Vágólapra másolva!
Nalcsikban, a kieséses rendszerű női sakkvilágbajnokság nyolcaddöntőjében Hoang Thanh Trang az indiai Humpy Koneru ellen világossal 31 lépésben remizett. Az óvatos játék, a sorozatos cserék vezettek a pontosztozkodáshoz. A kínai Xu Yuhuát trónjától megfosztó orosz Szvetlana Matvejeva kikapott az ukrán Anna Usenyinától. Könnyen nyert a 14 éves kínai Hou Yifan, remek tisztáldozattal  a bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova, lépéselőnyben a svéd Pia Cramling. Pénteken ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek, 1-1 esetén rájátszás következik.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

A sorsolás szeszélye folytán a nyolcaddöntőben ki könnyebb, ki nehezebb ellenfelet kapott. Hoang Thanh Trang a világranglista második indiai Hupy Koneruval csatázik. Nagymesternőnk a vezérgyalog megnyitást választotta, nagy sikerre nem számíthatott az óvatos játékkal, a sorozatos cserékkel. A kínaiak nagy reménysége, a 14 éves Hou Yifan könnyedén győzte le az olasz Elena Szedinát.

A spanyol megnyitás csereváltozatával egy picit meglepte az ukrán Inna Gaponenko a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát. Egy óvatlan futólépés után azonban dördült a tisztáldozat, eldöntötte a játszma sorsát, Sztefanova sötéttel is nyerni tudott.

A verseny bulletinjében a világbajnoknőt, Xu Yuhuát a második fordulóban legyőző orosz Szvetlana Matvejevát hősnek nevezték. Ez a legkevésbé sem zavarta az ukrán Anna Usenyinát, hogy sötéttel is kezdeményezzen, előnybe kerüljön. A parti befejező 20 lépését kölcsönös időzavar jellemezte, Matvejeva közel 10 lépésen keresztül csak a bónuszként kapott 30 másodpercekből élt. Már-már megúszta a játszmát, amikor a 40. lépésben azonnal vesztőt húzott.

Forrás: [origo]

A svéd Pia Cramlingtól már megszoktuk, hogy kicsit nehéz sakkot játszik, apró húzásaival azonban célt ért a kínai Hou Yifan ellen. Bonyolult partiban osztozott meg a ponton a kínai Shen Yang és az orosz Nagyezsda Koszinceva. Megmenekült a vereségtől az örmény Lilit Mkrtchian, a junior világbajnoknő, az indiai Harika Dronavalli túlságosan is időzavarára játszott, kiengedte a nyerést.

Nagy érdeklődés kísérte az orosz rangadót, Alekszandra Kosztenjuk és Tatjana Koszinceva csatáját. Kosztenjuk tisztet áldozott, nagyon szorult a hurok sötét királya körül. A vezércsere után világosnak négy gyalogja volt a tisztért, de Alekszandra nem tudta megtörni Tatjana ellenállását.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:
Szvetlana Matvejeva (orosz, 2412) - Anna Usenyina (ukrán, 2476) 0 - 1
Hoang Thanh Trang (magyar, 2487) - Humpy Koneru (indiai, 2622) döntetlen
Hou Yifan (kínai, 2557) - Elena Sedina (olasz, 2344) 1 - 0
Inna Gaponenko (ukrán, 2468) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2550) 0 - 1
Pia Cramling (svéd, 2544) - Ruan Lufei (kínai, 2499) 1 - 0
Harika Dronavalli (indiai, 2461) - Lilit Mkrtchian (örmény, 2436) döntetlen
Shen Yang (kínai, 2445) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2460) döntetlen
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510) - Tatjana Koszinceva, (orosz, 2511) döntetlen