Társoldalunk:

Donyeckben utcát neveznének el Bubkáról

2008.09.10. 7:59

Szergej Bubkáról, a világhírű ukrán rúdugróról szeretnék elnevezni a kelet-ukrajnai Donyeck lakói a jelenleg Lenin atyai nevét viselő Iljics sugárutat, a névváltoztatás érdekében aláírásgyűjtést kezdtek.

Bubka nevének ilyetén megörökítését Igor Popkov televíziós sportújságíró és műsorvezető kezdeményezte. A korábban vívóként ismert riporter az Ostrov című donyecki internetes hírportálnak kedden elmondta: az ötletet a kanadai Edmonton vezetőivel történt találkozójából merítette, az észak-amerikai város egyik főutcája ugyanis a híres jégkorongozó, Wayne Gretzky nevét viseli.

Popkov szerint a lényeg nem is a híres ukrán sportoló nevének megörökítésében rejlik, hanem abban, hogy a felnövekvő nemzedékek tagjai példát vegyenek a nagy elődtől, igyekezzenek méltóvá válni hozzá, hiszen a harmincötszörös világcsúcstartó Bubka Donyeck számára nem jelent kevesebbet, mint Gretzky Edmontonnak. Mindkét sportoló egyaránt történelmet írt a maga sportágában - tette hozzá.

A sportriporter fontos érvként említette, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök a közelmúltban rendeletet adott ki, amely szerint Donyeck egykori szovjet vezetőkről elnevezett főutcáit az ukrán nemzeti hősök, a többi között Bandera, Mazepa és Petljura nevére kell átkeresztelni.

"Ha nem lépünk idejében, akkor az Iljics sugárútra Sztepan Bandera (az orosz ajkú Kelet-Ukrajnában a kíméletlen nyugat-ukrajnai nacionalizmus jelképe - a szerk.) neve kerül" - hangoztatta Popkov.

A Donyeckhez szorosan kötődő, a városban már emlékművel rendelkező Szergej Bubka sportklubjának illetékesei az portál megkeresésére közölték, hogy hasonló kérdés már többször felvetődött.

Maga Bubka elmondta, hogy különösebben nem lelkesedik az ötletért, de ha a donyeckiek akarják, akkor legyen ilyen utca.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK