Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny kilencedik fordulójában izgalmas csata után remivel végződött a kubai Perez Leinier Dominguez és a norvég Magnus Carlsen összecsapása. A döntetlen Domingueznek kedvezett, megőrizte egypontos előnyét. Az orosz Jevgenyij Alekszejev sötéttel nyert a hajrára visszaesett amerikai Alekszander Oniscsukkal szemben. Gyors pontosztozkodás született a svájci Yannick Pelletier és a francia Etienne Bacrot partijában. Bacrot az utolsó fordulóban világos lesz Dominguez ellen, a kubai nagymesternek fél pont elegendő a tornagyőzelméhez.

Nagy érdeklődés kísérte a kilencedik játéknap rangadóját, az éllovas Perez Leinier Dominguez és a címvédő Magnus Carlsen játszmáját. A 17 éves norvég sakkozó kockáztatott, mindent megpróbált, hogy kicsikarja az áhított győzelmet.

A kubai nagymester vállalta a kihívást, a szicíliai védelem sárkány-változatában királyszárnyi támadást indított, gyalogot, majd minőséget áldozott. Magnus királya körül viharfelhők gyülekeztek, de időzavarban Dominguez kihagyta a döntő előnyhöz vezető folytatást.

Időzavarban vezére lett két bástyával szemben, de Magnus "összedrótozta" állását. A remek csata lépésismétléses remivel zárult, amivel Leinier megőrizte egypontos előnyét. Tornagyőzelmet azonban még nem ünnepelhet, az utolsó fordulóban sötéttel játszik a második félidőre feljavult francia Etienne Bacrot ellen.

Jó kezdés után visszaesett a tavalyi viadalon a rájátszás után második helyet megszerzett amerikai Alekszander Oniscsuk. A második körben eddig csak fél pontot szerzett. Az orosz Jevgenyij Alekszejevvel szemben sem tudott igazi ellenállást kifejteni.

A 9. forduló eredményei:
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 52)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2708) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 52)
Yannick Pelletier (svájci, 2569) - Etienne Bacrot (svájci, 2691) döntetlen (Félszláv védelem, 22)

A verseny állása:
1. Perez Leinier Dominguez 6,5 pont
2-3. Jevgenyij Alekszejev és Magnus Carlsen 5,5
4. Etienne Bacrot 4,5
5. Alekszander Oniscsuk 3,5
6. Yannick Pelletier 1,5

Az utolsó forduló párosítása:
Alekszejev - Pelletier
Carlsen - Oniscsuk
Bacrot - Dominguez