Vágólapra másolva!
Húsz éve, 1988. szeptember 24-én kezdődött el Ben Johnson tiszavirág életű olimpiai aranyérmével a nemzetközi sportélet doppingkrónikája.

A kanadai sprinter 9,79 mp-es világcsúccsal diadalmaskodott 100 m-en a szöuli játékokon, ám két nappal később már a lebukásától volt hangos a világsajtó.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem sokkal később életre hívta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), melynek kódexe a tiltott szerek elleni küzdelem alapköve lett.

Johnson utódai nem sokat tanultak az 1988-as botrányból: Dennis Mitchell (1998), Dwain Chambers, Tim Montgomery (2005) és Justin Gatlin (2006) egyaránt doppingszereknek köszönhette 100-as sikereit, míg a nőknél Katrin Krabbe (1992), Kelli White (2003) Torri Edwards (2004) iratkozott fel a "feketelistára".

Az amerikaiak szupersztárjánál, Marion Jonesnál több mint 160 vizsgálat sem mutatott ki semmit, később mégis bevallotta, hogy tisztátalanul versenyzett.

http://www.youtube.com/v/1xqXO9cj8uE


Ben Johnson - akit 1993-as ismételt lebukása után örökre eltiltottak - jelenleg atlétikai és futballedzőként keresi kenyerét, emellett sportruházati termékeket forgalmaz. Hamarosan a boltokba kerül Seoul to Soul (Szöultól lélekig) című könyve, amelyben várhatóan a helyette olimpiai bajnokká avatott Carl Lewis állítólagos manipulációiról is "kipakol"...