Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő hatodik fordulójában Magnus Carlsen másodszor is vereséget mért az örmény Levon Aronjanra. A 17 éves norvég nagymester kettős gyalogáldozattal tartotta középen ellenfele királyát, a 27. lépésben Aronjan gondjai közepette vesztőt húzott. Magnus átvette a vezetést a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovtól, aki nagy csatában csak remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. Békés remi lett az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az indiai világbajnok Viswanathan Anand szláv védelmű partija. A hetedik játéknapon Carlsen világossal Ivancsukkal mérkőzik meg.

Bilbaóban a szabadnap után megkezdődött a viadal második félideje. A 17 éves Magnus Carlsen, a nem hivatalos világranglistán vezető norvég nagymester szenzációs győzelemmel kápráztatta el a sakkrajongókat. Magnus a tavalyi világbajnok-jelölti párosmeccsen csak hosszabbítás után szenvedett vereséget az örmény Levon Aronjantól, aki végül bejutott a mexikói nyolcfős világbajnoki döntőbe. Carlsen januárban az örmény sakkozóval holtversenyben végzett az élen a Corus-tornán. A bilbaói döntő első körében Magnus sötéttel mért vereséget a Szocsiban megrendezett Grand Prix-verseny első helyével a tarsolyában a spanyol városba érkezett Levonra.

Második összecsapásuk a Meráni-változatban zajlott, ahol világos a gyors fejlődés érdekében gyalogot áldoz, ami sötétnek nehézséget okoz, hogy haderejét miként fejlessze. Magnus a 15. lépésben újabb tempónyerés érdekében beáldozta centrumgyalogját is, ami jelentős újítás volt, és alaposan meglepte Aronjant. Az örmény nagymester jobban is védekezhetett volna, de ez semmit nem von le Magnus érdemeiből, akinek játéka dagad az önbizalomtól, egyre jobban érzi a határokat, hogy meddig szabad kockázatokat vállalni a nyerés érdekében. A világos futópár, az állásba behatolt bástya és vezér össztüze döntő anyagi előnyhöz vezetett.

Magnus Carlsen a remek győzelemmel átvette a vezetést az azeri Tejmur Radzsabovval világossal csak remiző Veszelin Topalovtól. A királyindiai védelem Averbach-változatában a bolgár exvilágbajnok kezdeményezett, centrumáttörés után szorongatta sötétet, de elszalasztotta a kínálkozó lehetőséget.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az indiai világbajnok Viswanathan Anand szláv védelmű játszmája nem hozta lázba az érdeklődöket. A sorozatos cserék unalmas remihez vezettek.

A 6. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Viswanathan Anand (indiai, 2798) döntetlen (Szláv védelem, 32)
Veszelin Topalov (bolgár,2777) -Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Királyindiai védelem, 73)
Magnus Carlsen (norvég,2775) - Levon Aronjan (örmény,2737) 1 - 0 (Meráni változat, 36)

A Grand Slam-döntő állása:
1. MagnusCarlsen 11 pont
2. Veszelin Topalov 10
3. Levon Aronjan 6
4-6. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk és Tejmur Radzsabov 5

Forrás: [origo]

A 7. forduló párosítása:
Carlsen - Ivancsuk
Aronjan - Topalov
Radzsabov -Anand