Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári István nagy meglepetésre kikapott, míg az Eb-második Káté Gyula a nap mérkőzésén győzött - igaz, mindössze egy ponttal - a Nemzeti Sportcsarnokban zajló 85. férfi ökölvívó országos bajnokságon.

Remek hangulat, közel telt ház várta a Lasz György-kupa finalistáit. Rögtön az első meccs, a 48 kilósok döntője nagy meglepetéssel ért véget, ugyanis a hajdúsámsoni Ungvári látványos mérkőzésen kikapott Kanalas Róberttől.

A Liverpoolban nagy szenzációt keltve az elődöntőig menetelő Ungvári ezen a napon nem tudott mit kezdeni riválisával, aki többnyire remekül mozgott el előle, és nagyon sokszor kiválóan és pontosan ütött közbe a támadásaiba, így a 23-18-as Kanalas-siker teljesen megérdemelt volt.

Eggyel feljebb, a 51 kilósoknál is trónfosztás történt, miután Berna Dávid nagyon magabiztosan verte a tavalyi győztes Szalai Gergelyt (16-5). Az 54 kilósoknál a papírforma érvényesült, az elődöntőben az olimpikon Kalucza Norbertet legyőző szegedi Oltványi Dávid fölényesen győzte le Nagy Krisztiánt. Az 57 kg-ban a válogatott Mihály János viszonylag szoros pontozással ugyan, de a várakozásoknak megfelelően megszerezte az aranyérmet Ráth Miklóssal szemben (14-10).

Ezek után következett a szintén friss Eb-bronzérmes Varga Miklós (60 kg), aki szombaton is azt hozta, amit az előcsatározások során: könnyed, látványos boksszal nagyon megverte aktuális riválisát, most éppen Cuibus Jánost, s az egyoldalú küzdelem a harmadik menetben döntő fölénnyel ért véget.

Forrás: MTI

Nagy csatát hozott Káté Gyula (piros) Klasz Árpád (kék) elleni meccse

A 64 kiló fináléja minden igényt kielégített: az Eb-ezüstérmes Káté Gyula óriási meccset vívott Klasz Árpáddal. A kispesti Klasz az első perctől remekül küzdött, keményen állta a harcot a szokás szerint energikus, ám kissé pontatlan MTK-s öklöző ellen. Az eredmény folyamatosan változott, a nézők az utolsó két menetben felállva biztatták a bokszolókat.

Az állás még néhány másodperccel a vége előtt is döntetlen volt, ám Káté szinte utolsó pillanatban eleresztett jobb csapottja győzelmet ért (15-14) a számára.

Az olimpiai és világbajnoki ötödik Szellő Imre kiütéssel nyerte a 81 kilósok döntőjét. A kecskemétiek félnehézsúlyújának az MTK-s Balogh Sándor próbálta útját állni a bajnoki címig vezető úton, ám nem sok sikerrel járt. A tavalyi, chicagói vb-n és a pekingi játékokon is a negyeddöntőig jutott Szellő a második menetben egy gyönyörű jobb horoggal állcsúcson találta riválisát, aki elterült a padlón, a mérkőzésvezető pedig kiszámolta őt. Baloghot hosszú ideig kellett élesztgetni, mire talpra tudott állni.

A program korábbi részében a junior világbajnok, felnőtt Eb-negyeddöntős Bacskai Balázs a papírformának megfelelően végig uralta Korpics István elleni mérkőzését, s a negyedik menetben a már vérző fejű riválisát leléptette a mérkőzésvezető. A 75 kg-ban Harcsa Norbert győzött fölényes pontozással Móna Imre ellen (12-5).

A nehézsúlyúaknál (91 kg) az Eb harmadik Darmos József nem okozott csalódást. A Vasas öklözője az első két percben ugyan még egy kicsit tompának tűnt, ellenfele, Lakatos Péter zárt védekezését nem tudta feltörni, ám a folytatásban fokozatosan felőrölte az MTK-s ellenállását és - különösen a harmadik és negyedik menetben - egyértelmű volt a fölénye, sőt, a mérkőzésvezető az utolsó két percben akár többször is számolhatott volna Lakatosra. Darmos végül 13-4-es pontozással nyert, s védte meg címét.

A plusz 91 kg-ban a válogatottságért harcban álló Bernáth István és Bouquet Bence mérkőzött. A győzelmet utóbbi szerezte meg 6-3-as pontozással.