Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija Köztársaság fővárosában, Nalcsikban csütörtök este tartják a sakk-vb záróünnepségét, ahol megkoronázzák a sakkozás 12. női világbajnokát, Alekszandra Kosztenjukot. Az orosz versenyző emlékezetes csatában, remek küzdelemben győzte le a 14 esztendő kínai Hou Ji-fant. A láthatóan nagyon fáradt, az izgalomtól egy picit elcsigázott Alekszandra készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

Verőci Zsuzsa helyszíni interjúja Nalcsikból

- Hét évvel ezelőtt már játszott világbajnoki döntőt, akkor nagy csatában alulmaradt a kínai Zsu Csennel szemben. Eszébe jutott a mostani párharc előtt az elvesztett meccs?
- Az a mérkőzés nagyon régen volt, kell annyi bölcsesség, hogy a tanulságokon túl ne merengjünk a múltban. Úgy gondolom, igazságtalan lett volna, ha már 17 évesen elhódítom a világbajnoki címet. Akkor picit ajándékba kaptam az esélyt, nem tudtam vele élni, de erőt merítettem, hogy képes vagyok a csúcs meghódítására, csak még többet kell dolgoznom a sikerért. Két világbajnokságon a vártnál gyengébben szerepeltem, a mostani viadalra még keményebben készültem, és meglett az eredménye. Köszönet a családomnak, hogy mindenben segítettek.

- Kilenc év alatt ez volt a negyedik orosz-kínai döntő. Háromszor kínai győzelem született, most megtört a jég. Hogyan értékeli teljesítményét?
- Még korai az értékelés. Természetesen alaposan kielemezzük majd a játszmákat, észrevesszük a hibákat, más tervet, jobb lépést találunk. Most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült az álmom. Örülök annak, hogy veretlenül játszottam végig a viadalt, három héten keresztül megőriztem formámat. A világbajnoki cím megszerzése óriási öröm, de egyúttal komoly kötelezettségekkel is jár. A sakkozás, elsősorban a női sakkozás népszerűsítése nagy kihívást jelent. Szimultánok, előadások várnak rám és természetesen újabb nagy versenyek, megmérettetések. Zsúfolt a versenyprogramom, remélem, kitart a lendületem. Érthetően lesz majd hullámvölgy is a pályafutásomban, de szeretném, ha ez minél később következne be.

Forrás: [origo]

- A párharc utolsó partijában nyert állásban örökös sakkot tartott. Akkora megkönnyebbülés volt, hogy a remivel is eléri célját? Miért nem játszott nyerésre?
- A döntőt a világbajnoki címért játszottuk, nem volt jelentősége, hogy milyen arányban nyerek, nem jelent semmit a +5 Élő-pont. Hou Ji-fan fantasztikus tehetség, mindössze 14 esztendős, pár éven belül biztosan ő lesz a világelső. Ha megnézzük például az öt évvel ezelőtti játszmáit, hihetetlen a fejlődése. Csak gondoljunk a két megmentett bástyvégjátékra, vagy éppen az utolsó partinkra, hogy mekkora erőbedobással, mennyire elszántan küzdött. Nemes ellenfél volt, ezért nagyon értékes a győzelmem. Egy picit gesztus is volt a részemről, elismerve kivételes tehetségét.

- Milyen tornák várnak még önre idén, mi a további programja?
- Nagyon szeretném végre már kezemben tartani 15 hónapos kislányomat, aki nem érti még, hogy a mamáját miért csak a tv-ben látja. Nagy ünneplés lesz a családdal, a barátokkal, segítőimmel. Sikerem az ő sikerük is, egy közös munka nagyszerű eredménye. Októberben Pekingben játszom, a Szellemi Világjátékokon veszek részt. Lesz rapid és villámverseny, egyéni viadal és csapatverseny, vegyes páros. A sakkozás 12. világbajnokával, Anatolij Karpovval játszom majd együtt ebben a műfajban, csak most gondoltam rá, hogy én a 12. női világbajnok vagyok. Jó mezőny lesz, a legjobbak szerepelnek, riválisaim már fokozottan pályáznak majd a skalpomra. Novemberben pedig Drezdában, a sakkolimpia következik.

Forrás: [origo]

- Reméli, hogy végre sikerül aranyérmet szerezniük?
- A 2002-es bledi sakkolimpián játszottam először az orosz válogatottban, háromszor már dobogón állhattam, természetesen az aranyérem a célkitűzés. Jó csapatunk van, esélyesek vagyunk, de erősek a riválisok is. Nagy csatát várok, számunkra kedvező végeredménnyel.

- Mit vár a bonni Anand-Kramnyik világbajnoki döntőtől?
- Könnyen előfordulhatott volna, hogy Nalcsikban egy előrehozott indiai-orosz döntőre kerül sor, de Hou Ji-fan az elődöntőben izgalmas rájátszásban legyőzte Humpy Konerut. Nem szeretek jósolni az eredményt illetően. Azt várom, hogy jó játszmákat látunk majd, értékes megnyitáselméleti újításokat, izgalmas összecsapásokat.

- A nőknél is meghirdették a Grand Prix versenysorozatot.
- Végleges döntés a FIDE novemberi kongresszusán születik meg. Hallottam, hogy bőven van jelentkező a hat viadal megrendezésére, ez nagyszerű. Úgy gondolom, a világbajnokság érdekes küzdelmei miatt fokozottan figyelnek majd a női sakkozásra. Hallottam, Nalcsik is beadja pályázatát. Úgy gondolom, hogy a vb nagyszerű megszervezésével már bizonyítottak.