Vágólapra másolva!
Négy év kihagyás után szombat éjjel visszatér a szorítóba az egykori nehézsúlyú bokszvilágbajnok Vitalij Klicsko, hogy  megmérkőzzön a WBC jelenlegi bajnokával, Samuel Peterrel. Klicsko hosszú halogatást követően adhat számot róla, hogy kopott-e a tudása az elmúlt években, és - ami sokaknak bántja az igazságérzetét - máris a profi ökölvívás legrangosabb címéért harcolhat Berlinben. Ahhoz azonban, hogy vissza is szerezze, a mezőny egyik legjobb bunyósát kéne legyőznie. Mindkét bokszoló KO-győzelmet ígér, s a jó esély van rá, hogy az egyiküknek igaza is lesz, hiszen kettőjük összesített kiütési mutatója 84 százalék.  

Vitalij Klicsko sohasem tartozott a virtuóz bokszolók közé, az viszont tény, hogy Lennox Lewis visszavonulása óta nem talált legyőzőre, de olyan bokszolóra sem, aki képes lett volna komolyabban megszorongatni. Igaz, erre mindössze három versenyzőnek nyílt lehetősége, az ukrán Kirk Johnsont, Corrie Sanderst és Danny Williamst egyaránt KO-val intézte el, a szakma pedig négy évvel ezelőtt egyetértett abban, hogy nincs nála jobb bokszoló a királykategóriában.

Hogy - elsősorban a Lewis elleni heroikus küzdelemmel megalapozott - népszerűsége mégis hamar túljutott a zeniten, annak leginkább az volt az oka, hogy az első címvédése után különféle sérülésekre hivatkozva sorra lemondta a fellépéseit, s egy éven keresztül a WBC haladékainak köszönhetően mérkőzés nélkül birtokolta a világbajnoki címet. A kihívók dühöngtek, Klicsko pedig 2005 novemberében, 34 évesen bejelentette a visszavonulását.

Ezt követően a politikában próbált szerencsét, de nem járt sikerrel, sem kijevi főpolgármesternek, sem pedig országgyűlési képviselőnek nem választották meg. 2007 elején döntött úgy, hogy visszatér a ringbe, az újrakezdés azonban még a visszavonulásnál is nyögvenyelősebbre sikerült, hiszen másfél évet váratott magára.

Klicsko számára eleve adva volt a lehetőség, hogy egyetlen mérkőzéssel visszafoglalja a trónt, a WBC ugyanis korábban "tiszteletbeli bajnokká" nyilvánította, ami annyit tesz, hogy visszatérése esetén azonnal kihívhatja az éppen regnáló bajnokot. A címet akkoriban Oleg Maszkajev birtokolta, kötelező kihívó pozíciójában pedig Samuel Peter volt, aki természetesen nem vette jó néven, hogy Klicsko kiütheti a nyeregből. "Megpróbáltak megvesztegetni, hogy hallgassak, de nem érdekel a pénz, én nehézsúlyú bajnok akarok lenni! Meg fognak fizetni ezért" - fenyegetőzött a nigériai, akinek menedzsmentje végül sikerrel protestált. Klicskónak várnia kellett, Peter pedig márciusban kiütéssel vette el a címet Maszkajevtől.

Mindez persze még nem akadályozta volna meg az ukránt abban, hogy újra kesztyűt húzzon, képbe is került egy mérkőzés a veretlen Roman Greenbergbel és a veterán Jameel McCline-nal, utóbbi találkozót már le is kötötték, Klicsko azonban edzés közben ismét megsérült, és le kellett fújni az eseményt. Így aztán Klicsko a WBC döntése nyomán Berlinben mégiscsak egyből a világbajnoki övért bokszolhat Peterrel, akinek ez lesz az első címvédő mérkőzése.

Forrás: AFPForrás: AFP
Vitalij KlicskoSamuel Peter
37 éves28 éves
112 kg115 kg
203 cm185 cm
35 győzelem (34 KO), 2 vereség 30 győzelem (23 KO), 1 vereség
jobbkezesjobbkezes


A felvezető nyilatkozatokból világosan kiderült, hogy a világbajnok az elmúlt másfél évben sem kedvelte meg Klicskót. "Nem értem mi alapján kapta meg a lehetőséget, hogy ellenem bokszoljon. Meg kell hagyni, a ringen kívül igen jól érvényesül, most éppen az én karrieremből próbál szerencsét kovácsolni, szombaton azonban örökre kitörlöm a nevét" - mondta Peter, aki kiütést ígér Klicsko ellen.

"Már kétszer elnyertem a világbajnoki címet, amelytől a szorítóban senki sem tudott megfosztani" - bizonygatta kihívói jogát Klicsko, aki szerint szintén nem lesz szükség pontozólapokra, és még azt is megjósolta, hogy a 4. és a 6. menet között vet majd véget a találkozónak.

Az esélyek tekintetében nehéz bármit is mondani, hiszen bár a magassági fölény és a tapasztalat Klicsko mellett szól, nem tudni, milyen hatással volt rá a négyéves kihagyás, diadalmas és kudarcra ítélt visszatérésekkel pedig egyaránt bővelkedik a boksztörténelem. A fightnews.com számos élvonalba tartozó ökölvívót megkérdezett várakozásairól, a legtöbben azonban szintén nem vállalkoztak rá, hogy megtippeljék az összecsapás kimenetelét. A kulcskérdés az összecsengő vélemények alapján az lesz, hogy Klicsko képes lesz-e távol tartani magától Petert.

A legutóbbi világbajnok Maszkajev szerint - aki Klicskóval még az amatőrök között találkozott - ha jól sikerült a felkészülése, akkor a kihívó nyeri majd a csatát, a Klicsko legyőzésével búcsúzó Lewis szerint azonban Peter ízekre szedi majd az ukránt. A WBA nehézsúlyú bajnoka, Ruszlan Csagajev úgy véli, Klicsko visszaveszi a címét, ha végigmegy a 12 menet.

Petert jelenleg a királykategória egyik legjobbjának tartják a szakemberek, a független ranglistákon csak Vitalij Klicsko öccse, Vlagyimir előzi meg a nigériait, aki korábban már többször is közölte: a szombati győzelem után a két szervezetnél (IBF, WBO) is világbajnok fivért is a földbe kívánja döngölni. Ha azonban Vitalij nyeri meccset, úgy teljesül Klicskóék régóta dédelgetett álma, nevezetesen hogy egyszerre legyenek világbajnokok egy-egy nagy szervezetnél.

A berlini gálát az RTL Klub szombaton 22:45-kor közvetíti. A hétvége másik csúcsmérkőzését Erdei Zsolt kategóriájában, félnehézsúlyban rendezik, Antonio Tarver és Chad Dawson IBF és az IBO világbajnoki címéért csap össze Las Vegasban.