Vágólapra másolva!
A Jangce-parti Nankingban megkezdődött a 6 résztvevős, kétfordulós szuperverseny. A 21-es kategóriájú, 2752-es Élő-átlagú viadal első győzelmét a hazaiak nagymestere, Bu Xiangzhi aratta. A szlovák Szergej Movszeszjan sok apró hibája vezetett a kínai sakkozó nyeréséhez. Az örmény Levon Aronjan és a bolgár Veszelin Topalov békés küzdelme a sorozatos cserék után vezetett pontosztozkodáshoz. A sötéttel játszó orosz Peter Szvidler fonalas nyerést hagyott ki  az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben.

A 2008-as esztendő harmadik 21-es kategóriájú tornája kezdődött meg az egykori kínai fővárosban, Nankingban. A linaresi szuperverseny után a bilbaói Grand Slam döntő is átlépte a bűvös 2751-es ponthatárt, és a túlzsúfolt versenynaptár ellenére a kínai rendezőknek is sikerült a bravúr, annak ellenére, hogy a norvég Magnus Carlsen és Lékó Péter is a decemberi Grand Prix-torna miatt visszautasította a meghívást.

Carlsen végül lemondta elisztai részvételét is, első számú nagymesterünk némi hezitálás után játszik Elisztában. Csak remélhetjük, hogy Lékó holnap el is tud utazni Moszkván keresztül a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosába.

Az első játéknapon a kínai Bu Xiangzhi sötéttel győzte le az elit újoncát, Szergej Movszeszjant. A futócselben a világossal játszó szlovák sakkozó többször is hibázott. Óvatos küzdelem jellemezte az immár kétszeres olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov szláv védelmű partiját.

A spanyol megnyitás Csigorin-változatában csatázott Vaszilij Ivancsuk és Peter Szvidler. Világos pozíciója kedvezőbb volt, Ivancsuk tisztáldozata elhamarkodott. Az orosz sakkozó ellentámadása nagy erővel bontakozott ki. Ivancsuk vesztőt húzott, ezt Szvidler nem használta ki, kölcsönös időzavarban a négyszeres olimpiai és ötszörös orosz bajnok nyerhetett volna, ehelyett örökös sakkot tartott.

Az első forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2757) - Veszelin Topalov (bolgár, 2791) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) - Peter Szvidler (orosz, 2727) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)
Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) - Bu Xiangzhi (kínai, 2714) 0 - 1 (Futócsel, 58)

A második forduló párosítása:
Topalov - Bu Xiangzhi
Szvidler - Movszeszjan
Aronjan - Ivancsuk