Vágólapra másolva!
Miskolcon a norvég csodagyerek, a 17 éves Magnus Carlsen 5-3-as győzelmével fejeződött be Lékó Péterrel vívott rapid párosmérkőzése. A párharc hetedik játszmájában a világossal játszó nagymesterünk minimális előnyét a remekül védekező Magnus ellen nem tudta fokozni. Kölcsönös kapkodásban Lékó súlyos taktikai elnézést követett el, a győzelem már Carlsen végső diadalát jelentette. Elsőszámú sakkozónk az utolsó partiban nem tudott szépíteni. A sajtótájékoztatón Carlsen elismerte, hogy összecsapásaik során szerencsésebb volt, időzavarban, rosszabb állásokban is megőrizte hidegvérét. Lékó csalódott az eredmény miatt, amely nem tükrözi hűen az erőviszonyokat. A záróünnepségen Káli Sándor, Miskolc polgármestere a Lékó & sorozat folytatását ígérte.

A világranglistán ötödik Magnus Carlsen folytatta bámulatos sikersorozatát. A miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Lékó Péter ellen, a sakkozás új szentélyében, a Nemzeti Színházban megrendezett viadalon 5-3-as győzelmet aratott. A mérkőzés során kezdetben oly félénknek tűnő Magnus a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel megnyerte az összecsapást.

Minden másként alakult volna, ha elsőszámú nagymesterünk a harmadik partiban érvényesíteni tudta volna gyalogelőnyét, ha nem nézi el az f2-ön fenyegető csapást, amivel Magnus megmentette az ütközetet. Csalódott nagymesterünk hibák sorozatával elvesztette a negyedik játszmát, és egypontos hátránnyal zárta az első félidőt. A meccs újabb kritikus partija az ötödik volt.

Tökéletes felkészülés után Péter jelentős előnyt ért el, gyalogot is nyert, de a bőség zavarában hibázott. Reménytelennek tűnő helyzetben Magnus ismét megragadta az esélyét, és megmenekült a vereségtől.

A párharc a hetedik játszmájában ismét az f2 gyalog védtelensége volt a végzetes. Péter kis előnyt ért el, Magnusnak gondjai voltak, ezt jól szemléltették a gyorsan múló percek. A b6 gyengeséget azonban a 17 éves titán ügyesen védte, majd fenyegető lépése (Vf6) után nagymesterünknek remiznie kellett volna. Ehelyett leütötte a mérgezett gyalogot, királya a sötét haderő koncentrált támadásának áldozatául esett.

A negyedik játéknap eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) 0 - 1 (Szláv védelem, 53)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Vezérindiai védelem, 27)

Forrás: [origo]