Vágólapra másolva!
A brazil Marilson Gomes dos Santos nyerte a férfiak, a világcsúcstartó brit Paula Radcliffe pedig a nők versenyét a 39. New York-maratonon.

Dos Santos 2006 után másodszor, Radcliffe - aki 2004-ben volt először győztes - címét megvédve harmadszor bizonyult a legjobbnak a világ egyik legrangosabb maratoni viadalán, melyen 38 377 futó vett részt.

A férfiaknál a marokkói Abderrahim Gumri végzett a második, a kenyai Daniel Rono pedig a harmadik helyen. Dos Santos az utolsó egy-két kilométeren hajrázta le Gumrit.

A nőknél Radcliffe mögött a negyvenéves orosz Ljudmilla Petrova, majd az első maratoniját teljesítő amerikai Kara Goucher futott a célba.

Eredmények:
férfiak:
1. Marilson Gomes dos Santos (brazil) 2:08:43 óra
2. Abderrahim Gumri (marokkói) 2:09:07
3. Daniel Rono (kenyai) 2:11:22

nők:
1. Paula Radcliffe (brit) 2:23:56 óra
2. Ljudmila Petrova (orosz) 2:25:43
3. Kara Goucher (amerikai) 2:25:53

Az öt nagy nemzetközi maratoni viadalt - a londonit, a bostonit, a berlinit, a chicagóit, a New York-it -, illetve a világbajnokságot és az olimpiát magába foglaló World Marathon Major Series (WMMS) győztese a nőknél a német Irina Mikitenko lett, pedig nem indult a New York-i versenyen.

Az összesítésben az ezúttal hatodik etióp Gete Wamival holtversenyben végzett az élen, az AP hírügynökség szerint az öt nagy maratoni viadal igazgatóinak szavazása döntött.

A férfiaknál már a vasárnapi futás előtt eldőlt, hogy a kenyai Martin Lel az összesített első.

A sorrend két év eredményei alapján áll össze, azaz ezúttal a 2007 és 2008-as teljesítmények alapján hirdettek győztest. Mindkét első helyezettnek 500 ezer dollár jár.