Vágólapra másolva!
Június 14-én Győrben két világbajnok részvételével rendezik meg a II. Hopp-Parádé atlétikai ugrógálát: Magyarországra érkezik a bahamai Donald Thomas, aki a tavalyi oszakai világbajnokságon megnyerte a magasugrást, s a versenyen indul a holland Rens Blom is, ő a 2005-ös helsinki vb-n rúdugróbajnoka.

Oszakában Thomasnak már a 221 centis kezdőmagasságán javítania kellett, a folytatásban a 226-on egyszer, a 233-on kétszer rontott, viszont a 235-ön elsőre átjutott. S mivel ezt a magasságot az orosz Jaroszlav Ribakov és a ciprusi Kirjakosz Joannu csak másodikra abszolválta, a 237 pedig már valamennyiükön kifogott, a bahamai atlétáé lett az aranyérem. Érdekesség, hogy a 24 esztendős Thomas három éve még nem is atletizált, hanem kosárlabdázott (!), és csak kíváncsiságból próbálta ki, mire lenne képes magasugrásban.

Nos, elsőre 222-ig jutott, a 2006-ös Nemzetközösségi Játékokon 223-mal már negyedik lett, a 2007-es fedett pályás szezonban 230-ra, majd 233-ra javította az egyéni csúcsát, júliusban pedig szabadtéren már 235-nél tartott. Győrben két másik 230-as ugró, a cseh Svatoslav Ton és a szlovák Peter Horak nehezítheti meg a dolgát.

A 2005-ös, Helsinkiben rendezett szabadtéri vb-n Rens Blom győzelme is váratlan volt a férfi rúdugrásban. Bár a holland versenyzőnek 2004-ben már volt 581-es eredménye, nem számított az esélyesek közé. Ám 580-nal elvitte az aranyérmet. Azóta nem igazán hallatott magáról, s Győrben sem mehet biztosra, mert ellenfelei között lesz a német Lars Börgeling, aki 585-ös egyéni csúccsal rendelkezik.

A női magasugrásban akár hazai győzelem is születhet, hiszen rajthoz áll a fedett pályás Eb-ezüstérmes, tizenegyszeres magyar bajnok Győrffy Dóra is. Igaz, idén még csak 185 centi a legjobbja, ugyanakkor a kanadai Nicole Forrester már 193-nál tart, a címvédő cseh Romana Dubnová pedig 191-et ugrott.

A szabadtéri eseményre Győrött, Marcalvárosban, közvetlenül a Harmónia-üzletház mellett kerül sor, ahol a délelőtt a gyerekekről szól. A rendezők célja a Magyar Atlétikai Szövetséggel karöltve a sportág népszerűsítése, s ennek jegyében a gyerekek már ebéd előtt találkozhatnak és versenyezhetnek a világsztárokkal. A belépőjegy váltása nélkül megtekinthető II. Hopp-Parádén programját a Savaria BC kosárbemutatója, a Győri Balett fellépése, valamint egyéb ugróbemutatók színesítik.