Vágólapra másolva!
A Jangce-parti Nankingban zajló szuperverseny hetedik fordulójában a két éllovas, a kínai Bu Xiangzhi és a bolgár Veszelin Topalov játszmája a 69. lépésben döntetlennel végződött. Az exvilágbajnok minőséget vesztett, de Bu Xiangzhi nem tudta előnyét döntővé fokozni. Elszenvedte második vereségét az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A játéknap rangadóját, az olimpiai bajnokok csatáját sötéttel nyerte meg az örmény Levon Aronjan. Megszerezte első győzelmét az orosz Peter Szvidler.

A szuperverseny eddigi legérdekesebb fordulóját játszották a nagymesterek, de sokat hibáztak is a csaták közepette. A sort Veszelin Topalov 21...Fb7 lépése nyitotta meg, minőséget vesztett, és a kínai Bu Xiangzhi nagy esélyt kapott. A kecsegtető folytatások közepette azonban bizonytalankodott, és a bolgár exvilágbajnok kiharcolta a döntetlent.

Nehéz ráismerni az ukrán Vaszilij Ivancsukra. Picit jobb állással került ki a megnyitásból, Levon Aronjan eredeti ellenjátékot talált. Ivancsuk gyalogot áldozott, de igazi ellenértéket nem kapott. Aronjan elmulasztotta királya helyzetének megjavítását, siettette c szabadgyalogjának előrenyomulását. Az ukrán nagymester többször is remizhetett volna, majd a 38. lépésben fatális hibát követett el, Aronjan a győzelemmel fél pontra megközelítette az éllovasokat.

Hullámzott a szlovák Szergej Movszeszjan és az orosz Peter Szvidler partija. Szvidler minőséget vesztett, Movszeszjant cserben hagyta veszélyérzete, benézte a 34...Vxf2 taktikai csapást, majd nehéz pozícióban még az 53...Bxh3-mat is. A technikai részt az orosz sakkozó jól megoldotta, és elkerült az utolsó helyről.

A 7. forduló eredményei:
Bu Xiangzhi (kínai, 2714) - Veszelin Topalov (bolgár, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 69)
Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) - Peter Szvidler (orosz, 2727) (Caro-Kann védelem,
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) - Levon Aronjan (örmény, 2757) 0 - 1 (Angol megnyitás,

A verseny állása:
1-2.Veszelin Topalov és Bu Xiangzhi 4,5 pont
3. Levon Aronjan 4
4. Peter Szvidler 3
5-6. Vaszilij Ivancsuk és Szergej Movszeszjan 2,5

A 8. forduló párosítása:
Topalov - Ivancsuk
Aronjan - Movszeszjan
Szvidler - Bu Xiangzhi