Vágólapra másolva!
Moszkvában, a szuperbajnokság negyedik fordulójában hat döntetlen született. Az éllovas Peter Szvidler egyik riválisával, Alekszandr Lasztinnal mindössze 14 lépésben remizett, megőrizte félpontos előnyét. A címvédő, a világranglista második Alekszandr Morozevics világossal nem tudott előnyt elérni, lépésismétléssel osztozott meg  a ponton Artyom Tyimofejevvel. A játéknapon igazi küzdelmet csak a Rjazancev-Vitjugov partiban láttunk, összecsapásuk érdekes vezérvégjátékban 128 lépésig tartott. A bajnokságon a pontvadászat szerdán folytatódik.

Egy játszma kivételével előrehozott pihenőnapot tartottak a szuperbajnokság résztvevői. A gyors, lépésismétléses döntetlenek jól bizonyítják, hogy a szófiai szabály is kijátszható, ha a nagymesterek nem akarnak küzdeni. Elsőként Alekszandr Lasztin és Peter Szvidler osztozott meg a ponton, a spanyol megnyitás Zajcev-változatában tértek ki az igazi összecsapás elől. Nem sok időt töltött a sakktábla mellett Erneszto Inarkijev és Dmitrij Jakovenko sem. A Ragozin-változatban remiztek a Konsztantyinok, Maszlak és Szakajev. Nem váltotta be a reményeket Alekszandr Morozevics 4.Fg5-ös változata a Grünfeld védelem ellen. A "sündisznó" pozícióban Jevgenyijek sem vállalkoztak akcióra, Tomasevszkij és Alekszejev is békét kötött.

Az egyetlen érdekes parti igazi csatát hozott. Alekszandr Rjazancev szépen túljátszotta ellenfelét, NyikitaVitjugovot, de a győzelem küszöbén megtorpant. Az első időkontroll után - vezérvégjátékban - sorban hagyta ki a nyeréseket, majd két gyalogelőnnyel elnézte a legszebbiket, már az a7-en átváltozásra vágyót. Maradt a h gyalog, ami az elmélet szerint a legtöbb remiesélyt adja a védekező félnek. A sötét király azonban kedvezőtlen pozícióban volt, s a gyalogos h7-re előretörését nem tudta megakadályozni. Kölcsönös kapkodásban játszották a végjátékot, Rjazancev sokáig nem találta a jó tervet, végül a világos király átvándorolt a vezérszárnyra, egy pillanatban elfogytak sötét sakkjai. A108. lépésben engedte ki kezéből világos a nyerést, 108.Vf5 volt a nyerőmanőver kezdete. Sötét a 128. lépésben igényelhette a döntetlent, hiszen 50 lépés telt el az utolsó gyaloglépés óta.

A 4. forduló eredményei:
Lasztin (2651) - Szvidler (orosz, 2727) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)
Maszlak (2544) - Szakajev (2640) döntetlen (Vezércsel, 25)
Rjazancev (2656) - Vitjugov (2638) döntetlen (Félszláv védelem, 128)
Morozevics (2787) -Tyimofejev (2670) döntetlen (Grünfeld védelem, 25)
Inarkijev (2669) - Jakovenko (2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)
Tomasevszkij (2646) - Alekszejev (2715) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

A szuperbajnokság állása:
1.Peter Szvidler 3,5 pont
2. Alekszandr Lasztin 3
3-4. Dmitrij Jakovenko és Nyikita Vitjugov 2,5
5-8. Jevgenyij Alekszejev, Alekszandr Morozevics, Alekszandr Rjazancev és Artyom Tyimofejev 2
9-10. Konsztantyin Szakajev és Jevgenyij Tomasevszkij 1,5
11. Konsztantyin Maszlak 1
12. Erneszto Inarkijev 0,5