Vágólapra másolva!
Vajda Attila, Peking első magyar aranyérmese úgy érzi, a prémiumok elosztásakor leértékelték olimpiai teljesítményét. A kenus - aki 1000 m egyesben nyert a Sunji-pályán - erről a Délmagyarország című lapnak beszélt.

"Az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott játékosainak jutalmát az előzetes premizálási rendszerben szereplő tizenkétmillió forintról húszmillióra emelték, a kajak párosban aranyérmes Kovács Katalin és Janics Natasa juttatása pedig tizenhatról tizennyolcmillió forintra emelkedett. Engem viszont kifelejtettek a sorból, amíg az ő sikerük többet ér, az enyém ugyanannyit" - mondta a Démász-Szeged világ- és Európa-bajnok klasszisa.

A pekingi játékokat megelőzően kidolgozott állami jutalmazási rendszer az egyéni olimpiai bajnokoknak 20, a párosban diadalmaskodóknak 16, a csapatban győzteseknek pedig fejenként 12 millió forintot helyezett kilátásba. Ahogy a lap megjegyzi, az olimpia zárása után az Önkormányzati Minisztérium döntése értelmében a vízilabda szövetség száz, a kajak-kenu szövetség (MKKSZ) pedig 19 milliós extrakerettel gazdagodott, így emelkedhetett a pólósoknak járó summa az egyéni aranyérmeseknek járó szintre, és nőhetett a Janicsékat illető összeg is.

"Nem akarom, hogy bárki is félreértse, számomra ez az egész történet nem a pénzről, hanem az elvekről szól. Jólesett volna, ha megtalálják annak a módját, hogyan lehet a rendkívüli helyzetre való tekintettel, bármilyen jogcímmel orvosolni a problémát. Elvégre az egyetlen egyéni olimpiai aranyéremről van szó. Senki zsebében nem szeretnék nyúlkálni, de úgy gondolom, vagy mindenkinek emeljenek, vagy senkinek. Mintha leértékelték volna, amit elértem. Amikor a Parlamentben találkoztunk, a legilletékesebbnek, Gyenesei István miniszternek is feltettem a kérdéseimet, de érdemi választ nem kaptam. Lehet, hogy sok a húszmillió forint, de ha figyelembe vesszük, hogy tizenöt évet dolgoztam érte, talán nem is olyan rengeteg" - kesergett Vajda.

A jelenlegi állapotokat Baráth Etele, az MKKSZ elnöke sem tartja helyesnek, véleménye szerint az egyetlen egyéni olimpiai aranyérmes magyar sportolót magasabb erkölcsi és anyagi elismerés illeti.

"Érthetően megannyi feszültséget okozott, hogy az előre megtervezett díjkitűzéses rendszerbe utólag belenyúltak" - fogalmazott az újságnak nyilatkozva az MKKSZ vezetője. "A szövetség jelentős utánjárásának köszönhetően az állam tizenkilencmillió forintos extrakeretet bocsátott a rendelkezésünkre, ám az a Kozmann Györgynek és Kiss Tamásnak járó kétszer 4,8 millió forintot, a Kovács Katalinnak és Janics Natasának a kormányülésen megszavazott két-két millió forintot, valamint az edzőknek kitűzött összegeket is tartalmazta. Abból a halmazból Vajda Attila nem részesülhetett, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, fantasztikus teljesítményét igenis el kell ismerni. Ígérem, a sportágunk nyugodt hátterét biztosító cégekkel megállapodva, akár a 2009-es támogatások terhére is, megtaláljuk a megoldást, hogy a többiekhez hasonlóan a szegediek kiválósága is pluszjuttatást kapjon."