Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny hetedik fordulójában Lékó Péter sötéttel legyőzte az amerikai Gata Kamskyt. A centrumban történt sorozatos cserék után nagymesterünk magához ragadta a kezdeményezést, anyagi előnybe került, kiskombinációval, vonalzárással begyűjtötte a pontot. A játéknap rangadóját az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszander Morozevics vívta. A remek csatát a rutinos Ivancsuk nyerte meg, átvette a vezetést. Érdekes küzdelem után végződött pontosztozkodással az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Vlagyimir Kramnyik összecsapása. Könnyen győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov a sereghajtó spanyol Alekszej Shirov ellen, megszerezte első győzelmét az orosz Jevgenyij Alekszejev, az azeri Sahriyar Mamedgyarov francia védelme nem vált be. Lékó következő partiját világossal Gelfanddal vívja.

Az ukrán duótól elszenvedett kettős vereség után Lékó Péter rendezte sorait, és sötéttel értékes győzelmet aratott az amerikai Gata Kamsky ellen. A bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval a világbajnoki kihívó jogáért decemberben párosmeccset játszó Világkupa-győztes tőle megszokott módon elkerülte a divatos elméleti varit. A vezérgyalog megnyitásban kifejlődtek a haderők, Kamsky 18.c5 lépésével akciót kezdett, de rosszul számolt a következményekkel, 22...Vf4 után Péter átvette a kezdeményezést. A 28...Vxb2 és 29...Vb5 anyagi előnyt biztosított. Nagymesterünk gyorsabban is nyerhetett volna, szép vonalzárás biztosította a győzelmét.

Remek csatát, igazi nagy rangadót láttunk Vaszilij Ivancsuk és Alekszander Morozevics párharcában. A Grünfeld védelmű partiban az orosz éllovas többször is kínált gyalogáldozatot, amit az ukrán sakkozó óvakodott elfogadni. Morozevics pontatlan volt, az e5 gyalog elvesztése után gyakorlatilag megpecsételődött a sorsa, Ivancsuk biztos kézzel érvényesítette előnyét, két fordulóval a befejezés előtt átvette a vezetést.

Érdekes küzdelmet hozott az izraeli Borisz Gelfand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapása, a címvédőnek kapaszkodnia kellett a remiért. Meglehetősen simán győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov a sereghajtó spanyol Alekszej Shirov ellen. Második vereségét szenvedte el az azeri Sahriyar Mamdegyarov, először ünnepelhetett győzelmet az orosz Jevgenyj Alekszejev.

A 7. forduló eredményei:
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) - Alekszej Shirov (spanyol, 2741) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 38)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Alekszander Morozevics (orosz, 2788) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 60)
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Lékó Péter (magyar, 2741) 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 48)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) döntetlen (Félszláv megnyitás, 47)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) 1 - 0 (Francia védelem, 38)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 5 pont
2.Alekszander Morozevics 4,5
3-4. Borisz Gelfand és Ruszlan Ponomarjov 4
5-7. Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev és Vlagyimir Kramnyik 3,5
8. Sahriyar Mamegyarov 3
9. Gata Kamsky 2,5
10. Alekszej Shirov 1,5

A 8. forduló párosítása:
Shirov - Mamedgyarov
Kramnyik - Alekszejev
Lékó - Gelfand
Morozevics - Kamsky
Ponomarjov - Ivancsuk