Vágólapra másolva!
Elisztában, a Grand Prix-torna 11. fordulójában Lékó Péter sötéttel 70 lépés után remizett az ukrán Pavel Eljanovval. Nagymesterünk a vezérindiai védelmű játszmában gyalogot vesztett, és nehéz küzdelemben mentette meg a partit. Az élmezőnyben nem történt változás, az orosz Alekszandr Griscsuk és Jevgenyij Jakovenko, valamint az azeri Tejmur Radzsabov félpontos előnnyel vezet. Nagyon érdekes csatát vívott Griscsuk és a bolgár Ivan Cseparinov, remek összecsapást láttunk az azeri Vugar Gasimov és Jakovenko partijában. Radzsabov kedvenc királyindiai védelme kiállta  a próbát a kínai Wang Yue ellen. Az egyetlen győzelmet az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov aratta. A viadal 12. játéknapján Lékó Péter az orosz Jevgenyij Alekszejevvel méri össze erejét.

Az elisztai Grand Prix-torna 11. fordulójában sorban születtek a döntetlenek, de élvezetes csatákat láttunk. Nagyot küzdött a remiért Lékó Péter. A veszérindiai védelmű partiban az ukrán Pavel Eljanov meglepte nagymesterünket, új terve hosszas gondolkodásra kényszerítette Pétert.

Nem sikerült kiegyenlítenie, és a d5-c5 "függőgyalogok" célpontokká váltak. Eljanov gyalogot nyert, kritikussá vált Lékó helyzete, de szerencsére az ukrán sakkozó időzavarban hibázott, a lebonyolításkor mindkettőjük gyalogja elérte az átváltozási mezőt, megszületett a pontosztozkodás.

A félszláv védelem egyik divatos változatában csatázott az orosz Alekszandr Griscsuk és a bolgár Ivan Cseparinov. A holtversenyben éllovas Griscsuk jól megoldotta a bolgár-team házielemzése okozta problémákat, időzavarban is tartotta a pozíciót. Cseparinov elkerülte a lépésismétlést, a huszárvégjátékban neki kellett vigyáznia. Az azeri Vugar Gasimov bátor tisztáldozatos változatot vetett be az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. Bőséges ellenértéket kapott, Jakovenko hidegvérrel védekezett, és megmentette a játszmát.

A kínai Wang Yue nem tudott mit kezdeni minimális előnyével, az azeri Tejmur Radzsabov a remivel versenyben maradt az első helyért. Rontott az orosz Jevgenyij Alekszejev, majd az azeri Sahriyar Mamedgyarov hagyta ki esélyét. A francia Etienne Bacrot különböző színű futós végjátékban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. Változatos, bonyolult spanyol megnyitású játszmában az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov felülkerekedett, és többé már nem sereghajtó.

A 11. forduló eredményei:
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) -Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 86)
Vugar Gasimov (azeri, 2703) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)
Pavel Eljanov (ukrán, 2720) - Lékó Péter (magyar, 2747) döntetlen (Vezérindiai védelem, 70)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Wang Yue (kínai, 2736) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Királyindiai védelem, 46)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem, 77)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) döntetlen (Félszláv védelem, 66)

A verseny állása:
1-3. Dmitrij Jakovenko, Tejmur Radzsabov és Alekszandr Griscsuk 7 pont
4. Vugar Gasimov 6,5
5-9. Lékó Péter, Sahriyar Mamedgyarov, Etienne Bacrot, Ivan Cseparinov és Wang Yue 5,5
10. Rusztam Kaszimdzsanov 5
11-12. Erneszto Inarkijev és Jevgenyij Alekszejev 4,5
13-14. Vlagyimir Akopjan és Pavel Eljanov 4

A 12. forduló párosítása:
Kaszimdzsanov - Cseparinov
Bacrot - Griscsuk
Radzsabov - Akopjan
Mamedgyarov - Wang Yue
Lékó - Alekszejev
Jakovenko - Eljanov
Inarkijev - Gasimov