Vágólapra másolva!
A drezdai sakkolimpia utolsó fordulójában az éremesélyes ukrán férfi válogatott 3,5-0,5-ös vereséget szenvedett az amerikai együttestől, és csak negyedik helyen végzett. A kedélyeket még borzolta, hogy a rendkívül elkeseredett éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk nem volt hajlandó doppingvizsgálatra menni csapatával. Az összesített pontszámítás alapján az ukránok nyerték a Gaprindasvili-kupát, amiről azonban Frankfurt és Kijev között  - vezetőjük bőröndjét feltörve - ellopták a nagyon értékes díszítő gyémántot.

Igazi drámaként élte meg az ukránok legjobbja, a világranglistán harmadik Vaszilij Ivancsuk a drezdai sakkolimpia utolsó fordulójában elszenvedett csúfos vereséget.

A www.chessbase.com honlap szemtanúkra hivatkozva írja, hogy Ivancsuk kirohant a versenyteremből, és elkezdte rugdosni az egyik tartóoszlopot. Ezt akkora erővel tette, hogy kész csoda, ha törés nélkül megúszta kitörését.

Az ukrán együttes kálváriája nem ért véget a 3,5-0,5-ös vereséggel, kisorsolták őket doppingvizsgálatra, de a szinte eszét vesztő Ivancsuk ezen nem jelent meg, és elérhetetlenné vált. Nehéz helyzetbe hozta a Nemzetközi Sakkszövetséget, hiszen vagy megsemmisíti az ukrán csapat minden eredményét, és Ivancsukot kétéves eltiltással sújtja, vagy kivételt tesz, és ezzel vét a NOB doppingszabályzata ellen. Az eset után az exvilágbajnok Borisz Szpasszkij utóbbi döntést tartotta valószínűnek.

A női sakkozás ötödik világbajnoka, a szovjet csapattal tízszer, a grúz válogatottal egyszer olimpiát nyert Nona Gaprindasvili 2004-ben alapította a Gaprindasvili-kupát, amelyet az összesítésben legeredményesebb sakknemzet nyeri el. Az ukránok végeztek az első helyen, 1,5 Bucholz-ponttal előzték meg az örményeket. A szép és nagyon becses kupát egy értékes gyémánt is díszítette. Drezda és Frankfurt között az Ukrán Sakkszövetség képviselője még kézipoggyászként magánál tartotta, majd Kijev felé már betette a bőröndjébe. Az ukrán fővárosba a bőrönd már feltörve érkezett meg, a gyémántot pedig ellopták.