Társoldalunk:

Egy órán át küzdöttek Kolonics György életéért

2008.07.15. 16:51

Összesen egy órán keresztül küzdöttek Kolonics György életéért kedden délelőtt, mire kiderült, hogy az olimpiai bajnok kenuson nem lehet segíteni.

Erről Ludasi Róbert, "Koló" edzője beszélt az MTI tudósítóinak a csepeli kajak-kenu telepen. A tréner, aki 22 esztendeje foglalkozott Koloniccsal, megtörten, magába roskadtan elevenítette fel a történteket.

"Páros edzés volt, Kolóék rendesen bemelegítettek, eveztek öt-hat kilométert. Ezután mentünk egy ezret, ami jól sikerült, majd odaálltunk ötszázhoz. Az is jó volt, de aztán Koló átszólt, hogy menjek oda, mert szédül. Mondtam neki, üljön rá a motorcsónakra, aztán azt, hogy dőljön hanyatt. Az arcszínéből látszott, nagyon rosszul van, úgy tűnt, nem kap levegőt. Biztattam Kozmann Gyurit, kezdje el pumpálni a mellkasát, aztán levegőt is fújtunk az orrába, közben kikiabáltam a partra, hogy hívjanak azonnal mentőt" - mesélte a 56 éves tréner.

"Harminchét perc alatt ért ki a mentőautó...! Van itt a közelben egy új állomás, de nem tudtak onnan küldeni kocsit, mert nem akadt olyan, amelyik fel lett volna szerelve életmentő készülékkel. Aztán amikor végre megérkezett, a mentősök folytatták az újraélesztést, Gyuri infúziót is kapott, de már semmi sem segített rajta" - mesélte Ludasi a csöndbe burkolózó telepen, a hajótároló előtt.

Kolonics Györgyre emlékeztek a csepeli kajak-kenu telepen:


A mesteredző szerint Kolonics mindig is odafigyelt magára, ha volt valami baja, azonnal orvoshoz ment, a múlt héten is volt egy kivizsgáláson. "Egymás után jönnek az újságírók, stábok, néhányan felvetik, nem állhat-e dopping a tragédia mögött. Erre csak azt tudom mondani, Gyurit idén már hatszor-nyolcszor ellenőrizték."

Miközben Ludasi Róbert megpróbálta szavakba önteni, mi történt Magyarország legeredményesebb kenusával, fiatalok készülődtek edzésükhöz, mások pedig, akik már végeztek, a parton ácsorogtak - lehajtott fejjel, a füvet, a vizet nézve. Hangos szó nem hangzott el.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a tragédiáról:


Az Országos Mentőszolgálat képviseletében Zerkowitz Kristóf szolgálatvezető főorvost sikerült elérni, aki elmondta, hogy az ő nyilvántartásuk szerint 17-18 perc alatt ért ki a mentő, a csepeli esetkocsi, amelyik rendelkezett életmentő készülekkel, ugyanis az István kórházban adott le beteget. Így a Markó utcából indult el a csepeli sporttelepre egy rohamkocsi, amely ugyan a tűréshatárnak számító negyedórán túl ért a helyszínre, de az orvosok szakszerűen folytatták az addig eszköz nélkül zajló újraélesztést. Sajnos Kolonics György életét már ez sem mentette meg.

A nagy nemzetközi internetes portálok egyaránt vezető hírként emlékeznek meg Kolonics György haláláról. A legnagyobb sportlapok - mint például a Sports Illustrated - egyaránt "kenulegendának" titulálja a 36 évesen elhunyt klasszist, de nemcsak a szaklapok, hanem az olyan napilapok és tévétársaságok internetes oldalai is vezetőhírként közlik a tragédiát, mint a USA Today, a Houston Chronicle, a West Australian vagy az ABC News, az NBC és a Fox. Ausztrálián és Észak-Amerikán kívül Európában is nagy visszhangot váltott ki Kolonics halála: több lap - köztük a tekintélyes olasz Gazzetta dello Sport, illetve a német Bild - megszólaltatja Baráth Etele szövetségi elnököt vagy Ganczer Gábort, a szövetség sajtófőnökét. Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Spanyolországban különösen nagy terjedelemben foglalkoznak a történtekkel, nem ritka, hogy nemzeti hősnek titulálják Kolonicsot, s az egész sportvilágot megrázó esetként számolnak be a tragédiáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK