Vágólapra másolva!
Megvan a második magyar érem is a szentpétervári asztalitenisz Európa-bajnokságon, s a női csapat ezüstje után már csak az a kérdés, hogy a tavalyi belgrádi Eb-n második helyen végzett Tóth Krisztina, Póta Georgina kettős ezúttal a dobogó melyik fokára kapaszkodik fel. A mieink pénteken a nyolc között 4:0-ra legázolták a Li Qian, Kotyikina lengyel, orosz duót. Női egyéniben Tóth és Póta is bejutott a legjobb 16 közé.

Tóthék még csütörtökön nagyon megizzadtak a cseh Strbikova, Vacenovska kettős ellen - 3:2-re, a döntő játszmában 11-9-re kerekedtek felül -, pénteken viszont a négy közé jutásért, ahol már négy nyert szettre mentek a meccsek, könnyen léptek át a védő stílusban játszó Li Qian, Kotyikina pároson. A lengyelek kínai származású játékosa és az orosz lány semmi ellenállást nem tudott kifejteni; Tóthék az első szettet 3-3 után 11-3-ra, a másodikat 4-3-ról 11-4-re, a harmadikat és a negyediket egyformán 11-7-re nyerték.

"Tegnap úgy éreztem, hogy rosszul játszottam, s bár nyertünk, igazából nem volt túl jó kedvem. Most viszont az van! Ezen a meccsen mindkettőnknek jól ment a játék, szinte minden bejött" - mondta mosolyogva Póta Georgina, és Tóth is vidáman indult vissza a szállodába: "Van egy érmünk, hurrá!" - kiáltotta el magát.

Téglás Péter szövetségi kapitány a következőképpen értékelt: "Nem hittem volna, hogy ennyire sima lesz ez a mérkőzés, mert két kiváló játékos állt a mieinkkel szemben. Mást ne mondjak, a lengyel-kínai az európai ranglistán az első nyolcban van. Ám Kriszti és Gina is nagyon jól játszott, pillanatnyi esélyt sem adtak az ellenfelüknek. Ez minden tekintetben teljesen más meccs volt, mint a csütörtöki, a csehek elleni, amelyen meg kellett szenvedni. Most a két védő ellen lehetett nyugodtan játszani, nem volt rajta a kényszer a lányokon, hogy már az első érintésre muszáj poént csinálni".

A Tóth, Póta kettős szombaton magyar idő szerint 13 órakor a Veronika Pavlovics, Okszana Fagyejeva fehérorosz, orosz párossal játszik a döntőbe jutásért, amely drámai meccsen győzte le 4:3-ra a szerbiai Fehér Gabriella, Erdélyi Annamária kettőst.

Női egyéniben délután a legjobb 16 közé jutásért Póta Georgina a svéd Ekholmmal találkozott, és a papírforma magyar sikert ígért. Póta 46. a világranglistán, ellenfele csak 94., ám a nemcsak fiús kinézetű, hanem férfias stílusban is játszó skandináv - akinek az 1991-es chibai vb-n csapatban és párosban is aranyérmes Tomas von Scheele adta a tanácsokat - nem adta olcsón a bőrét.

Három szett után 2:1-re ő vezetett, és a negyedikben is elkapott egy jó periódust, amikor 9-4-es hátrányból 9-8-ra jött fel. Téglás Péter ekkor időt kért, s Póta is jól koncentrált, mert végül 11-8-ra hozta a játszmát, és így kiegyenlített. Majd az ötödik szettben 11-8-ra, a hatodikban pedig 11-5-re felülkerekedve 4:2-re megnyerte a mérkőzést.

"Még soha nem találkoztam ezzel a lánnyal, de tudom, hogy mindenki megszenved vele. Viszont fejben nem erős, Kriszti ellen egyszer döntő játszmában 9-2-re vezetett, innen kapott ki 11-9-re. Az első három szettben most is nagyon jól játszott, addig nem nagyon tudtam mit kezdeni vele.Kicsit az is feszélyez, hogy lépten-nyomon hallom, milyen jó a sorsolásom, a négy közé simán bejuthatok. Ám ez egyáltalán nem így van. A következő ellenfelem a cseh Vacenovska lesz, s ez persze még mindig jobb, mint egy holland-kínai, de ő is elkaphat bárkit. Mostanában nem sűrűn kerültünk össze, de három éve az U21-es Pro Tour-döntőn engem is nagyon megvert, körbefutotta az asztalt, minden labdát elért" - nyilatkozta Póta Georgina.

A világranglista 40. helyen álló Tóth Krisztina a 16 közé jutásért azzal az orosz Fagyejevával (95.) találkozott, akivel szombaton a páros elődöntőjében is összefut, s így nem ártott tudatosítani vele az erőviszonyokat. Tóth ennek szellemében meg is nyerte az első három játszmát (11-6, 11-5, 11-9), s bár a következő kettő az ellenfeléé lett (4-11, 6-11), a hatodikban (11-4) véget vetett a mérkőzésnek, 4:2-re győzött.

"Gondoltam, hogy nehéz lesz, és az is lett... A lényeg azonban az, hogy megvan a meccs. Az biztos, hogy a harmadik szett életet mentett, mert ha az elmegy, akkor a történtek alapján az orosz lánynak lett volna 3:2-je, nem nekem, és abból baj lehetett volna. Szerencsére ma a fonákom nagyon jó volt, ez is kellett ahhoz, hogy megnyerjem a mérkőzést. Bent vagyok a tizenhat között, a sorsolás ismeretében ez volt a minimális célkitűzésem, a nyolc közé jutásért pedig az a román Szamara következik, aki a feltörekvő ifjúság képviselője. Bár néhány hellyel mögöttem van a világranglistán, úgy érzem, ötven-ötven százalék az esély, sőt, az itteni formáját látva inkább valamivel ő az esélyesebb. De ha ki is kapok tőle, akkor sem történik tragédia" - fogalmazott Tóth Krisztina.

A férfiaknál már nincs versenyben magyar játékos, mivel Pázsy Ferenc és Zwickl Dániel is befejezte szereplését egyesben. A viadal honlapja szerint Zwickl a hazai közönség előtt szereplő Fedor Kuzmintól, Pázsy pedig a világbajnoki bronzérmes dán Michael Mazétól szenvedett vereséget a harmadik körben, amelynek tétje a legjobb 16 közé jutás volt.

férfi egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Kuzmin (orosz) - Zwickl 4:1 (8, -7, 9, 7, 4)
Maze (dán) - Pázsy 4:0 (8, 6, 7, 5)

női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Póta - Ekholm (svéd) 4:2 (-8, 10, -7, 8, 8, 5)
Tóth - Fagyejeva (orosz) 4:2 (6, 5, 9, -4, -6, 4)

női páros, negyeddöntő:
Tóth, Póta - Li Qian, Kotyihina (lengyel, orosz) 4:0 (3, 4, 7, 7)