Vágólapra másolva!
A brit Mark Cavendish nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát, míg összetettben továbbra is az ausztrál Cadel Evans vezet. 

Cavendish az idei viadalon már a negyedik etapgyőzelmét aratta, ezzel beállította két olasz, Mario Cipollini (1999) és Alessandro Petacchi (2003) rekordját.

Eredmények:
13. szakasz, Narbonne-Nimes, 182 km:
1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 4:25:42 ó
2. Robbie McEwen (ausztrál, Silence-Lotto) azonos idővel
3. Romain Feillu (francia, Agritubel) a. i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 54:48:47 ó
2. Frank Schleck (luxemburgi, CSC) 1 mp hátrány
3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle) 38 mp h.

Szombaton a Nimes és Digne-les-Bains közötti 194,5 km vár a mezőnyre.

* * *

Az új doppingszert, a CERA-t az EPO harmadik generációs változatának tartják a szakemberek, ezt mutatták ki a Tour de France kerékpáros körversenyen lebukott Riccardo Ricco szervezetében.

Az EPO korábbi változatát hetente egyszer-kétszer adták be a versenyzőknek, a CERA adagolása kettő-négy hét.

Mario Thevis, a kölni főiskola doppingszakértője szerint azért elég ritkábban használni a CERA-t, mert ennek sokkal hosszabb a felszívódási ideje. A CERA kimutatásához az előzetes hírekkel ellentétben nem kellett új eljárást kifejleszteni, Thevis úgy véli, ezért bukott le Ricco.

Az EPO (ertropoietin) egy hormonkészítmény, amely a vörösvértestek képződését felgyorsítja. Az EPO segítségével a vér több oxigént képes szállítani, ennek köszönhetően javul a versenyzők teljesítőképessége.

A CERA-t (Continuous Erythropoietin Receptor Activator) vesebetegeknél a vérszegénység kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja.

Ha egészséges emberek szedik, akkor hirtelen drámaian emelkedhet a vér hemoglobinszintje, amely rendkívüli terhelést jelent a szívnek és akár halált is okozhat. A CERA-t az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása után 2007 júliusa óta Mircera néven kaphatják a kórházi betegek.