Vágólapra másolva!
A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában december 13. és 28. között rendezik meg a Grand Prix harmadik versenyét, amelyen második kiemeltként Lékó Péter is játszik. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov a katari rendező visszalépése után mentette meg a hat tornából álló versenysorozatot, az eredeti kiírás szerint a kalmükök az ötödik viadal szervezői voltak. A drezdai sakkolimpia idején megtartott Kongresszuson ismét megváltoztatták a világbajnoki rendszert, ami az éljátékosok körében nagy megdöbbenést, tiltakozást váltott ki. A norvég Magnus Carlsen, az első Grand Prix-torna holtversenyes győztese, majd az angol Michael Adams is visszalépett a sorozattól.

Lékó Péter péntek délután az első csatát már megnyerte. Ferihegyen sikerrel vette az akadályt, elrepülhetett Moszkvába edzőjével, szekundánsával, Arshak Petroszjannal. A harmadik Grand Prix torna résztvevői és kísérőik ma charter-járattal folytatják útjukat, Elisztában vasárnap indulnak a sakkórák.

Két versenyt játszottak eddig a hat tornával megszervezett sorozatban. A 21 résztvevőt négy viadalra osztották be, és a legjobb három eredmény számít a végelszámoláskor. Az eredeti kiírás szerint a sorozat győztese a 2009-es Világkupa nyertesével játszott volna párosmérkőzést a világbajnoki kihívó jogáért. A drezdai sakkolimpia idején megtartott Közgyűlés azonban az Elnöki Tanács javaslatára menet közben megváltoztatta a szabályzatot. A Grand Prix sorozat és a Világkupa első két helyezettje, a Topalov-Kamsky párharc és a 2009-es vb-döntő vesztese mellett a legjobb Élő-pontos játszhatna az újonnan létrehozott világbajnok-jelölti versenyen. A nyolcadik résztvevő pedig az a nagymester lehet, akinek legalább 2700 Élő-pontja van, és a szponzor kipenget érte 1 millió eurót.

Baku és Szocsi a sorozathoz méltó körülményeket biztosított, a sakkozók is remekeltek. Kiélezett küzdelmek, érdekes játszmák jellemezték a csatákat. Az azeri fővárosban a fiatalok domináltak. A 21 éves azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yue újoncoknak számítottak a szupernagymesterek elitjében, de remek teljesítményt nyújtva megérdemelten érték el szenzációs eredményüket, a 17 éves norvég Magnus Carlsen "csak" folytatta bámulatos szériáját. Holtversenyben lett első a Corus 2008 tornán, másodikként végzett a Morelia-Linares szuperversenyen, az azeri fővárosban a hajrában kettős győzelemmel zárta szereplését. Mindkét partiban bátran vállalta a bonyodalmakat, a minőségáldozatai eredményesek voltak, hibára kényszerítette ellenfeleit. Gasimov és Wang Yue megőrizte veretlenségét, Magnus az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget.

Szocsiban az örmény Levon Aronjan győzelmével fejeződött be a II. Grand Prix-viadal. Az utolsó fordulóban az olimpiai bajnokok rangadóját megnyerte az orosz Alekszander Griscsukkal szemben, nagyszerű hajrával, az utolsó négy játszmájából 3,5 pontot szerzett. A 30 ezer eurós díja mellé még 180 pontot is kasszírozott. Az első hely és a további helyezések szempontjából is fontos partik közül öt is döntéssel végződött. Szenzációs küzdelmet vívott az ukrán Szergej Karjakin és az azeri Tejmur Radzsabov. Sötéttel a szicíliai védelem sárkány-változatában győzött Radzsabov és ért másodikként célba. A harmadik helyet az ukrán Vaszilij Ivancsukkal remiző kínai Wang Yue és a cseh David Navara hibáját kihasználó amerikai Gata Kamsky szerezte meg.

A Grand Prix állása két verseny után:
1.Wang Yue (kínai) 273,5 pont (153,3 és 120)
2. Vugar Gasimov (azeri) 218,3 (153,3 és 65)
3. Tejmur Radzsabov (azeri) 210 (60 és 150)
4. Levon Aronjan (örmény) 180
5. Gata Kamsky (amerikai) 180 (60 és120)
6. Peter Szvidler (orosz) 175 (85 és 90)
7. Magnus Carlsen (norvég) 153,3
8. Alekszander Griscsuk (orosz) 150 (105 és 45)
9. Szergej Karjakin (ukrán) 150 (60 és 90)
10. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 105
11. Dmitrij Jakovenko (orosz) 90
12. Michael Adams (angol)85
13. Ivan Cseparinov (bolgár) 80 (35 és 45)
14. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 65
15. David Navara (cseh) 50 (35 és 15)
16. Borisz Gelfand (izraeli) 30
17-19. Mohamad Al-Modiahki (katari), Etienne Bacrot (francia) és Erneszto Inarkijev (orosz) 15

