Vágólapra másolva!
Babos Tímea teniszező sikeres évet tud maga mögött, hiszen a 2008-as szezon eddigi pályafutásának megkoronázása volt. Az ifjú soproni versenyző mindössze 15 éves, de már a világ 20 legjobb 18 év alatti játékosa között tartják számon. A Segíthetek? MOL tehetségtámogató program idei nyertese a 2008-as versenyszezonban elért kimagasló eredményei alapján jó eséllyel pályázik arra, hogy felnőttként is a teniszvilág élmezőnyébe tartozzon.

Babos Tímea születését követően egyből kapcsolatba került a teniszütővel, mivel szülei a kórházból kijövet egy teniszütőn fekve készítették róla az első felvételeket. Nem is csoda a sportág iránti szenvedély, hiszen Tímea édesapja és egyben edzője, Babos Csaba szintén a sportág válogatott kerettagja volt.

Így nem is volt kérdés, hogy mindkét leánya, a nagyobbik Zsuzsi és a kisebbik Timi is végül a tenisz mellett döntött. Tímea versenyzésének kezdetétől számtalan érmet és kupát gyűjtött be; trófeái között a tizenhat korosztályos és egy felnőtt magyar bajnoki cím mellett számos világversenyről és kontinensviadalról származó, fényesebbnél fényesebb érem kap helyet, köztük talán a legfontosabb az egyéniben szerzett Eb-aranyérem.

A mindössze 15 éves teniszező eddigi legnagyobb, rendkívüli sikereként könyvelte el a júliusban, Moszkvában megrendezett 16 évesek Európa-bajnokságát. A 128-as főtábla 5. kiemeltjeként megállíthatatlanul jutott el a döntőig, ahol a fináléban az olasz Martina Trevisant búcsúztatta, megszerezve ezzel egyéni Európa-bajnoki címét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tímea ezzel ritka tettet hajtott végre, hiszen rajta kívül csak két magyar versenyző, Vidáts Réka és a teniszcsillag Temesvári Andrea állhatott ebben a korosztályban Európa legjobbjaként a dobogó legfelső fokára.

De Tímea nem csak az Eb cím megszerzésére gondol vissza kellemes érzéssel: "Emlékezetes volt számomra a Japánban, Oszakában megrendezett A kategóriás verseny is, mert egy francia lánnyal párban sikerült tornagyőzelmet aratanunk, közel 4500 emberrel zsúfolásig megtelt lelátó előtt. Ezen kívül a legnagyobb álmom valósult meg azzal, hogy részt vehettem első Grand Slam tornáimon is. Nagyon készültem a Roland Garros, a Wimbledon, valamint a US Open versenyekre, melyek azért is nyújtottak különleges élményt, mert végre személyesen is bejutottam az igazi teniszcsillagok szentélyébe, ahol Federer, Nadal, Sarapova vagy Gyemetyjeva után léphettem pályára. Sőt, ezekkel a sztárokkal még egy-egy közös fotó is készülhetett és autogramot is szívesen adtak."

Tímea a szezon végeztével sem tétlenkedik, készül a következő év megmérettetéseire: "December hatodikán indulunk egy kéthónapos külföldi útra, ahol az első cél Amerika lesz, azon belül is Kalifornia. Egy háromhetes edzőtábor keretein belül készülünk majd a következő világranglista versenyekre, karácsonykor utazunk Mexikóvárosba, utána pedig szintén hasonló világranglista-versenyeken veszek részt Costa Ricában, San José városában, majd pedig Venezuelában, Caracasban. Így biztosan nem fogok unatkozni az elkövetkezendő időszakban."

Forrás: [origo]

Babos Tímea eddigi eredményei:

  • Európa-bajnoki aranyérem csapatban és egyéniben
  • 16 szoros korosztályos magyar bajnok
  • felnőtt magyar bajnoki cím
  • Európa-bajnoki ezüstérem (csapat)
  • 3 Európa-bajnoki bronzérem (egyéni, páros és csapat)
  • világbajnoki bronzérem (csapat)