Vágólapra másolva!
Bonnban döntetlennel kezdődött meg az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntője. A hétfőn este megtartott megnyitó ünnepséget követő sorsolás Kramnyiknak kedvezett, világossal kezdhette a párharcot. A szláv védelmű partiban a 14. lépésben új ötletet valósított meg, Anand hosszas gondolkodás után a legjobb döntést hozta, különböző színű futós végjátékra egyszerűsített. Bástyájával betört a második sorra, helyreállította az anyagi egyensúlyt, a 32. lépésben a küzdő felek döntetlenben egyeztek meg. A párbaj második partiját szerdán játsszák, Anandé a kezdés joga.

A szupernagymesterek praxisában ritkán látni a szláv védelem ún. csereváltozatát. Az elmélet sötétnek kiegyenlítést ígér. Merőben más azonban a taktika egy versenyen, és más egy párosmérkőzés során. Nagy kérdés, hogy mekkora előny egy párharc első partijában a világos bábukat vezetni. Egy nyerés persze az egész meccs sorsát befolyásolhatja, a remi a sötéttel játszónak adhat önbizalmat. Vlagyimir Kramnyik világossal jóval eredményesebb, mint sötéttel, de ritkán vállal nagy kockázatokat.

Vlagyimir Kramnyik nagy reményeket fűzött a 14.Vb4 ötlethez, meg is lepte vele Viswanathan Anandot, aki jóval többet gondolkodott. Az indiai világbajnok láthatóan feszült volt, tőle szokatlan módon szinte fel sem állt a sakkasztaltól, míg az orosz exvilágbajnok előszeretettel vonult vissza a pihenőszobájába. (A helyiség bekamerázva, a főbíró számítógépén figyelemmel kísérheti a játékost.)

Anand 17...a5 lépés után kissé megkönnyebbült, Kramnyiknak kellett tervet választania. A foidoschesstv-n a partit kommentáló amerikai Yasser Seirawan visszafogottan értékelte az esélyeket, az orosz Adrian Mihaljcsicsin sokáig reménykedett Kramnyik tervének sikerében.

Az indiai világbajnok 19.Bfe1 után tűnődött ismét többet, de a legjobb védelmet találta meg. 21.e4 után a világos centrumgyalogok támadhatókká váltak, majd a sötét bástya behatolt a második sorra. Anand arca "kisimult", már nyugodtan kortyolt poharából. A fonalas lebonyolítás remihez vezetett, a 32. lépés után kezet fogott a két sakkozó,r öviden megbeszélték a játszmát. Szerdán újabb csata vár rájuk, Anand játszik világossal.

A világbajnoki döntő első partija:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Viswanathan Anand (indiai, 2783) döntetlen (Szláv védelem, 32)