Vágólapra másolva!
Pozitív lett a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen bronzérmes osztrák Bernhard Kohl doppingtesztje. A hírt a versenyző csapatának, a Gerolsteinernek a menedzsere jelentette be.

"Kohl felhívott és annyit mondott, hogy arról értesítették, pozitív tesztet produkált" - mondta Hans-Michael Holczer, a Gerolsteiner istálló vezetője. "A szer, amit találtak, a CERA volt. Azt gondolom, eljött az ideje, hogy távozzam a sportágból. Én egy tisztán készülő csapatban akartam dolgozni."

Az osztrák versenyző hétfő este tagadta bűnösségét. "Ártatlan vagyok, nem tudom, mi történt. Ma kaptam egy hivatalos levelet, melyben arról tájékoztattak, hogy pozitív lett a mintám elemzésének eredménye" - mondta Kohl.

Kohl a Tour után a belga Silence Lotto csapatához szerződött, hároméves kontraktust írt alá. "Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem hivatalos úton, hanem különböző médiumokból értesültünk először a pozitív teszteredményről" - mondta Geert Coeman, a Silence Lotto csapatfőnöke.

"Sajnos még nem sikerült Bernharddal beszélnem. Kedden már okosabbak leszünk. Ha tényleg doppingolt, akkor megtesszük az ilyenkor szokásos lépéseket, és felbontjuk a szerződését. Amíg azonban nem kapjuk meg írásban a hivatalos értesítést, addig Kohlt nem tekintjük vétkesnek."

"A mi feladatunk volt a versenyző tájékoztatása a pozitív eredményről, és ennek hétfőn délután eleget is tettünk" - mondta Andreas Schwab, az Osztrák Doppingellenes Ügynökség (NADA) ügyvezetője. "Egyrészt nagyon csalódott vagyok, hogy Kohl megbukott a vizsgálaton, mert fantasztikusan versenyzett a Touron. Ugyanakkor örülök is, mert bebizonyosodott, hogy a vizsgálati módszerek még hatásosabbak lettek, és sokkal több szert ki lehet mutatni, mint azt a szabályokat megszegők gondolták volna."

Best of Bernhard Kohl

http://www.youtube.com/v/ulBGcakzvMg&hl=en&fs=1

A CERA az eritropoetin (EPO) nevű vérdopping legújabb generációja.

A Touron Kohl volt a legjobb a hegyi szakaszokon. Az osztrák versenyző előtt a német Stefan Schumacher és az olasz Leonardo Piepoli is azért bukott le, mert a Francia Doppingellenes Ügynökség új eljárással ismét elvégezte a versenyen vett minták egy részének elemzését. Schumacher a francia körversenyen nemcsak csapat-, hanem szobatársa is volt Kohlnak.

Az idei Tour de France-on lett pozitív a doppingtesztje az olasz Riccardo Riccónak, a spanyol Moises Duenas Nevadónak és Manuel Beltrannak, illetve a kazah Dmitrij Fofonovnak is. A francia Jimmy Caspert később hazája szövetsége tisztázta a vádak alól.