Vágólapra másolva!
Az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Dmitrij Jakovenko és Alekszandr Griscsuk hármas holtversenyben végzett az élen az Elisztában befejeződött III. Grand Prix-viadalon. Lékó Péter az utolsó fordulóban sötéttel remizett a kínai Wang Yue ellen, és holtversenyben ötödikként zárta szereplését. A záró játéknapon is csak egy győzelem született, az ukrán Pavel Eljanov nyert. A verseny 91 játszmájából 32 végződött döntéssel, világossal 25-ször voltak eredményesek, sötéttel hétszer tudtak nyerni. Három torna után Radzsabov vezet a Grand Prix-sorozatban, ahol a nagymesterek négy versenyen vesznek részt, és a három legjobb eredmény számít a rangsorba. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov párbeszédet kezdeményezett a vezető nagymesterekkel, hogy a világbajnoki rendszer váratlan megváltoztatása miatti ellentéteket feloldja. Végleges döntés a vezérkar márciusi, budapesti ülésén várható.

Az elisztai Grand Prix-viadal zárta a rangos versenyekben gazdag 2008-as esztendőt. Viharos volt a kezdés, hiszen Doha váratlan visszalépése után a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosa alig három hét alatt szervezte meg a tornát. A drezdai FIDE Kongresszuson történtek, a világbajnoki rendszer megváltoztatása újabb viharokat kavart, a résztvevők közül a norvég Magnus Carlsen és az angol Michael Adams visszalépett, az örmény Levon Aronjan nyílt levélben tiltakozott az érthetetlen döntés miatt.

A FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak bőven volt lehetősége, hogy a Grand Prix-viadal résztvevőivel is értekezzen, de a vezérkar az interneten online konferenciát tartott többek között az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval, az örmény Levon Aronjannal, az ukrán Vaszilij Ivancsukkal és Magnust képviselő édesapjával, Henrik Carlsennel.

Véleménycserék, ötletek, de ami a legfontosabb, az élsakkozók elmondhatták véleményüket, és remélhetően a FIDE vezérkara pedig a jövőben nem hoz ilyen horderejű kérdésekben át nem gondolt döntéseket. A FIDE honlapja szerint március közepén Budapesten lesz a következő ülés, ahol véglegesítik a világbajnoki rendszert. Sínen van a Grand Prix versenysorozat, az Örmény Sakkszövetség hivatalosan is bejelentette, hogy jövő augusztusban megrendezi az ötödik versenyt. Áprilisban pedig a hírek szerint az ukrán főváros, Kiev szervezi meg a negyedik tornát.

Az első, a Bakuban megrendezett Grand Prix-tornához hasonlóan Elisztában is hármas holtversennyel ért véget a 14 fős mezőny küzdelme. Megérdemelt a trió sikere. A 23 éves orosz Dmitrij Jakovenko egyedül őrizte meg veretlenségét, a kiegyensúlyozott mezőny, a kevés eldőlt parti az ő stílusának nagyon megfelelt. A leglátványosabb sakkot az azeri Tejmur Radzsabov játszotta. Egyetlen vereségét a sereghajtó orosz Erneszto Inarkijevtől szenvedte el, fonalas nyerést hagyott ki. Radzsabov megnyitási repertoárja merőben eltér a riválisai nyitásaitól, de a bonyodalmakban - egy kivétellel - jól érezte magát. Az utolsó fordulóban hosszasan próbálta különböző színű futók mellett gyalogelőnyét érvényesíteni, de az orosz Alekszandr Griscsuk nem engedte meg az áttörést. Radzsabov átvette a vezetést az összetett versenyben, feledtette a hazai pályán mutatott gyengébb játékát.

Griscsuk az azeri Gasimovtól kapott ki, fájó vereséget mért Lékó Péterre. A 25 éves orosz nagymester az év során váltakozó sikerrel sakkozott, a Szocsiban megrendezett II. Grand Prix-versenyen nagyon halvány teljesítményt nyújtott. A negyedik helyezett azeri Vugar Gasimov nagymesterünktől szenvedte el egyetlen vereségét.

Lékó Péter láthatóan fáradtan játszott, már elutazása is zűrős volt, a világbajnoki döntőn a szekundánsi feladat, majd az olimpián nyújtott remek játéka sok erőt kivett belőle. Időzavarban vesztésre rontotta a francia Etienne Bacrot elleni állását, majd egy fölösleges gyalog leütésével lehetőséget nyújtott Jakovenkonak, hogy megmeneküljön a biztosnak látszó vereségtől. Nagyon hiányzott ez a másfél pont a végelszámoláskor. Hiányzott az átütő erő az azeri Sahriyar Mamedgyarov játékából is, a hajrában javított az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov. Nehéz pozíciókban sem vesztette el a fejét Bacrot. Két kiemelkedő siker után gyengélkedett a kínai Wang Yue. A bolgár Ivan Cseparinov kockáztatott a legtöbbet, az utolsó pillanatban meghívást kapott orosz Jevgenyij Alekszejevtől, az ukrán Pavel Eljanovtól és az örmény Vlagyimir Akopjantól nem várhattunk nagy eredményt.