Kevesen gondoltak arra, hogy veszély fenyegetheti a sorozatot, de a pénzügyi válság közepette kiderült, hogy a későbbi tornákra bejelentkezett szervezőkkel sem volt aláírt szerződés. Az élsakkozókat érthetően felháborította, hogy megváltoztatták a világbajnoki rendszer szabályzatát, és bizonytalanná vált a többi viadal megrendezése is. A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosa az eredeti program szerint az ötödik tornát rendezte volna meg, Doha visszalépését követően a FIDE és egyúttal a kalmük elnök, Kirszan Iljumzsinov megmentette a helyzetet, és december 13-tól Elisztában rendezik meg a harmadik viadalt. A svájciak visszaléptek a negyedik, jövő áprilisra tervezett verseny megszervezésétől. Az örmény államfő, Szerzs Szargszjan vállalta, hogy jövő augusztusban, Jerevánban megrendezik az ötödik versenyt. Ennek fejében az örmény olimpiai bajnokcsapat második táblása, Vlagyimir Akopjan három tornán szerepelhet.

A norvég Magnus Carlsen a kaotikus helyzetben a Grand Prix sorozattól való visszalépés mellett döntött. A jövőben a jól megszervezett, biztos anyagi hátránnyal megszervezett szuperversenyekre koncentrál. Némi hezitálás után az angol Michael Adams sem folytatja szereplését. Lékó Pétert is foglalkoztatta a visszalépés gondolata, de végül elutazott Elisztába.

"Lemondtam Wijk aan Zee-t a Grand Prix miatt. Meghívtak a kínai szuperversenyre, de időpontja ütközött, az egész versenyprogramomat a Grand Prix-tornákhoz igazítottam. A sorozaton való részvételnek akkor van igazi értelme, ha az első kettőben végzel, de a mezőny hihetetlenül erős. Sőt a svájci Pelletier és a katari Al-Modiahki nélkül még erősebb. Az orosz Jevgenyij Alekszejev, az örmény Vlagyimir Akopjan és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov az új meghívottak. Az olimpia után pihentem, próbáltam feltöltődni" - mondta első számú nagymesterünk, aki a repülőtéri sztrájk miatt csak nagy izgalmak után tudott elutazni.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében és születési dátumuk:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751, 1987)
Lékó Péter (magyar, 2747, 1979)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737, 1983)
Wang Yue (kínai, 2736, 1987)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731, 1985)
Pavel Eljanov (ukrán, 2720, 1983)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719, 1983)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715, 1985)
Etienne Bacrot (francia, 2705, 1983)
Vugar Gasimov (azeri, 2703, 1986)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2696, 1986)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679, 1971)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672, 1979)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669, 1985)

Lékó Péter a sokat fiatalodott élmezőnyben az örmény Vlagyimir Akopjan mögött az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval holtversenyben a második "legidősebb". A mezőnyből négy ellenféllel, a kínai Wang Yue-val, az azeri Vugar Gasimovval, a bolgár Ivan Cseparinovval és az orosz Erneszto Inarkijevvel még nem mérkőzött meg. Nem panaszkodhat a többiek elleni mérlegére. Az azeri Tejmur Radzsabovval +6, =8-ra áll, Sahriyar Mamedgyarovval + 5, =7, - 1 az eddigi eredménye. Az orosz Dmitrij Jakovenkoval egyszer mérkőzött meg, remi lett a partijuk. Az ukrán Pavel Eljanovval remizett a Corus-tornán, kétszer kikapott a Tal-emlékverseny villámtornáján, de ez aligha adhat okot aggodalomra.

Az orosz Alekszandr Griscsukot jól ismeri, 18 játszmájukból 5-2-re vezet. A Jevgenyij Alekszejevvel ötször remizett. A francia Etienne Bacrottal öt döntetlen után 1-1-re végzett a moszkvai villámtornán. Az örmény Vlagyimir Akopjan egyik szekundánsa volt a 2004-es, Vlagyimir Kramnyikkal vívott világbajnoki döntőn. 1-1 nyerés és vesztés mellett négyszer megosztoztak a ponton. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval első partijukat a 1994-es szegedi korcsoportos vb-n vívták! Tíz partijukból Péter hármat megnyert, egyetlen vereségét villámpartiban szenvedte el. Lékó és Kaszimdzsanov a bonni Anand-Kramnyik világbajnoki döntőben szekundánsként is "megmérkőztek", az üzbég nagymester könyvelhetett el nagyobb sikert, a világbajnoki címét megvédő Viswanathan Anand egyik segítője volt.

A Grand Prix sorozatot a "szófiai szabály" szerint rendezik meg, döntetlent csak a főbírón keresztül lehet ajánlani a jól ismert esetekben:
Háromszori tükörkép
Örökös sakk
Elméleti döntetlen állás
Az 50 lépéses szabály esetén (50 lépésen keresztül nem történik ütés, illetve gyaloglépés)

A nagymestereknek 2-2 óra gondolkodási idejük van 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 húzásra. Hatvan lépés után még 15-15 percet kapnak a játszma befejezéséig és 30-30 másodpercet lépésenként. A viadalon december 19-én és december 24-én lesz szabadnap, az utolsó fordulóra december 28-án kerül sor.