Vágólapra másolva!
Nem akármilyen csemegét kínál a cselgáncsozók idei csapatbajnoksága, mert az UTE Megyeri úti csarnokában szombaton a paksi Atomerőmű SE együttesében tatamira lép az 1992-es barcelonai olimpia négy magyar dobogósa, az aranyérmes Kovács Antal, az ezüstérmes Csák József és Hajtós Bertalan, a bronzérmes Csősz Imre, továbbá még a Kovácshoz hasonlóan világbajnok Braun Ákos is.

Több együttes is nagy dobásra készül a csapatbajnokságon, a szegediek például két jó nevű lengyel dzsúdóst is bevetnek, a pálmát azonban egyelőre a Atomerőmű SE viszi el.

A paksiaknál ugyanis nemcsak az olimpiai és világbajnok Kovács Antal, valamint a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos áll csatasorba, hanem az a három versenyző is, aki Kováccsal együtt érmes volt az 1992-es barcelonai olimpián. Anno Kovács a 95 kg-ban lett arany-, Csák a 65 kg-ban, Hajtós a 73 kg-ban ezüst-, Csősz pedig a +95 kg-ban bronzérmes, s akkor az egész dzsúdósvilág "magyar csodáról" beszélt.

Kovács 36 éves, s bár a válogatottságról már régóta lemondott, a munkája mellett értelemszerűen kevesebbet készülve az idén így is aranyérmes lett az osztrák csapatbajnokságban. Csák 42, Hajtós 43, Csősz 39 évesen sem szakadt el a tatamitól - Hajtós például edzőként dolgozik, Csák pedig az indiai válogatott szövetségi kapitánya lesz -, s mindannyian elszántan edzenek a szombati versenyre.

Mint ahogy a még csak 30 éves Braun is, aki 2005-ben világ- és Európa-bajnok volt a 73 kg-ban, idén a lisszaboni Eb-n bronzérmes lett, a pekingi olimpiáról viszont lemaradt. Az Atomerőmű erőssége a paksi illetőségű, s Hajtósékhoz képest csak siheder, 22 éves Bor Barna (+100 kg) is. Ő kijutott Pekingbe, ahol nem jött ki neki a lépés, november végén azonban harmadszor is megnyerte az U23-as Eb-t, és ezt rajta kívül senki más sem mondhatja el a világon.

Kovács Antalt csütörtökön este értük utol telefonon: "Valószínűleg utoljára vagyok olyan formában, hogy elinduljak a csb-n, szerintem jövőre már nem vállalom be. Most viszont nagyon erős a csapatunk, és remek a közösség nálunk. S nagyon nagy dolog, hogy saját csapatot tudunk kiállítani, légiósok nélkül, mindössze egy baráti besegítés lesz. A buli kedvéért bemér hozzánk a barcelonai nagy csapat, de a gerincet a paksi gyerekek adják. A 60 kg-ban Tarnai József, a 66 kg-ban Kovács Márton, 73 kg-ban Braun Ákos és Kiss Norbert, 81 kg-ban az aktuális magyar bajnok Csoknyai László, 90 kg-ban a debreceni Madarász Tamás indul, 100 kg-ban én, nehézsúlyban Bor Barna; emellett Csák Józsi bemér a 73 kg-ba, Berci a 90 vagy a 100 kg-ba, Csősz Imi pedig a nehézsúlyba. Ilyen a hátországunk!

Forrás: MTI

Hajtós Bertalan vitatott körülmények között lett "csak" ezüstérmes Barcelonában

Annak idején beszéltük egymás között, hogy ha mi négyen összeállnánk, biztos megnyernénk a hazai csapatbajnokságot. De csak most jött el az idő, hogy megpróbáljuk, ami egyúttal remek alkalom a bulira is! S az a szép az egészben, hogy van olyan srác is a csapatban, aki itt nőtt fel a szemem láttára. Emlékszem, amikor óvodásként bejött hozzánk, én már olimpiai bajnok voltam. Számomra most nem is az a lényeg, hogy nyerjünk, de azért természetesen szeretnék felállni a dobogó tetejére" - vallotta be Kovács Antal.

"Sajnos most éppen lázas vagyok, legutóbb 38,5-öt mutatott a hőmérő. S bár az nem biztos, hogy a lázamat szombatig teljesen le tudom nyomni, azt ígérhetem, hogy a súlyomat 73 kilóra le fogom. Ez mindenképpen történelmi verseny lesz, mert a Paks még nem indult felnőtt elsőosztályú csb-n, és a cél természetesen az aranyérem. Ha nem nyernénk meg, akkor újabb négy évet bevállalok, amihez azonban nem fűlne a fogam. Szóval, már csak ezért is muszáj lesz győznünk..." - szögezte le Braun Ákos.