Vágólapra másolva!
A címvédő magyar női válogatott az elődöntőben is győzött a szentpétervári asztalitenisz Európa-bajnokságon - ahogy az eddigi ellenfeleit, a horvátokat is 3:0-ra verte -, így kedden az aranyéremért meccsel Hollandia ellen.

A horvátok elleni elődöntőben sem lehetett megállítani a magyar válogatottat, a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra trió az Eb-n immár az ötödik mérkőzését is 3:0-ra nyerte meg. Az első párban Tóth esélyt sem adott a korábban a Statisztikában éveket lehúzott Boros Tamarának, simán verte három szettben. "Nem is emlékszem, mikor sikerült ilyen könnyen nyernem ellene" - jegyezte meg Tóth.

Pótának némileg nehezebb dolga volt Paovic ellen, akitől nagyon tartott Téglás Péter szövetségi kapitány, de szerencsére alaptalanul, mert a magyar játékos 3:1-re győzött. Lovast is okkal féltettük a Magyarországon, a BSE-ben légióskodó Vaidától, hiszen a legutóbbi négy meccsükből hármat elvesztett. A Postás játékosa el is bukta az első két játszmát, mi több, a harmadikban Vaidának 10-9-es vezetésénél meccslabdája volt, ám ekkor szemtanúi lehettünk az Eb-n már sokadik magyar bravúrnak: Lovas 3:2-re fordított, így a csapat újból 3:0-ra győzött.

Tóthéknak a döntőben kedden a hollandok lesznek az ellenfelei. Bár a magyar együttes a címvédő, ezúttal mégis az ellenfél az esélyes. "Tavaly még csak egy kínai volt a holland csapatban, most már kettő van, és mind a kettő Európa tíz legjobb játékosa közé tartozik. Az ellenfél egyes számú játékosa jobb a mi egyesünknél, az ő kettesük jobb a mi kettesünknél. Így nekünk nincs veszítenivalónk, abszolút felszabadultan játszhatunk" - mondta Téglás Péter szövetségi kapitány.

női csapat, elődöntő:
Magyarország - Horvátország 3-0
Tóth Krisztina - Tamara Boros 3-0 (9, 7, 6)
Póta Georgina - Sandra Paovic 3-1 (-12, 4, 6, 10)
Lovas Petra - Cornelia Vaida 3-2 (-4, -10, 10, 6, 7)

Férfi csapatunk a 9-16. között zajló folytatásban 3:1-re verte a görögöket - Pázsy Ferenc, Jakab János és Zwickl Dániel is egy-egy meccset nyert -, s ezzel eldőlt, hogy már mindenképpen bent marad a bajnoki divízióban, és a 12. helynél hátrébb nem végezhet.

Forrás: MTI
Férfi csapatunk tagjai, azaz Pázsy Ferenc, Zombori Dávid, Nagy Krisztián, Zwickl Dániel és Jakab János Harczi Zsolt szövetségi kapitány intelmeit hallgatják

"Tavaly jutottunk fel az élvonalba, most pedig sikerült előrébb lépnünk. Miután a csoportban kikaptunk a dánoktól, nyilvánvaló volt, hogy az alsóházban folytatjuk, s a legfontosabb meccsünket most, a görögök ellen játszottuk. Nagyon örülök, hogy nyertünk, mindenképpen dicséret illeti a fiúkat. Annál is inkább, mert Jakab Jani a vállával, Pázsy Feri pedig a derekával bajlódik. Ha most kikaptunk volna, ezt nem is említeném, mert nem lenne helyénvaló kifogásokat keresni. De szerencsére győztünk" - nyilatkozta Harczi Zsolt, a férfiak szövetségi kapitánya.

A magyar férfiválogatott a folytatásban - fiataljait szerepeltetve - kikapott a szerb csapattól, így kedden a 11. helyért léphet asztalhoz.

A már biztos bennmaradás tudatában ismételten Harczi Zsolt szövetségi kapitány a fiatal tehetségeknek, Nagy Krisztiánnak és Zombori Dávidnak szavazott bizalmat, így pihenhetett a rangidős Pázsy Ferenc, valamint a verseny előtt vállsérüléssel bajlódó Jakab János. A németek ellen Süss legyőzésével bravúrt elkönyvelő Nagy Krisztiánnak ezúttal nem sikerült újabb győzelmet szereznie, Zombori Dávidnál pedig ismételten egy balkezes játékos bizonyult jobbnak.

A harmadik mérkőzésen - az MTI jelentése szerint - Zwickl Dániel az ellenfél legjobbjával, Karakaseviccsel mérte össze tudását. A párharcból a vegyespárosban Európa-bajnok Karakasevic került ki győztesen. Zwicklnek ez volt az első vesztes mérkőzése az Eb-n a hármas pozícióban, a selejtező során a dánok és a franciák ellen is győztesen hagyhatta el az asztalt ebben a felállásban.

Kedden magyar idő szerint 8 órától a 11. helyért zajló mérkőzésen a francia-horvát párharc vesztese lesz a magyarok ellenfele. A nők 14 órától állnak asztalhoz a fináléban Hollandia ellen.

férfi csapat, helyosztó a 9-16. helyért:
Magyarország - Görögország 3-1
Pázsy Ferenc - Konsztantinosz Papageorgiu 3:1 (9, -7, 6, 3)
Zwickl Dániel - Panagiotisz Gionisz 1:3 (7, -9, -3, -8)
Jakab János - Ntaniel Ciokasz 3:1 (8, 6, -11, 3)
Zwickl - Papageorgiu 3:0 (3, 3, 9)

Szerbia - Magyarország 3-0
Marko Jevtovic - Nagy Krisztián 3:1 (6, -8, 5, 6)
Zolt Pete - Zombori Dávid 3:1 (6, -5, 6, 7)
Aleksandar Karakasevic-Zwickl Dániel 3:0 (8, 5, 8)