Vágólapra másolva!
Szombaton a Művészetek Palotájában rendezték meg a II. Aquaprofit Polgár sakknapot. A kétszeres olimpiai bajnok Judit, Zsuzsa és Zsófia 121 ellenféllel mérte össze erejét szimultán keretében. A művészet, a sport, a vállalkozói szféra jeles képviselői, tehetséges sakkpalánták ültek sakkasztalhoz. A sajtótájékoztatón Nádasi Tamás, az Aquaprofit Nagykanizsa sakkcsapat névadó szponzorának vezérigazgatója bejelentette, hogy leigazolták a sakkozás 15. világbajnokát, az indiai Viswanathan Anandot. A tavalyi bajnokság második helyezett együttesének a célja a bajnoki cím visszahódítása és a nemzetközi arénában a minél jobb szereplés. Anand leigazolásáról, terveikről kérdeztük Nádasi Tamást, aki a  Magyar Sakkszövetség elnökségének is tagja.

- A nagy riválissal, a címvédő Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg együttesével a bajnokság második fordulójában, november 2-án küzdenek meg. Ha korábban befejeződik Bonnban a világbajnoki döntő, elképzelhető, hogy Viswanathan Anand bemutatkozik az Aquprofit éltábláján?
- Nem zárom ki ennek esélyét, de erről még tárgyalunk, ahogy Anand későbbi szerepléséről is. Azt ígérem, hogy nem fogunk titkolózni, ha az indiai nagymester, vagy a másik nagy erősítésünk, a spanyol Alekszej Shirov játszani fog. Ahogy a jövőben bejelentjük, ha Polgár Judit játékára is sor kerül. Célunk a bajnokság megnyerése, majd a Klubcsapatok Európa Kupáján dobogós helyezés elérése.

- Nagyon hosszú lett a "kispadjuk", egyéb igazolások is erősítik csapatukat.
- A megyei rivális, a Zalaegerszeg is erősített, nagy versenyfutást várok, ahol egy pillanatra sem szabad hibázni. Tavaly akkor vesztettük el a bajnoki címet, amikor a rangadóra nem tudtunk a legerősebb összeállításunkban kiállni. Idegenlégiósaink számtalan klubban játszanak még, egyéb nemzetközi kötelezettségeik is vannak, nem könnyű egyeztetni a programot.

- Miért nem játszanak idén a Klubcsapatok Európa Kupáján, ráadásul a bajnokcsapat Zalaegerszeg sem képviseli a magyar sakkozást a jelentős seregszemlén, ahol a különböző csapatokban 23 nagymester szerepel majd 2700 fölötti Élő-pontszámmal és több mint hatvan sakkozónak 2600 feletti az értékszáma?
- Tavaly szép sikert ért el együttesünk, holtversenyben ötödikként végzett. Csalódással éltük meg, hogy nem tudtuk megvédeni bajnoki címünket. Úgy döntöttünk, hogy második helyezettként nem játszunk, erőinket az erősítésre, a minél jobb bajnoki szereplésre koncentráljuk. Nagy csalódás számomra, hogy a Csuti sem játszik, úgy hallottam, hogy bajnokcsapatként anyagi gondokra hivatkozik.

- Mit vár Anand és a többi ász leigazolásától?
- Még színvonalasabb küzdelmet, még profibb hozzáállást. Neves idegenlégiósok szerepeltetése minden sportágban a bajnokságoknak nagyobb rangot ad, számíthat a média fokozott érdeklődésére. Ezért rendeztük meg immár másodszor az Aquaprofit Polgár sakknapot, hogy a sakkra irányítsuk a figyelmet, hogy látványos programokat adjunk a sakkrajongóknak, hogy pezsgőbbé tegyük a sakkéletet. A szimultán mellett még számtalan kísérő rendezvényt is szerveztünk, óriási volt az érdeklődés. A fiataloknak is biztosítunk majd bőségesen játéklehetőséget. Anand nagyon befolyásos ember hazájában. Nem titkolom, hogy üzleti érdek is vezérelt bennünket. Az Aquprofit környezetvédelemmel, árvízvédelemmel és vízminőség-javítással foglalkozik, szeretnénk a magyar szellemi tőkével betörni az ázsiai piacra, ennek segítésében a világbajnok nagykövetünk lehet.

- Biztosra vehetjük-e, hogy Anand jövőre az Aquaprofit csapatában játszik az EK-n?
- Erre nincs garancia. A német Baden-Baden együttesében, a Bundesligában is szerepel. Az indiai sakkozó mérlegel majd, az anyagi ajánlatok is eldönthetik a kérdést. Tervezzük, hogy felvesszük a kapcsolatot a híres német üdülőhellyel, csapatmérkőzésre is sor kerülhet. Tervezünk egy Polgár-Anand rapid párharcot is, ahogy reméljük, hogy nagyszabású nemzetközi versenyt is tudunk szervezni.