Vágólapra másolva!
Negyvenhat évesen minden idők legidősebb profi nehézsúlyú világbajnoka lehetett volna Evander Holyfield, aki a zürichi gálán tökéletes taktikával bokszolt, ám a pontozóbírók - a tüntető közönség ellenére - a Bokszvilágszövetség (WBA) címvédőjét, az orosz Nyikolaj Valujevet hozták ki győztesnek.

13 ezer ember gyűlt össze a zürichi Hallenstadionban, hogy szemtanúja legyen az év utolsó nagy profiökölvívó-összecsapásának. A svájci városban az orosz Nyikolaj Valujev és az amerikai Evander Holyfield a WBA-övért szállt harcba. Az amerikai bokszlegenda másodszor gyürkőzött neki, hogy újfent megszerezzen egy övet, amivel minden idők legidősebb profi nehézsúlyú világbajnoka lehetett volna.

A pénteki mérlegelésen Valujev 141 kg-t nyomott, a statisztikák szerint profi pályafutása során soha sem volt még ilyen "vékony", Holyfield bő negyven kilóval (97,2 kg) bizonyult könnyebbnek. A ringbe vezető lépcsőt amerikai és orosz zászlók szegélyezték, a két himnuszt csinos vonósnégyes játszotta el.

Az első menet elején Holyfield számára az ütőtáv felmérése lehetett az alapcél, az orosz óriás hatalmas karjai elől nehezen lehetett elmenekülni. Igaz, Evander nem is ezt tette, fürge lábbal táncolt, elhajolt, s a hajrában egy bal csapottat és egy bal horgot is bevitt ellenfele fejére.

A második menetben két újabb Holyfield-balos jelezte, komolyan gondolja a mérkőzést, Valujev tompának és lomhának tűnt. A türelmes tánc eredménye a harmadik etapban egy jobbegyenes formájában jelentkezett, Valujev azonban kőszoborként tűrte a hatalmas pofonokat, majd a következő 3 perc során pár testütéssel jelezte, ő is a ringben van. Ám ez mit sem ért Holyfield újabb bal-jobb kombinációjához képest, amelynek hatására az addig Gólemként mozgó ellenfél is hátralépett néhányat...

Forrás: AFP

A hatodik és hetedik menetben az orosz zászlót lobogtató drukkerek is felhördülhettek végre, Valujev balja többször eltalálta a fáradni látszó ellenfél fejét. Másfél éve az üzbég Ruszlan Csagajev 12 menetben felőrölte Valujev ellenállását, ezt a taktikát szerette volna követni Holyfield is, aki azonban az idő múlásával pontatlanná és figyelmetlenné vált.

A kilencedik menet fantasztikus pofonváltással indult, Valujev kétszer beköszön ballal, Holyfield cséphadaró módjára jobbról két tiszta ütéssel válaszolt, sőt a tizedikben is az amerikai irányított, jobbhorga majdnem leszakította az orosz fejét.

Érezhette is Valujev, az utolsó két menetben mutatnia kell valamit, talán az eltökéltsége és aktivitása eredményezte, hogy a sokkal jobbnak tűnő Holyfielddel szemben a három pontozó 114:114, 116:112, 115:114 arányban őt hozta ki győztesnek.

Holyfield szomorúan vette tudomásul a döntést, a közönség túlnyomó része füttykoncertben tört ki, mindhiába. Az amerikai egy álommal kevesebb lett, kérdés, 46 évesen képes lesz-e még egyszer csúcsformába hozni magát, s újra harcba szállni egy vb-övért.