogy Vlagyimir Kramnyik elleni nyerésével ismét holtversenyes éllovas legyen. Morelia-Linares, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén - az 56 játszmából 25 végződött döntéssel - Magnus folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második. A mexikói félidőt ötven százalékkal zárta, az andalúziai városban + 2-vel tündökölt, újabb Élő-pontokat gyűjtött. A lépésjelöltek között gyorsan választó Magnus számára nem idegen a rapid tempó. Nizzában, az Amber-versenyen Kramnyik, Lékó és Topalov társaságában holtversenyben másodikként végzett. Az április 1-től érvényes világranglistán Magnus Carlsent 2765 Élő-ponttal már ötödikként jegyezték.

Bakuban, a FIDE első Grand Prix tornáján Magnust az első helyre rangsorolták. Két remi után a harmadik fordulóban kalandos partit nyert az orosz Erneszto Inarkijev ellen. A negyedik játéknapon kikapott az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól. Nem élte meg tragédiáként a vereséget, elismerte, hogy többször is hibázott, amit ellenfele kihasznált. Két remi következett, majd az azeri sakkozás másik üdvöskéje, Tejmur Radzsabov ellen megnyert egy "sárkányos" partit, sokadszor bizonyította, hogy megnyitáselméleti felkészültsége egyre jobb. Négy küzdelmes döntetlen után jött a véghajrá. Magnus kockáztatott - bár édesapja óvatosságra intette -, és számítása bevált, kettős nyeréssel holtversenyben az élen végzett.

A miskolci párharc két szereplője 10 év különbséggel volt a világ legfiatalabb nagymestere. Péter és Magnus a 2006-os moszkvai Tal-emlékversenyen mérkőzött meg először egymással, remivel kezdtek. Azóta még 15 partiban mérték össze erejüket, hét döntetlen mellett Lékó a tavalyi Morelia/Linares, a januári Corus-tornán és az idei linaresi viadalon nyert Carlsen ellen. Rapid tempóban 2-2-re állnak, a moszkvai villámtornán és a villám-világbajnokságon négyszer remiztek. Lékó az április 1-től érvényes ranglistán 2741 Élő-ponttal a tizedik, Carlsen 2765-tel az ötödik.

A viadal honlapja www.lekocarlsen.hu, ahol élő közvetítés lesz. Május 27-én 16 óra 30 perctől a két nagymester a Városházán a sajtó képviselőivel találkozik, majd 18 órától a Nemzeti Színházban tartják meg a párharc megnyitóünnepségét és a sorsolást. Május 28-tól naponta két-két rapidpartiban mérik össze erejüket, 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10 másodperc bónusszal. Május 30-án a két nagymester közönségtalálkozón vesz részt, ahol bemutatják egy-egy legérdekesebbnek tartott játszmájukat. Péter választását már ismerem. A gyorsított tempó a nagymesterektől gyors döntésképességet igényel, fokozott szerepet kap az intuíció, a kreativitás.

Carlsen a bakui diadal után a pihenést választotta, majd a holland csapatbajnokság hajrájában a Hilversum csapatát erősítette. Hazánkba Spanyolországból érkezik, ahol szimultánt ad, majd Lékó Péter elleni meccse után Foroszban, az Aeroszvit 12 résztvevős tornán játszik első kiemeltként, többek között az orosz Peter Szvidler, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Szergej Karjakin társaságában.

Lékó számára a párharc jó erőpróba a június 8. és 15. között Jerevánban megrendezendő kétfordulós rapidtornára. Nagymesterünk mellett a meghívottak: az orosz Alekszander Morozevics (2774), az örmény Levon Aronjan (2763), az angol Michael Adams (2729), az izraeli Borisz Gelfand (2723), a kínai Bu Xiangzhi (2708), az örmény Vlagyimir Akopjan (2673) és Gabriel Szargiszjan (2643). A hagyományos Sparkassen versenyre Dortmundban június 28. és július 6. között kerül sor. A világbajnoki döntőre készülő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik mellett az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a német Arkadij Naiditsch és Jan Gustafsson, a holland Loek van Wely és az orosz Jan Nempomnjacsij lesz elsőszámú nagymesterünk riválisa.